Chef Adrian Hadean, deranjat de poze cu... porcul: "Idioţi care trag animalul mort după maşină"

Chiar daca este bucatar si adora sa gateasca orice fel de carne, Adrian Hadean uraste persoanele care tortureaza animalele inainte de a le omori sau, cum s-a mai intamplat, chiar dupa ce acestea au incetat din viata.

novalue
Autor: I.M.D.

"Tăierea porcului e un obicei vechi. E una dintre legăturile noastre cu trecutul, cu modalităţile ancestrale de procurare a hranei. Am sacrificat mulţi porci în viaţa asta, împreună cu bunicul meu, cu tata, cu fratele meu. Am crescut porci pentru a fi sacrificaţi, am curăţat după ei în fiecare zi, i-am spălat, i-am scărpinat, le-am dat să mănânce lucruri gătite special pentru ei. E drept, în copilărie nu mi-a fost uşor să văd că godacul care venea la gardul coteţului să-l scarpin pe spinare se transformă în tobă, table de slană şi

cârnaţi. Am înţeles însă că aşa stau lucrurile, că pentru a trăi mâncăm alte fiinţe (şi plantele, bacteriile din iaurt ori creveţii sunt fiinţe, să ştiţi). Am învăţat de mic să respect asta, să nu batjocoresc mâncarea, să apreciez sacrificiul. Sacrificarea porcului s-a petrecut mereu repede şi fără a abuza animalul şi, în ceea ce mă priveşte, s-a lăsat mereu cu lacrimi mai mult sau mai puţin ascunse, indiferent de vârsta pe care o aveam. Nu-s un pămpălău, am învăţat că dacă-mi plac cârnaţii trebuie să fiu în stare să-i fac de la A la Z, A fiind momentul acela în care nu vrei ca fratele tu mai mic să te vadă cu lacrimi în ochi în timp ce-i înmânezi tatălui tău cuţitul ascuţit la perfecţie cu o seară înainte.

Nu mă aştept ca aceia dintre voi care au văzut o bucată de cotlet doar în caserola din supermarket să înţeleagă fără cugetare lucrurile pe care le scriu acum.

Sper însă să văd pe Facebook mai puţine poze cu oameni care călăresc porci tăiaţi, mai puţini idioţi care trag porcul mort după maşină (ce mă mir de asta, în ţara în care unul a legat un cal viu după o furgonetă şi l-a forţat să alerge cu 50 de kilometri la oră până-n pragul morţii), mai puţini porci desenaţi cu Ad/Dc pe spatele pârjolit. Sper ca aceia care cumpără cotletul din supermarket sau de la măcelăria din colţ să nu-i mai judece pe cei care taie porcii, catalogându-i drept barbari.
Şi cotletul din supermarket ori de la măcelărie a aparţinut unui porc odată viu. Sper ca între accesele de prostie şi cele de ipocrizie ale unui neam bătut de vânturi rele, să regăsesc rădăcina de bun simţ, categoria de mijloc a oamenilor decenţi, echilibraţi, pentru care o viaţă curmată nu-i un trofeu de pus pe wall ori o ocazie de a fi amuzant pe seama morţii. Decenţă e atunci când acorzi respect sacrificiului, după cum decent e să renunţi de tot la carne dacă nu-ţi convine ideea morţii unui animal pentru ca familia ta să aibă
ceva de pus pe masă, fără să te baţi cu cărămida în piept pentru asta.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Să mă ierte toţi cei care s-au simţit neplăcut atinşi de vorbele mele, aşa văd eu lucrurile acestea şi conider că e obligatoriu să ne amintim cu toţii cine suntem. Şi nu, decenţa nu e o noţiune interpretabilă, chiar dacă aşa pare la prima vedere. Să fim sănătoşi.

Update: Am oprit de la publicare câteva comentarii, am acceptat alte comentarii doar după editare. Să ne înţelegem, dragilor, blogul meu nu e un forum pentru tâmpiţi, nu e un site de ziar. Poate că în acele locuri e încurajată deversarea de lături (că tot vorbim despre porci), aici ne purtăm decent sau ne vedem de drum. Dacă am suficientă consideraţie pentru alegerea ta de a fi vegan sau alegerea ta de a consuma carne, aştept reciprocitate. Nu admit blesteme, înjurături, prozelitism de tip sectar, nu admit să-mi spui (în propria-mi casă) că-s mâncător de hoituri ori criminal barbar. Şi nu, nu mă poţi convinge că a fi vegetarian e un mod de viaţă pe care TREBUIE să-l urmez, te rog să nu mai încerci. N-am procese de conştiinţă când tai un pui sau când omor un peşte, mă doare însă când văd un bol de orez aruncat la gunoi, la fel cum mă doare când văd o bucată de carne batjocorită. Şi, ca să fiu înţeles bine, cele mai multe dintre comentariile pe care le-am blocat, aparţin unor mâncători de carne care nu înţeleg că alţi oameni pot alege să consume doar plante şi apă, dacă vor. Vorbeam despre decenţă în articol. Decenţă înseamnă şi să respecţi opţiunile alimentare ale semenilor tăi. Măcar pe ale celor care nu mănâncă alţi oameni", a scris cheful pe blogul sau.

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Laurette are planuri mari cu iubitul fotbalist. Bruneta vrea să se căsătorească: "Ne iubim așa mult!”

Adelina Pestrițu, cadou impresionant de la Virgil Șteblea! "Moș Nicolae a fost aici!"

Loredana Groza, comentarii acide din partea fanilor! „Când nu vrei să accepți că îmbătrânești!"

Astrologii anunță reușite! Au parte numai de succese în 2022

Adevărul cumplit despre pensiile din România! Lovitură pentru milioane de pensionari

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix Baumgartner acum?

Mister elucidat! Anamaria Prodan a aflat cine ”a scăpat” pozele cu ea dezbrăcată: ”Va plăti. În timp foarte, foarte scurt”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies