Cine a cântat prima manea din România. Astăzi melodiile manelistilor apar din ce în ce mai des în trending

Cine a cântat prima manea din România. Află istoria manelelor şi vezi cum a evoluat acest gen muzical.

Cine a cântat prima manea din România
Cine a cântat prima manea din România[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Cine a cântat prima manea din România. Vezi de unde vine termenul de "manea" şi cum a evoluat acest gen muzical în ţara noastră.

La fiecare nuntă, botez sau petrecere, românul preferă să asculte o manea, care să îl umple de voie bună.

Cine a cântat prima manea din România

Manelele se ascultă foarte mult în România, însă puţini ştiu de unde provine acest gen muzical şi ce înseamnă cuvântul "manea".

Manelele au influenţe din muzica populară aromână, greacă, turcă, arabă și sârbă, dar şi românească. Mai nou, manelele împrumută ritmuri din pop, tehno sau rap.

În DEX, maneaua este definită ca fiind un "cântec de dragoste de origine orientală, cu melodie duioasă și tărăgănată".

Ziaristul român Miron Manega consideră o manea piesa „Până când nu te iubeam”, notată neumatic în culegerea Spitalul amorului sau cântătorul dorului (1852) de Anton Pann și aranjată de violonistul Victor Predescu în stil turcesc (anii 1950) pentru a fi interpretată de cântăreața Maria Tănase.

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

Se pare însă că singura manea de secol XIX păstrată datează din anii 1880 și este notată în neume bizantine (asemeni pieselor cuprinse în Spitalul amorului).

Citeste si: Cum a decurs colaborarea dintre Costi Ioniță și Shaggy. Cei doi au fost nominalizați la Premiile Grammy în 2012

Cine a cântat prima manea din România
Cine a cântat prima manea din România[Sursa foto: PixaBay]

Ce înseamnă cuvântul "manea"

Cuvântul în sine, „manea”, provine de la turci și a apărut prin secolul XIX sau chiar secolul XVIII, lucru ce ne face să credăm că „strămoșul” manelelor a ajuns pentru prima oară în România odată cu otomanii sau cu regimul fanariot. Muzica era cântată la conducătorii vremii, apoi au preluat-o și boierii și tot așa, până ce a descoperit-o și omul de rând.

Totuși nu există dovezi istorice suficient de clare pentru a confirma această ipoteză, relatează a1.ro.

Citeste si: Loredana Groza, 33 de ani de carieră. De la „Ridică-mă la cer” cu BUG Mafia, până la „Fericire” alături de maneliști celebri

Cine a cântat prima manea din România
Cine a cântat prima manea din România[Sursa foto: PixaBay]

Cum au ajuns manelele în forma din zilele noastre

Manelele aşa cum le ştim cu toţii au apărut pentru prima dată în perioada 1950-1960, fiind o reacție la muzica lăutărească. Practic, maneaua a luat naștere din dorința oamenilor de-a avea o muzică mai accesibilă, cu versuri „pe sufletul” rromilor.

Prin 1950, conducerea socialistă decide să se înființeze ansambluri de muzică populară după modelul sovietic. Mulți dintre membri erau rromi și manelele nu au fost iniţial văzute ca o alternativă la direcţia oficială (deci, pasibile de cenzură), ba chiar câteva piese au fost înregistrate pe discuri Electrecord în anii 1970–1980: Romica Puceanu – „Ileană, Ileană”, „Şaraiman”; Gabi Luncă, „Răpirea din Serai”. În schimb, primii ani optzeci au marcat naşterea muzicii bănăţene, o reacţie la omniprezenta muzică populară promovată de stat. Noul gen era inspirat din muzica pop sârbească şi a fost interzis pentru caracterul său „poluat”. Muzica bănățeană sau „proto-manelele” au fost cenzurate, dar era târziu: publicul a fost instant cucerit de ritmuri și de versuri. S-au multiplicat casete audio, s-au dat pe sub mână și fenomenul a fost greu de oprit.

Proto-manele care folosesc ritmul de manea au fost interpretate de grupurile Odeon din Buzău, Azur din Brăila, Generic din Galaţi, Miracol C din Buzău, relatează wikipedia.org.

Cu timpul încep să apară și alte teme în cântece, dar și numeroși alți cântăreț de manele. Apare inclusiv fenomenul Miss Piranda, eveniment prin care erau reuniți cântăreții de manele pe aceeași scenă.

De la simplu derivat din muzica lăutărească cu influente balcanice și până la un gen muzical de sine stătător, maneaua de astăzi mai păstrează doar câteva caracteristici din trecut. De aici nu a mai fost decât un pas până la cântăreți celebri în zilele noastre, precum Florin Salam, Nicolae Guță, Adrian Copilul Minune și mulți alții.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Lino Golden și Antonia, mesaje acide pe rețelele de socializare la adresa prietenilor falși! Se reaprinde scandalul dintre ei?!

Alex Velea nici nu vrea să audă de împăcarea cu Lino Golden. Ce a spus despre cântăreț: "Nu pot să iert falsitatea"

Antonia își serbează ziua de naștere. Cum a început relația ei cu Alex Velea

Alege un cuplu de miri și află cât va dura căsnicia ta!

Prodanca detonează bomba! A spus adevărul despre divorţ. Ce relaţie are cu Reghe

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Amănunte explozive despre amanta lui Reghecampf. Ce cadou ultra scump i-a făcut antrenorul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies