Cine a fost Mihail Sadoveanu. Viața și operele prozatorului român

Mihail Sadoveanu este unul dintre cei mai importanți prozatori români din prima jumătate a secolului XX.

Mihail sadoveanu, prozatorul romancier al României
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Mihail Sadoveanu a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român. A fost și rămâne un nume important în literatura română, cunoscut datorită romanelor istorice pe care le-a scris de-a lungul vieții. 

Copilăria lui Mihail Sadoveanu

Mihail Sadoveanu s-a născut pe 5 noiembrie 1880, în Pașcani, județul Iași. Părinții săi nu au fost căsătoriți niciodată, iar până în 1891 acesta s-a numit Mihail Ursachi. După ce tatăl său îl recunoaște, devine Mihail Sadoveanu.

Citeste si: Care sunt marii scriitori români care și-au înșelat soțiile și au avut o groază de amante

Școala primară a făcut-o la Pașcani în 1887, iar profesorul său, Dl. Busuioc, a fost cel care l-a îndrumat să scrie colecția de povești „Domnul Trandafir. A urmat gimnaziul „Alecu Alecsandru Donici” la Fălticeni și „Liceul Național” din Iași. Din cauza expedițiilor în bălțile Șomuzului și la Nada Florilor rămâne un an repetent, dar după moartea mamei sale termină anii de gimnaziu în fruntea promoției.

În 1896, la vârsta de 16 ani, Sadoveanu intenționează să alcătuiască, împreună cu un coleg, o monografie asupra domnitorului Ștefan cel Mare, însă renunță din lipsă de izvoare istorice. 

Debutează în revista bucureșteană „Dracu” în 1897, cu schița Domnișoara M. din Fălticeni. În 1898 începe să colaboreze la foaia Viața nouă a lui Ovid Densușianu, alături de Tudor Arghezi, la care se semnează cu pseudonimul M.S. Cobuz. Începe să scrie pentru reviste non-simboliste precum Opinia și Pagini Literare, iar în paralel, a fondat și tipărit manual pentru o scurtă perioadă un jurnal cunoscut sub numele de Aurora sau Lumea.

În anul 1990, Mihail Sadoveanu pleacă la București cu intenția de a studia dreptul la Universitatea din București, însă renunță și se dedică literaturii. A

început să frecventeze societatea boemă a Capitalei și a hotărât să abandoneze poezia și să scrie numai proză realistă.

Debutul literal al lui Sadoveanu

În anul 1902, apare primul manuscris al romanului „ Frații Potcoavă ”, unul dintre fragmentele acestuia fiind publicate în revista „Pagini Alese” cu pseudonimul M.S Cobuz.

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Citeste si: Emil Cioran, un om al contrastelor: „Marele succes al vieţii mele e că am reuşit să trăiesc fără o meserie!” Operele filozofului român

La terminarea armatei se stabilește la Fălticeni, acolo unde își întemeiază o mare familie și începe să lucreze la primele nuvele. Se decide să trăiască din cariera de scriitor, iar în anul 1916 apare romanul istoric „Neamul Șoimăreștilor”, iar mai apoi volumele „44 de zile în Bulgaria și „Războiul Balcanic”.

Între 1916 și 1917, odată cu intrarea României în Primul Război Mondial, Sadoveanu se stabilește în Moldova împreună cu Tudor Arghezi și Topîrceanu.

Mihail sadoveanu, prozatorul romancier al României
Mihail Sadoveanu[Sursa foto: Instagram]

În anul 1919, editează împreună cu Tudor Arghezi revista „Însemnări literare”, la Iași. Devine membru al Academiei Române în 1921, iar în 1926 reprezintă Societatea Scriitorilor Români, împreună cu Liviu Rebreanu, la Congresul de la Berlin.

Scriitorul publică povestirea Hanul Ancuței, fiind un volum cu 9 povestiri, în anul 1928. Romanul „Păuna Mică” este publicat în anul 1948, iar un an mai târziu este ales președinte al Uniunii scriitorilor.

Între anii 1925 și 1930, Sadoveanu publică un număr de romane foarte bine primite de critici, printre care și cunoscutul roman „Baltagul”. Mihail Sadoveanu primește titlul de Erou al Muncii în anul 1955 și în 1961 Premiul Lenin pentru Pace.

În 1950 își donează casa cu turn statului român și se mută înapoi în București, unde deține o casă în apropierea Muzeului Zambaccian. Peste câțiva ani suferă un infarct care îi afectează vorbirea și îl lasă aproape orb. Se retrage în zona Neamțului unde este vizitat periodic de prietenii din literatură și politică. Acesta se stinge la dată de 19 octombrie 1961 și este înmormântat pe 21 octombrie la Cimitirul Bellu din București. Casa din apropierea Schitului Vovidenia este astăzi un muzeu dedicat scriitorului, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”.

Mihail Sadoveanu, viața amoroasă

La vârsta de 21 de ani, Mihail Sadoveanu s-a căsătorit cu Ecaterina Bâlu. Cei doi au avut o căsnicie „sănătoasă” din care au rezultat 11 copii, dar unul a murit imediat după naștere.

Citeste si: Cine a fost Mihai Eminescu. Marea dilemă din viața geniului care a schimbat viitorul literaturii române

La un moment dat, Sadoveanu a avut de înfruntat nervii soției sale, care obișnuia să îi ofere libertatea necesară de a călca strâmb. Când a văzut că lucrurile scapă de sub control, Ecaterina ar fi avut o reacție necontrolată.

„Lui Sadoveanu i se mai aprindeau călcâiele după doamnele vremii. Una dintre ele, Natalia Negru, prietenă de familie care se credea poetă, sub pretextul aducerii maestrului la corectat nişte versuri, îşi îndesise vizitele în casă din Copou. Calitatea versurilor lasă de dorit, dar vizitele doamnei continuau, determinându-i soţiei o reacţie neaşteptată, odată, după plecarea vizitatoarei. Aşa micuţă cum era ea, i-ar fi tras un pumn peste nas, zicându-i prozatorului: Auzi, eu n-am casă de stricat! Mojicule!”, nota Mihai Ştirbu în revista „ Luceafărul „.

După moartea Ecaterinei, scriitorul s-a îndrăgostit nebunește de secretara lui, Valeria, cu 40 de ani mai tânără. Acesta a luat-o de soţie, iar femeia i-a rămas alături până când marele prozator a murit.

După moartea soțului ei, Valeria Sadoveanu s-a stabilit în apropierea Mănăstirii Văratec, unde a organizat un cerc literar informal și un grup ortodox de rugăciune, dedicându-și viața apărării comunității de călugărițe. Ea a mai trăit timp de 30 de ani după moartea soțului ei.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Jador, Lino Golden și Cătălin Moroșanu vor să lanseze hit-ul Survivor. Dezvăluiri direct din studio

Roxana Ionescu a dat vestea cea mare! Vedeta este pregătită să devină mămică: „Doi copii vrem”

Evenimente 18 mai. Semnificații istorice pentru ziua de 18 mai

Luis Lazarus reacționează, după ce s-a spus că s-a infectat cu noul coronavirus: „Plătiți lumea să se vaccineze”

Veste uriașă pentru cei vaccinați cu Pfizer! E bomba momentului. Specialiștii au zis adevărul. Cât e de mare riscul

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

În Germania se anunță un cutremur politic. Uniunea Europeană va fi înlocuită cu o „Republică Federală Europeană”?

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies