Cinci efecte adverse ale consumului de cafea decofeinizată

Cafeaua este probabil cea mai populară băutură din lume. Dar dacă nu te înțelegi bine cu cofeina, poți alege cafea decofeinizată. Sau poți?

Distribuie pe:

Autor: Amalia Florea


In articol:

Studiile arată că aportul excesiv de cafea decofeinizată (la fel ca cel de cafea obișnuită) poate duce la infarct miocardic sau atac de cord.

Deși cafeaua decofeinizată ar putea apărea ca o alternativă mai sigură la cafeaua obișnuită, aceasta are anumite efecte adverse asociate pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi să o consumi.

Cum se face cafeaua decofeinizată?

Înainte de a ajunge la efectele negative ale cafelei decofeinizate, este important să înțelegem cum se face.

După cum sugerează și numele, cafeaua decofeinizată (sau decafeinizată) este cafeaua care are cea mai mare parte a cofeinei îndepărtate (97% - mai precis). O porție de cafea decafeinizată conține aproximativ 2 până la 5 miligrame de cofeină, spre deosebire de 50 până la 75 miligrame în cafeaua obișnuită.

Cofeina este extrasă din boabele de cafea prin diferite metode. Acestea includ utilizarea solvenților organici, a apei sau a dioxidului de carbon.

Îndepărtarea cofeinei și a altor compuși poate, de asemenea, priva această cafea de gustul său caracteristic. Cei care preferă cafeaua decofeinizată par a fi în regulă cu acest lucru, având în vedere pretinsele sale beneficii.

Totuși, unele cercetări aruncă lumină și asupra posibilelor efecte secundare ale cafelei decofeinizate.

Care sunt efectele secundare ale cafelei decofeinizate?

1. Poate provoca complicații cardiace

Cafeaua decofeinizată poate crește nivelul colesterolului rău (colesterol LDL). Aceste efecte nu au fost observate la consumul de cafea cu cafeină. S-a constatat că cafeaua decofeinizată crește o grăsime specifică din sânge care este legată de sindromul metabolic.

Citeste si: Adelina Pestrițu s-a mutat în casă nouă! Primele imagini din superba locuință - evz.ro

Un alt studiu a arătat totuși că trecerea de la cafeaua cofeinizată la cafea decofeinizată nu a scăzut riscul de atacuri de cord.

Deși cafeaua decofeinizată în sine nu poate fi dăunătoare, substanțele chimice utilizate în procesul de decofeinizare ar putea fi. Clorura de metilen, un astfel de solvent utilizat pentru îndepărtarea cofeinei, ar putea fi cancerigenă.

Două cești de cafea decofeinizată pe zi ar putea fi sigure la persoanele sănătoase.

Specialiștii recomandă totuși ca, dacă reacționezi puternic negativ la cofeină, să eviți și cafeaua decofeinizată.

Înlocuirea cafelei obișnuite cu varianta decofeinizată poate reduce tensiunea arterială, deși cu un nivel mic.

2. Poate agrava artrita reumatoidă

Consumul de cafea decofeinizată a fost legat de un risc crescut de poliartrită reumatoidă. În mod surprinzător, cafeaua cu cofeină nu a prezentat acest risc.

Cauza care sta la baza acestui fapt ar putea fi prepararea și prelucrarea cafelei decofeinizate. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma această speculație.

3. Poate provoca aciditate

s-a constatat că cafeaua decofeinizată crește concentrațiile serice de gastrină. Gastrina este hormonul care declanșează eliberarea acidului gastric. Când acest lucru se întâmplă în exces, poate duce la simptome de aciditate.

Cu toate acestea, s-a constatat că cafeaua obișnuită provoacă reflux gastroesofagian mai pronunțat. Acest efect a fost atenuat atunci când cafeaua a fost decofeinizată.

4. Poate interfera cu absorbția fierului

Cafeaua, în general, conține acid clorogenic, la fel și cafeaua decofeinizată. S-a descoperit că acidul clorogenic inhibă absorbția fierului non-hem (pe bază de plante).

5. Poate provoca dureri de cap și somnolență

Acestea ar putea fi mai mult simptome de sevraj. Persoanele care consumă cafea în mod regulat pot avea adesea dureri de cap, somnolență și chiar oboseală atunci când li se administrează cafea decofeinizată.

O altă posibilă îngrijorare ar putea fi utilizarea clorurii de metilen în procesul de decofeinizare. Unele cercetări spun că substanța chimică poate încetini temporar sistemul nervos central, ducând la dureri de cap, somnolență și greață.

Ar trebui să alegi cafea decofeinizată?

Depinde de ceea ce cauți. Dacă ți se cere să restricționezi consumul de cofeină din orice motiv, cafeaua decofeinizată ar putea fi ideală. Dar dacă ești extrem de sensibil la cofeină, nu îți recomandăm. Aceasta include, de asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele care se confruntă cu anxietate sau care au probleme cu somnul.

În concluzie, cafeaua decafeinizată ar putea fi o alternativă ideală la cafeaua obișnuită în unele cazuri. Cu toate acestea, nu exagera, deoarece există și cealaltă față a monedei.


Citește și:

De ce videochatul este inca un subiect tabu?

Incaltamintea la moda pentru toamna-iarna 2020

Live Stream Online În căutarea adevărului - Ediția de luni, 28 septembrie – Vezi emisiunea online

Ce machiaj trebuie să folosești pentru ochi rotunzi și mari

Ce trebuie să faci ca să nu se înmoaie murăturile pentru iarnă

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies