Cine a cumpărat casa care apare pe bancnota de 10 lei? Unde se află, de fapt, cea mai cunoscută locuință din România

Una dintre cele mai cunoscute case din România, aceea de pe bancnota de 10 lei, a fost restaurată și poate fi vizitată de turiști.

Autor: Maria Georgiana

In articol:

Casa de pe bancnota de 10 lei există în realitate și poate fi vizitată de turiști. Aceasta este inspirată de o casă țărănească, cu foișor și pivniță din piatră de râu, care aparținea, pe vremuri, familiilor de boieri. Locuința de pe bancnota de 10 lei se mai numește și ”Casa cu blazoane”.

De precizat este că, aceasta a fost cumpărată și restaurată. Iată cu cât s-a vândut ”Casa cu blazoane” de pe bancnota de 10 lei!

”Casa cu blazoane” a fost refăcută în anul 1823

Casa de pe bancnota de 10 lei sau ”Casa cu blazoane”, așa cum a fost numită, a fost ridicată la mijlocul secolului al XVIII-lea și refăcută în anul 1823. 

Citeste si: Banca Națională a României, anunț alarmant despre aceste bancnote! Ce trebuie să faci dacă ai și tu una în portofel?

Citeste si: Cine este Laurențiu Duță. „Eram la panoul de onoare al şcolii. Îmi spunea că din când în când mai trecea să-mi vadă poza."- kfetele.ro

Citeste si: Ce a făcut fiul lui Arșinel după ce a murit marele actor! Imaginile au apărut pe internet..- bzi.ro

De asemenea, în secolul al XIX-lea, aceasta a fost reședința șefului de garnizoană militară. Există numeroase documente care demonstrează că, de fapt, a fost renovată în anul 1828, iar de atunci a fost locuită, până în anul 2000, când a fost cumpărată de un tânăr din zonă, de la doi bătrâni.

Tânărul a conștientizat valoarea casei, așa că a decis să o vândă Uniunii Arhitecților din România cu suma de 20.000

de euro, iar ajunsă în mâinile specialiștilor, casa a fost restaurată cu bani din fonduri europene, în valoare de 4,5 milioane de lei.

În același timp, de precizat este că, numele casei a fost dat de cele trei blazoane de deasupra intrării principale, cel din mijloc reprezentând vulturul bicefal, simbol al împăraților bizantini, care a aparținut familiei Cantacuzinilor, stabilite în țările române după căderea Bizanțului, în anul 1453.

Citeste si: BNR lansează o nouă monedă! Ce valoare are și cum arată

”Casa cu blazoane” se află în comuna Chiojdu, județul Buzău, aceasta devenind  un important punct turistic, dar și obiect de studiu pentru experți și studenți.

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Tragedie în județul Bihor! Un bărbat a murit, după ce a fost lovit de trăsnet, în timp ce culegea ciuperci în pădurea Lunca

Un bărbat a murit pe loc, după ce o stâncă a lovit mașina în care se afla, pe Defileul Jiului. Victima s-a stins sub ochii familiei

Patriarhia, decizie radicală după cazul Visarion Alexa! Obiceiurile bisericești se schimbă total

Săptămâna deciziilor importante pentru Lei, Pești și încă 4 zodii

CUTREMUR VALUTAR în toată lumea! Acum s-a anunțat ce se va întâmpla, de fapt

Cine este Ianula Duță, soția lui Laurențiu Duță. “M-au atras ochii imediat şi faptul că era retrasă, cuminţică."

Veste esențială pentru toate femeile din Rusia. Vladimir Putin a decis

Doliu în sportul românesc! A murit un fotbalist cu peste 100 de meciuri în Liga 1! A făcut infarct chiar pe teren!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies