Cine a fost Ileana Vulpescu. Ultimul interviu înainte de moarte. Ce spunea despre fericire și iubire

Ileana Vulpescu, scriitoarea și autoarea romanului "Arta conversației" a încetat din viață la vârsta de 88 de ani.

Cine a fost Ileana Vulpescu. Ultimul interviu înainte de moarte
Ce spunea despre fericire și iubire[Sursa foto: Captură TVR]
Autor: Ioana Stan

In articol:

Ileana Vulpescu a debutat în literatură în 1966 și a publicat mai multe schițe și nuvele. Succesul, însă, l-a cunoscut în 1980 odată cu publicarea romanului "Arta conversației", care a primit premiul "Cântarea României".

Ileana Vulpescu a fost căsătorită cu Romulus Vulpescu, traducător și publicist. Acesta s-a stins din viață în 2012, la vârsta de 79 de ani. Înainte cu o lună să-și piardă soțul, cei doi și-au înmormântat unicul copil pe nume Ioana.

Ileana Vulpescu, despre viață, iubire și secrete din căsnicie

Ce spunea despre fericire și iubire
Cine a fost Ileana Vulpescu. Ultimul interviu înainte de moarte[Sursa foto: Captură antena 3]

Ileana Vulpescu a acordat un interviu în urmă cu trei ani în care a vorbit despre valorile care stau la baza unei căsnicii lungi, despre iubire și dragoste la prima vedere.

"Marile iubiri, în general, se declanșează de la prima vedere. Pentru mine nu a fost chiar așa. Sunt mult prea rațională ca să mă îndrăgostesc de la prima vedere. Trebuie cineva să îmi demonstreze că ar merita.", spunea Ileana Vulpescu.

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

Scriitoarea Ileana Vulpescu a avut o căsnicie de 60 de ani cu soțul său, Romulus Vulpescu.

"Secretul este toleranța. Atât cât reușești să-ți apreciezi propriile defecte și cât reușești să le înghiți pe ale celuilalt. Focul de la început nu mai ține, apoi oamenii sunt legați de păreri comune, gusturi comune, ocupații comune. Părerile comune îi țin la un loc. Atâtea căsătorii care se destramă după 35 de ani și întotdeauna apare una mai tânără, ceea ce e firesc.

Fiecare cuplu își are povestea lui. Sunt oameni care se cunosc foarte bine, au locuit împreună, după 5-6 ani se căsătoresc și după 5 luni se despart. Sunt alții care se cunosc în tramvai și trăiesc până la adânci bătrâneți.

Nu cred că există fericirea. Fericit ești cu adevărat numai când ețști îndrăgostit. Fericirea am putea numi niște momente frumoase din viață pe care le adunăm.

Fericirea o apreciezi retrospectiv. Când te gândești anul ăsta că anul trecut mergeai 10 km și nu oboseai. Și atunci zici ce fericit am fost și nu am știut să apreciez. Viața noastră nu este compusă numai din evenimente.", spunea Ileana Vulpescu.

Citeste si: ULTIMA poză cu Ion Iliescu! Avem singura fotografie cu fostul președinte al țării după ce a împlinit 90 de ani FOTO

Ileana Vulpescu, dezamăgită de țara noastră: "E greu să presupui ceva bun din ceea ce se întâmplă"

Scriitoarea spunea că lucrurile nu par să se îndrepte în țara noastră atât timp cât învățământul și sănătatea sunt complet neglijate.

"Eu nu sunt optimistă de felul meu. Bine cine a zis: ce este un optimist? Un pesimist bine informat. Nu aș zice că sunt bine informată în afară de ce aflu din mass-media. E greu să presupui ceva bun din ceea ce se întâmplă. Ideea de a deveni consumator, de a deveni dependent nu mi se pare ceva bun. Erai dependent de gaze de la ruși, că nu aveai suficient și nu ai suficiente mijloace să le scoți la suprafață pe ale tale, dar să devii consumator la ceva ce produci tu, nu se poate. Nu se poate să ajungă țăranii să dea laptele purcei și să nu poate fi comercializat laptele nostru. Mi se pare naiv sau ipocrit să te facă să crezi că nu e programat totul.

E atâtă lumea care este preocupată de propria existență, mi-e greu să cred că îți iei vilă în Hawaii, eu admit că sunt lucruri care nu se pot face aici, dar pentru orice se duce lumea în altă țară, ca și când țara asta este un pustiu. E adevărat că sănătatea este foarte neglijată, numai cine a fost într-un spital poate să spună ce puțin personal e într-un spital. Într-o secție unde pacienții nu pot mânca singuri, nu se pot da jos din pat, noaptea sunt două infirmiere. Vedeți?! Lipsa de preocupări. Trebuie să dai o mare importanță învățământului dacă vrei să progresezi. Învățământul și sănătatea sunt la coada cozii.", spunea Ileana Vulpescu într-un interviu pentru antena 3.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Profesorul si scriitorul Mihai Luca a murit in taxiul cu care venea spre Bucuresti

Cine a fost Mihail Sadoveanu. Viața și operele prozatorului român

Emil Cioran, un om al contrastelor: „Marele succes al vieţii mele e că am reuşit să trăiesc fără o meserie!” Operele filozofului român

Dana Budeanu, previziuni despre următorul val de Coronavirus

Veste ȘOC pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Este bomba zilei. Cutremur în lumea medicală

BOALA secretă pe care o avea Christian Eriksen. Cum a ajuns fotbalistul danez să se prăbușească inert pe teren

Cutremur în presă. A fost găsit mort în propria casă

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies