
In articol:
- Constantin Rudnițchi, analist economic: „Vor trebui găsiți noi furnizori, poate mai scumpi.”
- Cristian Pîrvulescu: „Atât timp cât avem oameni care promovează ideile lui Putin în Europa, avem o serioasă problemă.”
Liderii celor 7 mari democrații la nivel mondial au decis duminică să pună embargo pe țițeiul rusesc. Promisiunea făcută de șefii de stat din G7 către Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost menită să marcheze Ziua Victoriei în Europa, care sărbătorește anual înfrângerea Germaniei Naziste din
1945.Constantin Rudnițchi, analist economic: „Vor trebui găsiți noi furnizori, poate mai scumpi.”
Fumio Kishida, Prim-ministrul Japoniei
În comunicatul remis de Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada și SUA, se menționează faptul că tăierea alimentării cu petrol din Rusia „va lovi puternic în artera principală a economiei lui Putin și îi va tăia veniturile necesare pentru a-și finanța războiul”. SUA a făcut pași suplimentari și a anunțat și interdicții pentru trei dintre cele mai mari televiziuni din Rusia, care nu vor mai putea vinde publicitate către companii americane, interdicții pentru firmele de consultanță financiară americane de a mai oferi servicii pe teritoriul Rusiei și sancțiuni pentru sectorul industrial rusesc, care nu va mai putea importa tehnologie de peste ocean.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
„Condițiile depind de la un stat la altul. Unele sunt mai dependente de țițeiul din Rusia, altele mai puțin dependente. Era clar că trebuie mers pe drumul acesta și nu va fi simplu. Vor trebui găsiți noi furnizori, poate mai scumpi. Piața este destul de complicată, pentru că nu știm cum va reacționa și OPEC-ul sau OPEC+, din care face parte și Rusia.(...) Am văzut că anumite instalații petroliere ruse depind de tehnologie străină, pentru că e o tehnologie ceva mai sofisticată.
Cristian Pîrvulescu: „Atât timp cât avem oameni care promovează ideile lui Putin în Europa, avem o serioasă problemă.”
Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene
Uniunea Europeană (UE) întâmpină dificultăți în negocierile pentru noul pachet de sancțiuni destinat Rusiei, în special în ceea ce privește embargoul pentru petrolul rusesc. Discuțiile dintre cele 27 de state membre au intrat în impas duminică. Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, toate puternic dependente de această sursă de petrol, au fost primele contestatare ale planului propus de Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, săptămâna trecută. Președintele Ungariei, Viktor Orban, a fost cel mai vocal vinerea trecută, când a susținut că planul de a renunța treptat la petrolul rusesc până la finalul anului va fi devastator pentru economia țării sale, comparând impactul cu o „bombă nucleară”.
„Există în continuare țări precum Ungaria care încearcă să împiedice coalizarea Occidentului împotriva agresiunii Rusiei. Sigur, aceasta este izolată, dar asta nu creează o problemă pentru Viktor Orban, care cred că vrea să și negocieze cu Comisia Europeană în momentul de față. Dar, atât timp cât avem oameni care promovează ideile lui Putin în Europa, avem o serioasă problemă, și nu mă refer doar la Orban. Sunt mulți alții care au aceleași idei și aceeași viziune ca cele ale lui Putin, chiar dacă sunt anti-ruși. Singura diferență între Kaczyński și Putin este că polonezul este anti-rus, pe când Putin este anti-european. Dar, în realitate, ideile lui Kaczyński, ca cele ale lui Orban și ale multor altora, precum Mélenchon, care vrea să fie prim-ministru în Franța, sunt asemănătoare. Ele sunt împotriva democrației liberale și sunt împotriva Uniunii Europene. Acestea sunt o parte din elementele de pregătire a războiului pe care Putin l-a lansat. În plan intern s-a jucat cu defilările de 9 mai și, în plan extern, a încercat să distrugă încrederea societăților în instituțiile democratice, în general, și în cele europene, în special”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru WOWbiz.ro.