
In articol:
- Adrian Negrescu, economist: „E probabil ca numărul clienților să fie unul foarte, foarte mic și efectele să fie pe măsură”
- Adrian Negrescu: „Băncile au rămas surprinse de această măsură”
Coaliția de guvernare a anuțat luni noi măsuri, printre care și opțiunea pentru amânarea ratelor la bănci până la 9 luni. Pentru a se înscrie în baza căreia se adresează această măsură, creșterea cheltuielilor per familie sau per companie cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Adrian Negrescu, economist: „E probabil ca numărul clienților să fie unul foarte, foarte mic și efectele să fie pe măsură”
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a insistat asupra faptului că măsura nu înseamnă o scutire, ci doar o amânare. Amânarea creditelor a fost inclusă inițial în discuțiile pentru pachetul „Sprijin pentru România”, însă a fost scoasă pe ultima sută de metri. Această inițiativă a apărut încă din primul an al pandemiei, ceea ce ar însemna, cel puțin teoretic, că beneficiarii din 2020 și 2021 nu ar mai putea face același lucru și anul acesta, susține economistul Adrian Negrescu.
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
„Ideea e simplă: să ne facem că facem ceva. Dacă este să te uiți la condițiile amânării ratelor din precedentele două ediții, din 2020 și 2021, noi ne-am epuizat deja baza de clienți pentru această măsură. Nu pot beneficia de amânarea ratelor decât acei oameni care n-au mai beneficiat de această măsură, iar asta înseamnă că cei 700.000 de oameni din 2020 și cei 20.000 de oameni din 2021 nu vor putea intra în acest mecanism, dacă se respectă regulile de la prima măsură. Mai mult decât atât, nu pot beneficia de această măsură de amânare a ratelor cei care au datorii la bănci, adică cei care au rate restante. Dacă se menține același tip de regulament, e probabil ca numărul clienților să fie unul foarte, foarte mic și efectele să fie pe măsură”,
Adrian Negrescu: „Băncile au rămas surprinse de această măsură”
Măsura a luat prin surprindere sistemul bancar românesc, însă Prim-ministrul Nicolae Ciucă se apără și spune că totul a fost discutat cu Banca Națională a României (BNR). Chiar dacă ratele vor putea fi amânate până la 9 luni, Ciucă a subliniat faptul că acest lucrur implică dobânzi suplimentare în perioada în care nu se plătește împrumutul.
„Nu există niciun fel de justificare. Nu există niciun fel de studiu de impact. Nu s-a discutat cu Asociația română a băncilor. Băncile au rămas surprinse de această măsură care era prevăzută în discuțiile normale între autorități și sistemul bancar. Să nu uităm că noi stăm încă bine cu creditele! Avem o rată a creditelor neperformante undeva la 8,5%. În testele de stres ale Băncii Naționale, ne ducem spre 9%, dar sunt doar teste. Asta nu înseamnă că românii nu mai pot să-și plătească ratele. Având în vedere comportamentul de consum, primul lucru pe care-l fac românii în momentul de față este să își plătească ratele, mai ales cei care au credite imobiliare. Mai mult decât atât, au învățat să-și refinanțeze creditele, să se mute de pe ROBOR pe IRCC, să caute soluții pentru a avea cu ce să plătească”, a adăugat Adrian Negrescu.