Cel mai mare cutremur înregistrat în România. NU este cel din 1977

Cel mai mare cutremur înregistrat în România. NU este cel din 1977, cum au crezut mulţi dintre noi.

Cutremure mari ce au zguduit România
Autor: Elena Popescu

In articol:

Cel mai mare cutremur înregistrat în România. NU este cel din 1977, cum au crezut mulţi dintre noi. 

Cel mai mare cutremur înregistrat în România. „Cutremurul cel mare” din 1802

Mulţi oameni cred că seismul din 1977 a fost cel mai mare cutremur din România, însă puţini ştiu că cel mai puternic seism produs în ţara noastră a avut loc în anul 1802, pe data de 26 octombrie în zona Vrancea.

"Cutremurul cel mai din 1802" este cel mai puternic produs în zona seismică Vrancea, având între 7,9 grade pe scara Richter şi o adâncime de 150 km. Unda de șoc s-a simțit și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee.

Citeste si: Anuntul facut de INFP: Un cutremur de 8,1 grade ar putea sa loveasca Romania

Cutremure mari ce au zguduit România
Cutremure mari ce au zguduit România

Cutremurul a ținut 2 minute și 30 de secunde. În București, multe clădiri au căzut. Turnul Colței s-a prăbușit parțial, cauzând moartea unui negustor ambulant.

Este cel mai puternic cutremur consemnat vreodată în România și unul dintre cele mai puternice din istoria europeană.

În București, cutremurul a avut o intensitate estimată de VIII–IX pe scara Mercalli. A răsturnat turle și a cauzat prăbușirea mănăstirii Cotroceni. În Bulgaria, orașele Ruse, Varna și Vidin au fost aproape complet distruse. Forța cutremurului a crăpat ziduri până în nordul îndepărtat, în Moscova. Cutremurul principal a fost urmat de o serie de replici, cea mai mare având o magnitudine de 5.5.

Sute de clădiri au fost avariate în de pe urma acestui cutremur. Patru oameni au murit, iar extrem de mulţi oameni au fost răniţi, potrivit wikipedia.org.

Cutremure mari ce au zguduit România
Cutremure mari ce au zguduit România

Principalele zone seismice din România

Deși pe teritoriul României au fost identificate multe zone epicentrale, din punct de vedere al frecvenței și al intensității seismelor generate, câteva dintre aceste regiuni seismice ies în evidență.

Aceste zone epicentrale, care determină gradul de seismicitate al țării, sunt: regiunea Vrancea, zona Făgăraș-Câmpulung, zona Banat, Dobrogea și platforma continentală a Mării Negre, Crișana, Maramureș, Podișul Transilvaniei și Câmpia Română. Arii epicentrale de importanță locală mai există în câteva zone din Oltenia, în Bucovina şi în diferite regiuni subcarpatice, relatează cutremur.net.

Cutremure mari ce au zguduit România
Cutremure mari ce au zguduit România

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Cutremure mari care au zguduit România

Cutremurul din 1802

"Cutremurul cel mai din 1802"  de pe data de 26 octombrie, este cel mai puternic produs în zona seismică Vrancea, având între 7,9 grade pe scara Richter şi o adâncime de 150 km. Unda de șoc s-a simțit și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee.

Cutremurul a ținut 2 minute și 30 de secunde. În București, multe clădiri au căzut. Turnul Colței s-a prăbușit parțial, cauzând moartea unui negustor ambulant. Este cel mai puternic cutremur consemnat vreodată în România și unul dintre cele mai puternice din istoria europeană.

Citeste si: Vesti proaste! Afla cand ar putea avea loc urmatorul cutremur

Cutremure mari ce au zguduit România
Cutremure mari ce au zguduit România

Cutremurul din 1940

Cutremurul din 1940 a fost un cutremur cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, produs la ora 3:39 din 10 noiembrie 1940, cu epicentrul în zona Vrancea la o adâncime de circa 133 km. Seismul a durat 3 minute, iar efectele sale au fost devastatoare centrul și sudul Moldovei, dar și în Muntenia.

Numărul victimelor a fost estimat la 1000 de morți și 4000 de răniți, majoritatea în Moldova. Din cauza contextului în care s-a produs, cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută, informațiile fiind cenzurate în timpul războiului.

Cutremurul s-a simțit și în București, unde au existat circa 300 de morți, majoritatea la prăbușirea blocului Carlton, structură cu 12 etaje din beton armat, foarte modernă la acea vreme. Multe alte blocuri din București au fost considerabil deteriorate.

Cutremure mari ce au zguduit România
Cutremure mari ce au zguduit România

Cutremurul din 1977

Cutremurul din 1977 (Cutremurul din '77) a fost un puternic cutremur care s-a produs la ora 21:22 în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României.

Cutremurul din '77 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. Au fost 1.570 de victime, din care 1.391 numai în București.

La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la București unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.

Cutremurul a afectat de asemenea și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuinte au fost distruse și peste 100 de oameni au fost uciși.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.

Cutremure mari ce au zguduit România
Cutremure mari ce au zguduit România

Cutremurul din 1986

Cutremurul din 1986 a fost un cutremur cu magnitudinea de 7.1 grade pe scara Richter, care a afectat România, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova și Ucraina. Seismul a distrus 55.000 case, omorând peste 150 de oameni, și rănind alți 558.

Cutremurele din 1990

Cutremurele din 1990 au fost 3 cutremure (30/31 mai) cu magnitudini de 6.9, 6.4 respectiv 6.1. În România, au fost 13 morți și 362 răniți. Seismul a mai afectat Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina.

Sursa: wikipedia.org

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

43 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. Este pregătită România pentru o astfel de catastrofă?

Va fi un cutremur mare? Tot mai mulţi vorbesc despre un seism care va lovi ţara noastră! Predicţia specialistului în astrologie, Ioan Burculeţ, confirmată de cercetători

Avertisment ŞOC: „Viitorul mare cutremur care se va produce în România se va simţi pe toată Europa”

Dana Budeanu, declarații despre vaccin: „Nu mă voi vaccina niciodată”

Dani Oțil aruncă bomba! Ce făcea în timpul relației cu Mihaela Rădulescu

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Blestemul bărbaților înșelați. Ciprian Marica, la un pas de tragedie pe terasa unui restaurant

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies