Cele mai populare prăjituri de Crăciun. Ce desert nu poate lipsi de pe masa de sărbători

Meniul de sărbătoare trebuie neapărat să conțină și desert, indiferent de complexitatea lui. Prăjiturile festive sunt variate, de la prăjiturile clasice făcute de bunica în copilărie, până la prăjituri reinterpretate.

Cele mai populare prăjituri de Crăciun
Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Am adunat 5 rețete de prăjituri pe care să le puneți la masa de Crăciun și Anul Nou. Familiile obișnuite cu bucătăria modernă și cochetează cu cofetăria, pot privi prepararea deserturilor o ocazie deosebită de a redescoperi gusturile copilărie și de a încerca să reproducă rețete cunoscute și îndrăgite de toată lumea. În general se fac prăjituri cu nucă, mac, gem, cicolată, fructe etc, preparate care rezistă de la Crăciun și până la Revelion.

Cele mai populare prăjituri de Crăciun

1. Prăjitură tăvălită cu cocos

Ingrediente

Pentru blat

4 ouă medii
100 grame de zahăr
130 grame de făină albă de grâu
un vârf de cuțit cu sare
4 linguri cu ulei
o linguriță de esență de vanilie

Pentru glazură

250 ml de apă
200 grame de zahăr
30 grame de cacao
30 grame de unt cu 65% grăsime
200 grame de fulgi de cocos pentru tavalit

Mod de preparare

Pentru blat

Scoatem din timp ouăle ca să ajungă la temperatura camerei
Dam drumul la cuptor la 180 de grade și pregătim o tava de 23/24 cm.

Punem în ea hârtie de copt.
Spargem ouăle și le punem în vasul mixerului.
Mixăm pentru un minut după care adăugăm zahărul, sarea și esența de vanilie.
Continuăm mixarea timp de 10-15 minute până când compoziția devine albicioasă și își triplează volumul.
Adaugăm și uleiul și mixăm scurt după care dăm deoparte mixerul și folosim doar telul sau paleta de silicon.
Adăugăm treptat făina cernută, încorporând-o cu cu mișcări ușoare, de jos în sus pentru a păstra aerarea albușurilor.
După ce am încorporat toată făina turnăm compoziția în tava tapetată pregătită din timp
Dăm în cuptorul încins pentru 20-30 de minute, în funcție de cum coace acesta.
Facem testul cu scobitoarea și, dacă este gata scoatem tava din cuptor.
Lăsăm puțin la răcit și apoi scoatem blatul din tavă, desprindem hârtia și lăsăm să se răcească de tot pe un grătar.
După ce s-a răcit bine, o tăiem cuburi de mărimea dorită.

Pentru glazură

Punem într-un vas apa și zahărul. Așezăm vasul pe flacăra de la aragaz și fierbem până zahărul se topește și siropul se leagă puțin (aprozimativ 5 minute).
Adăugăm esența de vanilie și cacaoa. Amestecăm foarte bine și mai lăsăm să fiarbă înca cel puțin 10 minute. Siropul se va lega și se va forma astfel glazura.
La final adăugăm untul, mai dăm un clocot după care dăm deoparte vasul și lăsăm 10 minute la răcit.

Punem fulgii de cocos într-o farfurie.
Înțepăm cu o furculiță câte un cub din blatul tăiat mai devreme și îl trecem prin glazură așa încât să fie tot acoperit de aceasta. Ridicăm și lăsăm să se scurgă glazura în exces înapoi în vas după care dăm cubul de prăjitură glazurată prin nucă de cocos și îl așezăm pe un un grătar. Procedăm la fel cu fiecare cub din blatul tăiat mai devreme.
La final așezăm bucățile de prăjitură tăvălită cu cocos pe o farfurie și servim cu poftă.

2. Bomboane Raffaello

Ingrediente

200 grame de unt la temperatura camerei
200 zahăr pudră
100 grame de fulgi de nucă de cocos
200 grame de lapte praf
o lingură cu esență de migdale
cacao (dacă vrei sa le colorezi)
00 grame de nucă de cocos pentru tăvălit
migdale sau nuci pentru interior

Mod de preparare

Citeste si: Cine este Laurențiu Duță. „Eram la panoul de onoare al şcolii. Îmi spunea că din când în când mai trecea să-mi vadă poza."- kfetele.ro

Citeste si: Ce a făcut fiul lui Arșinel după ce a murit marele actor! Imaginile au apărut pe internet..- bzi.ro

1. Untul, la temperatura camerei îl frecăm bine cu zahărul până acesta din urmă se topește.
2. Adăugăm laptele praf și 100 grame de nucă de cocos. Amestecăm totul bine până se leagă și formăm un aluat compact pe care îl dăm la rece pentru 30 de minute.
3. După ce se întărește puțin cât stă la frigider, luăm cantități mici de aluat și le modelăm cu ajutorul mâinilor în biluțe de mărimea unei nuci pe care le vom tăvăli apoi prin restul de nucă de cocos și le vom așeza în hârtiuțe speciale pentru bomboane. De asemenea, putem pune în interiorul acestora și bucăți de nuci, migdale etc. Eu le-am lăsat simple pentru că așa îi plac băiețelului meu.
4. Dăm la rece și servim cu gândul la copilăria noastră.

Citeste si: Prajitura "Revelionica", gata in 15 minute, fara coacere

3. Prăjitura Fanta

Ingrediente

pentru blat
3 oua
70 grame de zahăr
2 pliculețe de zahăr vanilat
90 grame de făină albă de grâu
15 grame de cacao
o lingură de ulei
un vârf de cuțit cu sare
pentru crema de brânză
200 grame de brânză de vaci
250 grame de mascarpone
150 grame de unt cu 80% grăsime
120 de grame de zahăr pudră
o lingură de esență de vanilie
pentru jeleul de portocale

550 grame suc
40 amidon
70 zahar

Mod de preparare

În primul rând vom începe prin a face blatul care va trebui să fie bine răcit când vom pune crema peste el.
Aprindem cuptorul la 170 de grade și pregătim o tavă de 24/24 cm în care punem hârtie de copt.
Pentru a face blatul vom bate ouăle întregi împreună cu zahărul aproximativ 15 minute după care vom adăuga făina amestecată cu cacaoa și uleiul. Făina o adăugăm treptat amestecând cu mișcări ușoare, de jos în sus, fără să ne grăbim, așa încât să păstrăm aerarea obținută mai devreme prin baterea ouălor. La final adăugăm și uleiul.

Cât timp stă blatul în cuptor pregătim crema de brânză  amestecând brânza de vaci cu brânza mascarpone și esența. Dacă doriți puteți folosi altfel de esență, de portocale, de exemplu.
Punem peste unt zahărul pudră și îl batem foarte bine făcându-l cremos după care îl adăugăm treptat, în brânză amestecând până la omogenizare. Îl punem înapoi în tava în care l-am copt și peste el întindem crema de brânză nivelând cât mai bine, mai drept. Dăm tava la rece, la frigider și ne ocupăm de jeleul de fructe.
Dacă folosim suc de portocale proaspăt stors, evident că ne va lua puțin mai mult timp să îl facem pentru că va trebui să începem cu obținerea sucului de portocale. Putem face asta fie cu un storcător electric fie, pur și simplu cu unul manual.

Dacă folosim modul de stoarcere manual nu vom obține un suc limpede. Se poate folosi și ca atare dar daca dorim, îl putem strecura printr-o sită pentru a îndepărta resturile de pulpă.
Pentru a face jeleul amestecăm zahărul cu amidonul și turnăm puțin câte puțin sucul amestecând până când obținem o pastă care se subțiază pe măsură ce adăugăm lichidul. Dacă folosiți suc de portocale din comerț, gen Fanta sau alta marcă gustați ca să vedeți dacă mai trebui sau nu adăugat zahăr. Când am încercat această variantă eu nu am mai pus zahăr.
Punem vasul cu sucul pe aragaz, la foc mediu și lăsăm să fiarbă până când se îngroașă (2-3 minute din momentul în care începe să facă bule). NOTĂ! Dacă nu aveți amidon puteți folosi și făină albă de grâu doar că va trebui să folosiți o cantitate mai mare iar consitența nu va mai fi la fel ci mai mult ca a unei budinci! De preferat este să folosiți amidon și nu făină!

Luați de pe foc și acoperiți cu folie alimentară după care lăsați la răcit.
Când a ajuns la temperatura camerei îl puteți turna peste prăjitură, nivelați bine și apoi puneți tava cu prăjitura înapoi în frigider până a doua zi când o puteți tăia în bucăți de mărimea dorită. NOTĂ! Pentru o mai ușoară feliere se introduce cuțitul în apă fierbinte după care se șterge cu un prosop și se feliază prăjitura.

Citeste si: Prajitura cu crema in doua culori! Trebuie sa o prepari de Revelion!

4. Albă ca Zăpada

Ingrediente

Pentru foi

800 g făină
2 ouă întregi
200 g unt 80% grăsime
200 g zahăr pudră
200 g smântână acrișoară (fermentată, 20% grăsime)
1½ plic de amoniu pt prăjituri (10 g) dizolvat în 3 linguri de lapte rece)
puțină coajă rasă de lămâie
puțină vanilie (zahăr vanilat, extract sau esență)

Pentru cremă

4 gălbenușuri
un strop de sare
350 g zahăr tos
50 g amidon alimentar
500 ml lapte rece
miezul unei păstăi de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat (sau extract de vanilie)
coajă rasă de la o lămâie
sucul stors de la 2 lămâi
350 g unt 80% grăsime, moale, la temperatura camerei

Mod de preparare

1. În bolul robotului de bucătărie am așezat untul, zahărul pudra, vanilia, coajă rasă de lămâie și le-am mixat bine. Am adăugat și cele 2 ouă întregi și smântână (la găletușa) și am mai amestecat puțîn. Într-un mic castron am dizolvat amoniul în puțîn lapte rece și l-am turnat peste compoziția din bolul mixerului. Tot atunci am pus și făînă. Am mixat scurt compoziția și am obținut o bilă de aluat neted. L-am infoliat în plastic și l-am lăsat 20 de minute la odihnă pe masă de bucătărie (nu la rece).
2. Am împărțit aluatul în 4 bile egale (eu folosesc mereu cântarul) și am întins 4 foi de 33 x 42 cm (cât tăvile mele). Am înfăinat ușor masă de lucru și sucitorul. Aluatul este unul elastic, ușor de manevrat. Fiecare foaie am mutat-o pe câte o hârtie de copt de dimensiunile tăvii s apoi am tras-o cu tot cu ea în tavă.
3. Am încins cuptorul la 180 C (treaptă medie spre înalta la cele cu gaz) și am copt foile 8 minute (câte 2 deodată, pe 2 nivele). Dacă le coaceți pe rând sunt suficiente 6 minute pentru fiecare foaie. Foile trebuie să rămână oarecum albe, cu margini rumenite.
4. Într-o oală am așezat gălbenușurile împreună cu zahărul tos, sarea, vanilia și coajă de lămâie. Le-am mixat puțîn și am adăugat și amidonul. Am diluat treptat cu lapte rece, desfăcând bine cocoloasele de amidon care se formează. Am așezat oală pe foc mediu și am amestecat continuu până ce a ajuns la fierbere.
5. Crema de vanilie cu lămâie trebuie să se răcorească până ajunge la temperatura camerei. Am acoperit-o cu folie de plastic direct lipită de suprafață ei (că să nu facă pojghița) și am pus-o pe pervaz la răcorit.
6. După ce s-a răcorit am bătut-o puțîn cu mixerul și i-am adăugat zeamă stoarsă de la 2 lămâi. Crema devine mai fluidă și are un gust foarte plăcut, acrișor. Am început să pun în ea bucățele de unt moale și să mixez după fiecare tranșă. Nu mixati prea mult pentru că există riscul tăierii cremei!
7. Am împărțit în 3 cantitatea de crema obținută și am uns cu ea primele 3 foi (ultima rămâne neunsa și urmează a fi pudrată cu zahăr). Cam 5-6 linguri de crema au intrat pe fiecare foaie. Am suprapus pe rând foile și am încheiat cu cea neunsă.
8. Am apăsat ușor prăjitură cu palmă și am pus-o „la presă” până a două zi. Adică am acoperit-o cu o hârtie curată de copt și am așezat peste ea o tavă cu greutăți (2 cărți), distribuite egal pe suprafață prăjiturii. Puteți să o presați și cu un fund de lemn mai greu sau cu o altă scândură. Cel mai bine o așezați în cămară, la răcoare (nu frigider).

5. Prăjitură beigli cu mac sau nucă

Ingrediente

Pentru aluat

500 g făină 000
200 g unt la temperatura camerei cu grăsime min.82%
60 g untură de porc sau alte 85 g de unt gras
50 g zahăr pudră
2 gălbenușuri
100 ml lapte
20 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
50 g zahăr tos
un praf de sare
coajă rasă de la o lămâie
vanilie sau o linguriță extract de vanilie

Pentru umplutură

400 g mac
300 g zahăr
150 g merișoare sau stafide
350 ml lapte
un praf de sare
vanilie sau o linguriță extract de vanilie
coajă rasă de la o lămâie
3 albușuri

Pentru uns
1 gălbenuș
1-2 linguri de lapte

Mod de preparare

1. Procedura este extrem de simplă. Practic în nici 10 minute este gata. Am amestecat laptele călduț cu drojdia și cu zahărul tos. Am lăsat totul pe masă până am pregătit celelalte ingrediente. Am adăugat restul ingredientelor din rețetă și am frământat repede un aluat (2-3 minute). Eu am lucrat cu robotul dar merge repede și cu mâna. Am învelit aluatul într-o folie alimentară și l-am lăsat 2 ore la frigider (se poate și peste noapte).
2. Până stă aluatul la răcit am pregătit crema de mac deoarece și aceasta are nevoie de timp de răcire. Macul trebuie măcinat cu râșnița electrică pentru cafea sau cu una clasică, manuală.
3. Într-o cratiță am pus pe foc laptele, macul măcinat, vanilia, coaja de lămâie și 100 g zahăr (pe restul îl folosim mai încolo). Am lăsat totul la fiert la foc mic, amestecând ocazional. După ce crema a început să se lege am adăugat și stafidele (merișoarele). Am lăsat apoi crema de mac la răcorit.
4. Separat am bătut albușurile cu un praf de sare iar după ce compoziția a fost deja fermă am adăugat și zahărul (200 g) și am mai bătut spuma câteva minute.
5. Am amestecat cele două compoziții cu spatula, cu mișcări largi de sus în jos. Am încercat să nu strivesc spuma.
6. După ce aluatul a stat suficient la rece l-am impărțit in 3 părți egale. Am lucrat cu cântarul. Am avut circa 960 g de aluat și astfel am obținut 3 porții de câte 320 g fiecare. Am luat o parte și pe restul le-am păstrat în folie transparenta, tot la rece( ca să nu se usuce).
7. Am întins o foaie direct pe hârtia de copt. Tava mea are 35×25 cm așa că am întins exact pe măsura tăvii.

Citeste si: Tort cu nuci, stafide si bezea! Cea mai gustoasa reteta de Craciun!

8. Am cântărit crăticioara cu cremă de mac, am scăzut masa crăticioarei (notată anterior) si am aflat câtă cremă am. Am scos jumătate din cremă pe foaia din tavă și am netezit-o cu o spatulă.
9. Deasupra am așezat a doua foaie întinsă cu grijă. Eu lucrez tot pe o hârtie de copt și ridic foaia cu hârtie de copt și o pun invers în tavă (cu hârtia de copt în sus). Apăs ușor cu palmele și desprind hârtia. Peste a doua foaie de aluat vine restul de cremă de mac. În final am încheiat cu a 3-a foaie.
10. Ultima foaie se înțeapă din loc în loc cu furculița sau cu un dispozitiv special de perforare a aluaturilor fragede pentru a permite eliberarea aburului în timpul coacerii. Am uns prăjitura beigli cu mac sau nucă la tavă cu un gălbenuș bătut cu 1-2 linguri de lapte. Am pus cuptorul la încins la 170 C.
11. Am copt prăjitura baigli cu mac timp de 20 de minute la 170 C pe funcția sus+jos+ventilație (treapta medie la cele pe gaz) și apoi încă 20 de minute la 155 C. După primele 20 de minute am acoperit tava cu o hârtie de copt pentru a nu se rumeni prea tare. Dacă este nevoie puteți în final să mai lăsați prăjitura la copt alte 4-5 minute în plus.
12. Abia după răcirea completă am scos prăjitura din tavă și am așezat-o cu grijă pe o scândură curată pentru a o porționa. Se taie foarte ușor și nu este sfărâmicioasă.

Surse: savoriurbane.ro

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Rețete de ciocolată caldă pentru zilele geroase

Diana Rotaru se pregateste de Revelion pe stil vechi! Gheorg a invitat-o la degustat prajituri, iar lucrurile s-au incins: "Imi vine sa ma dezbrac"

Ce placinta a pregatit de Anul Nou, Eliza Iliescu, fiica celei mai batrane mame din Romania! Adriana Iliescu a apelat la un siretlic pentru a-si incuraja fata sa gateasca!...

8 zodii trebuie să profite de luna Octombrie. Horoscopul lunii Octombrie le aduce doar vești bune

CUTREMUR VALUTAR în toată lumea! Acum s-a anunțat ce se va întâmpla, de fapt

Cine este Ianula Duță, soția lui Laurențiu Duță. “M-au atras ochii imediat şi faptul că era retrasă, cuminţică."

Veste esențială pentru toate femeile din Rusia. Vladimir Putin a decis

Doliu în sportul românesc! A murit un fotbalist cu peste 100 de meciuri în Liga 1! A făcut infarct chiar pe teren!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies