Cine a fost George Bacovia? Viața și operele poetului român. Casa Memorială din București este deschisă pentru turiști

George Bacovia este unul dintre cei mai importanți poeți români, poet simbolist, dar care își depășește epoca și ajunge să scrie poezie modernă. Casa memorială a lui George Bacovia a rămas locul poeziilor sale.

Autor: Diana Puiu

In articol:

George Bacovia a fost un scriitor român format la școala simbolismului literar francez, fiind cunoscut și ca unul dintre cei mai deprimanți poeți, prin versurile sale cu tematică sobră.

Născut în Bacău, numit adesea "Orașul lui Bacovia", a lăsat în urmă o parte din lucrurile sale la casa memorială din orașul natal, aflată pe strada care îi poartă numele, însă există și casa memorială „GEORGE ȘI AGATHA BACOVIA”, aflată în București, din perioada în care a trăit în Capitală. 

Copilăria lui George Bacovia 

George Bacovia, născut sub numele de George Andone Vasiliu, s-a născut pe data de 17 septembrie 1881, în Bacău, și a murit la data de 22 mai 1957, în București.  

George Andone Vasiliu s-a născut în casa comerciantului Dimitrie Vasiliu și a Zoei Vasiliu pe actuala strada G. Bacovia nr. 13 în Bacău.  La vârsta de doar 6 ani, începe să învețe limba germană, apoi între 1889-1890 urmează clasa întâi la un pension din Bacău. 

În 1891 s-a înscris la Școala Primară Domnească nr. 1 din Bacău. Trei ani mai târziu absolvă cursul primar, în luna iunie.

În același an se înscrie la Gimnaziul Ferdinand din Bacău. 

În acea toamnă rămâne închis o noapte întreagă în turnul bisericii Precista din Bacău, din neatenția paracliserului, unde îi vine și inspirația pentru a scrie mai târziu poezia “Amurg Violet” Anii traumatici din liceu și atmosfera cam rece îi inspiră un alt poem celebru, "Liceu". În 1898 își pune pe note câteva poezii precum și altele de Mihai Eminescu și Ștefan Petică. 

 

Citește și: Cinci poezii despre toamnă, din repertoriul literaturii române

George Bacovia: studii și debut literar 

În 1900 se înscrie la Școala Militară din Iași, de unde se retrage în al doilea semestru, neputând suferi disciplina cazonă. Compune poezia Plumb, o va finisa totuși abia în 1902. În 1901 se înscrie în cursul superior al Liceului Ferdinand.

Citeste si: “Ea s-a chinuit și mi-a salvat viața“ Helmut Duckadam a fost la un pas de moarte! Legenda fotbalului românesc a povestit momentul în care și-a revenit din comă- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Termină liceul din Bacău în 1903. Scrie poezia "Liceu", ca răspuns la un chestionar adresat de minister absolvenților din acel an, în vederea reformei învățământului inițiată de Spiru Haret. Se înscrie, ulterior, la Facultatea de Drept din București, dar se retrage. George Bacovia colaborează la revista Arta de la Iași, apoi se înscrie la Facultatea de Drept din Iași și reîncepe primul an.

Rămâne la Iași și anul următor. Colaborează la revista lui I.M. Rașcu Versuri, mai târziu Versuri și proză. Între 1909-1910 merge la Iași numai în perioada examenelor, restul timpului locuind la Bacău iar în 1911 obține diploma de licență în drept și se înscrie în baroul din Bacău.  A achitat taxele timp de 10, însă nu a profesat, continuând să scrie poezie.  

George Bacovia a colaborat cu revista Flacăra, a fost copist la Direcția învățământului secundar și superior, iar timp de doi ani a fost funcționar în București. Publică primul și al doilea volum Plumb și devine primul director al revistei Ateneul cultural. În 1926 tipărește pe cont propriu la Bacău volumul Scântei galbene.   

Din 1933 se stabilește cu familia în capitală, unde rămâne până la sfârșitul vieții. 

Citește și: Cum a murit, de fapt, Mihail Sadoveanu. Moartea scriitorului a stârnit controverse

Casa memorială „GEORGE ȘI AGATHA BACOVIA”, darul făcut lumii de soția lui

Casa memorială “George și Agatha Bacovia” din București imobil în care a locuit poetul George Bacovia (1881-1957), în perioada 1933-1957, a devenit casă memorială în anul 1966. Din anul 1933, Bacovia s-a stabilit la București împreună cu soția sa, Agatha Grigorescu Bacovia (1895-1981), și unicul lor fiu, Gabriel, într-o casă modestă de pe strada Frăsinetului.

Pe la începutul secolului XX, zona aparținea Comunei Șerban Vodă, fiind situată în suburbia Bucureștiului. Casa a fost construită cu ajutorul unui împrumut al soției, obținut de la Casa Corpului Didactic, iar construcția a durat aproximativ o lună, Agatha fiind diriginte de șantier.

Citeste si: „Cum să te îneci la mal, ditamai femeia? Nu știți ce e aici noaptea.” Noi detalii ies la iveală în cazul lui DJ Lalla! Paznicul plajei unde tânăra a fost găsită lansează o ipoteză șocantă- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: ”Este ținut prizonier. E făcut cu moșmoande!” Oana Zăvoranu imploră vecinii pentru ajutor. Vedeta, convinsă că amanta lui Alex Ashraf face vrăji- radioimpuls.ro

Casa lui George Bacovia a devenit muzeu încă din anul 1958, la un an după moartea poetului, iar vizitatorii pot admira o mulțime de obiecte personale, dar și documente și manuscrise, fiind un loc încărcat cu o puternică însemnătate culturală. 

Citește și: 7 nume de scriitori români ce nu trebuie să lipsească din biblioteca ta

Opera lui George Bacovia 

George Bacovia este cunoscut ca fiind un poet simbolist, însă criticii literari au remarcat faptul că își depășește epoca și aparține poeziei moderne. George Bacovia s-a făcut remarcat prin poeziile sale sumbre, abordând teme precum: moartea, natura, timpul, tema creației și a creatorului.  

Volume antume 

 • Plumb, București, 1916 
 • Scîntei galbene, Bacău, 1926 
 • Bucăți de noapte, București, 1926 
 • Poezii, București, 1929 
 • Cu voi..., București, 1930 
 • Poezii, prefață de Adrian Maniu, București, 1934 
 • Comedii în fond, București, 1936 
 • Opere, București, 1944 
 • Stanțe burgheze, București, 1946 
 • Poezii, București, 1956 (ediție revăzută și adăugită de autor, 1957) 

Ediții postume 

 • Lacustră, ediție bibliofilă alcătuită de Mircea Coloșenco, București, Muzeul Literaturii Române, 2001. 
 • Opere, prefață, antologie, note, bibliografie de Mihail Petroveanu, text stabilit, variante de Cornelia Botez, București, Editura Minerva, 1978. 
 • Opere, ediție de Mihail Petroveanu și Cornelia Botez, București, Editura Fundației Culturale Române, 1994. 
 • Opere, ediție alcătuită de Mircea Coloșenco, București, Editura Univers Enciclopedic, 2001. 
 • Opere, București, Editura Semne, 2006. 
 • Plumb. Versuri și proză, prefață de Nicolae Manolescu, București, Editura pentru Literatură, 1965. 
 • Plumb, Iași, Editura Junimea, 1982. 
 • Plumb, Timișoara, Editura Helicon, 1994 (reeditare 1996). 
 • Plumb, Iași, Institutul European, 1997. 
 • Plumb (poezii, proză), București. Editura Albatros, 1998. 
 • Plumb, ediție îngrijită, postfață, tabel cronologic, aprecieri critice de Elisabeta Lăsconi, București, Editura Gramar, 2001 (reed. 2004, 2007). 
 • Plumb, București & Chișinău, Litera Internațional, 2001. 
 • Plumb, București, Editura Humanitas, 2007. 
 • Poezii, ediție îngrijită și repere istorico-literare de Cornelia Botez, București, Editura Minerva, 1980. 
 • Poezii, Galați, Editura Porto-Franco, 1991. 
 • Poezii, București, Editura Universal Dalsi, 2001. 
 • Poezii. Proză, postfață și bibliografie de Ion Bogdan Lefter, București, Editura Minerva, 1983 (reed. 1987). 
 • Proză, București, Editura Minerva, 1980. 
 • Rar, poeme rostite la radio, București, Casa Radio, 2005. 
 • Scrieri alese, prefață de Ov. S. Crohmălniceanu, București, Editura pentru Literatură, 1961. 
 • Stanțe burgheze, cu 32 de desene inedite ale autorului și câteva ciorne, Bacău, Look Design, 2000. 
 • Versuri, București, Editura Saeculum, 1996. 
 • Versuri și proză, ediție îngrijită, tabel cronologic, note, repere critice și bibliografie de Ion Nistor, prefață de Mircea Anghelescu, București, Editura Albatros, 1985 (reed. 1987, 1990). 
 • Versuri și proză, București, Editura Eminescu, 1987. 

George Bacovia rămâne unul dintre cei mai importanți poeți din țară și din orașul natal, Bacău.  

Surse- wikipedia.org, libertatea.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cinci poezii despre toamnă, din repertoriul literaturii române

Cum a murit, de fapt, Mihail Sadoveanu. Moartea scriitorului a stârnit controverse

Cum au reușit să scape cu viață mirii care au organizat nunta transformată în masacru, în Irak

Lorena va izbucni în lacrimi! „Va rog frumos să mă votați în Gală să plec acasă!” Aflați cum va reacționa Laurențiu și ce se va întâmpla, sâmbătă, 30 septembrie, în Casa...

Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni

„Bărbații slabi fug de femeile puternice! Oana este foarte puternică. Rar se nasc oameni ca Oana!” Anamaria Prodan, mesaj de susținere pentru Oana Zăvoranu, după divorțul de...

”A venit cu o piedică de mort acasă” Noi detalii șocante ies la iveală despre mariajul dintre Oana Zăvoranu și Alex Ashraf

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies