Cel mai vechi oraș de pe teritoriul României. Turiștii îl vizitează anual în sezonul estival fără să cunoască acest aspect despre el

Iată care este cel mai vechi oraș de pe teritoriul României! Mulți oameni nu cunosc acest lucru.

Autor: Daniela Radan

In articol:

Cel mai vechi oraș de pe teritoriul României. Dacă vă aflați printre curioșii care vor să afle care este cel mai vechi oraș din țara noastră ați ajuns exact unde trebuie. Un mic indiciu este acela că milioane de turiști îl vizitează anual în sezonul estival.

Vezi detalii!

Care este cel mai vechi oraș de pe teritoriul României

România se bucură de o istorie vastă și milenară. Pe teritoriul țării noastre este atestată existența unor așezări umane încă din Preistorie. Însă, așezările de tip urban s-au dezvoltat ulterior, în Antichitate. Astfel, mai multe orașe din prezent sunt moștenitoarele urbilor dacice, romane și medievale. Dar care este cel mai vechi oraș de la noi?

Ei bine, vorbim de Constanța. Orașul de la malul mării este vizitat anual în sezonul estival de milioane de turiști, dar puțini cunosc unicitatea sa. Orașul Constanța, știut în latină „Tomis Constantiana”, împreună cu regiunea din jur, datează încă din 657 î.Hr., când aici s-a înființat o colonie grecească numită Tomis. Aceasta a fost cucerită de romani în anul 71 î.Hr și redenumită Constantiana, după sora împăratului Constantin cel Mare.

cel mai vechi oras romania

Cel mai vechi oraș de pe teritoriul României. Turiștii îl vizitează anual în sezonul estival fără să cunoască acest aspect despre el

[Sursa foto: PixaBay]

O puternică dezvoltare a orașului a avut loc în secolul al XIII-lea, atunci când negustorii italieni dominau Marea Neagră. De altfel, în timpul dominației otomane, Constanța a decăzut la nivelul unui sat unde oamenii aveau ca principale ocupații pescuitul și creșterea animalelor. Mai apoi, în secolul al XIX-lea, orașul de la acea vreme a revenit la măreția sa, construindu-se acolo calea ferată și portul.

În prezent, Constanța este cel mai mare port din bazinul Mării Negre și al patrulea din Europa.

Citeste si: Schimbări pentru călătorii care utilizează metroul. Cât vor aștepta oamenii în stațiile de metrou?- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

În județul Constanța se află și vechile așezări Istria (Histria), cea mai veche așezare urbană din spațiul românesc, și Mangalia (Callatis).

Vezi alte orașe vechi de pe teritoriul țării noastre!

Citeste si: Cele mai impresionante obiective turistice din Sighișoara. Este singura cetate medievală locuită din România

Alte orașe vechi din țara noastră

Printre orașele vechi din România se numără și: Alba Iulia, Sighișoara, Cluj-Napoca și Sibiu.

Alba Iulia este un oraș reprezentativ și plin de încărcătură istorică al României. Pe teritoriul orașului de azi este atestată existența unor așezări preistorice din mileniul V î.Hr. Se spune că dacii au fost primii care au construit aici o așezare de tip urban. Astfel, ei au pus bazele „Apoulonului”.

Sighișoara este orașul al cărui centru istoric este inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Așezarea a fost întemeiată de coloniștii germani, care au fost invitați în Transilvania de Regele Geza al II-lea. Prima atestare documentară a orașului este în 1280, sub numele de „Castrum Sex”.

Citeste si: În România se află cea mai grea clădire din lume. Toți o știu, dar puțini cunosc acest lucru despre ea

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante orașe din România. Se spune că prima atestare documentare a acestuia a fost făcută de Claudius Ptolemeu în perioada imediat următoare războaielor de cucerire a Daciei, din 107- 108. Napoca avea să devină așezare urbană în timpul împăratului Hadrian, în anul 124, sub numele „Municipium Aelium”.

Sibiul uimește prin frumusețea și rezonanța sa istorică. Primele așezări de aici sunt considerate castrul roman Cedonia și o așezare de origine slavă. Prima mențiune a cetății a avut loc într-un document ecleziastic, în anul 1191 sub numele „Cibinium”.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Unde se află locul din România unde femeile pot trăi gratis? Singura regulă de la care nu au voie să se abată

Care este orașul cu cel mai curat aer din România. Vezi despre ce municipiu este vorba

Care este stațiunea cu cel mai curat aer din Europa. Locația de vis se află în România!

4 zodii vor avea de luat decizii grele mâine. Astrele sunt alături de ei

Anunțul CUMPLIT despre Florin Busuioc. Ce s-a întâmplat cu prezentatorul PRO TV

Cât a costat inelul de logodnă al Ramonei Olaru. Cătălin Cazacu a scos din buzunar o avere

Cum scapi de amenda pentru parcare în București. Ce trebuie să știi

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies