Cine este Dragobete! Semnificația și importanța zilei de 24 februarie - Sărbătoarea românească a iubirii

Cine este Dragobete! Semnificația și importanța zilei de 24 februarie, atunci când românii celebrează sărbătoarea iubirii.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Cine este Dragobete! Semnificația și importanța zilei de 24 februarie, atunci când românii celebrează sărbătoarea iubirii.

Cine este Dragobete

Dragobete este considerat în tradiția românească un zeu al iubirii, precum Cupidon în mitologia romană sau Eros în mitologia greacă.

Citeste si: Horoscopul iubirii de Dragobete! Ce îți rezervă astrele pe 24 februarie 2021

Un alt nume al său era Năvalnicul, fiind perceput că un fecior frumos și iubăreț nevoie mare, care le face pe tinerele fete să-și piardă mințile. Un fel de Zburător metamorfozat apoi de Maica Domnului într-o floare. Legenda Dragobetelui spune că acesta s-a numit inițial Dragomir, simbolizând zeul iubirii, fiind considerat copilul Babei Dochia.

O altă legendă spune că Baba Dochia avea un fiu pe nume Dragobete. Acesta s-a îndrăgostit într-o zi de o tânără frumoasă și s-a căsătorit cu ea, fără acordul mamei sale.

Citeste si: Superstiții Dragobete 2021. Ce tradiții se respectă pe 24 februarie de sărbătoarea românească a iubirii

Baba Dochia s-a răzbunat pe nora ei și a trimis-o într-o zi de iarnă rece să spele un ghem de lână neagră, zicându-i: „Du-te la pârâu şi spală acest ghem, să te întorci acasă abia când acesta devine alb

şi curat!”.

Nora s-a dus la pârâu și încearca de ore bune să albească ghemul, dar nu reușea. La un moment dat au început să îi sângereze degetele de la frig, dar nu putea să se întoarcă acasă până nu albea ghemul.

Lui Iisus Hristos i s-a făcut milă de fată și i-a dat o floare roșie cu care să spele lâna.

Astfel, fata a reușit să albească lâna. Fericită, aceasta a plecat spre casă, dar soacra sa, auzind povestea fetei, a acuzat-o că acela ce i-a dat floarea nu era un simplu prieten. Fata l-a numit Mărţişor pe acesta, nerecunoscându-l pe Iisus Hristos.

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

Auzind acestea, Baba Dochia a plecat cu turma de oi pe munte, fiind convinsă că a venit primăvara, căci altfel fata nu avea de unde să aibă floarea.

Pe parcursul călătoriei sale, şi-a scos, rând pe rând, cele doisprezece cojoace pe care le purta, până a rămas fără nici unul. Însă vremea s-a schimbat. Pe cât de frumos fusese la începutul zilei, pe atât de urât se făcuse acum.

Ningea şi totul începuse să înghețe. Dochia a îngheţat împreună cu oile sale, transformându-se, conform legendei, în stană de piatră.

Vacanțe de Dragobete 2021. Cele mai romantice destinații din România

Semnificația și importanța zilei de 24 februarie

Ziua de 24 februarie este o zi importantă pentru români. În această zi se celebrează iubirea în România. 24 februarie este echivalentul zilei de 14 februarie, care este cunoscută drept Ziua Îndrăgostiților pentru occidentali.

În ziua de Dragobete se respectă o mulțime de tradiții și obiceiuri menite să aducă iubirea în viața celui care crede în ele. Printre superstițiile renumite, amintim:

În ziua de Dragobete atât flăcăii, cât și tinerele nu au voie să plângă. Cei care plâng în această zi vor avea parte de necazuri și supărări în lunile care vor urma.

Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute de Dragobete.

În această zi păsările își aleg perechea pe viață și se urnesc în construirea cuiburilor. La sfârșit de iarnă și început de primăvară, Dragobetele oficia nunțirea păsărilor in cer.

Dacă auzi pupăza de Dragobete, atunci vei fi harnic tot restul anului.

Dacă plouă în ziua de Dragobete, primăvara e devreme și va fi una frumoasă.

Dragobete, sărbătoarea românească a iubirii

Dragobetele este sărbătoarea iubirii la români. Dragobetele reprezintă în primul rând o sărbătoare a fertilității. Momentul în care iarna pleacă ușor pentru a face loc primăverii. Este momentul în care natura renaște.

În vremurile străvechi oamenii erau obligați să se căsătorească în funcție de statutul social și de ceea ce-și doreau părinții: alianțe politice sau în funcție de avere. Dragobetele reprezentau acel moment când aceste aranjamente nu mai contau, reprezentau momentul în care dragostea devenea una asumată, momentul în care orice declarație de iubire se oficializa într-o logodnă.

O legendă din Mehedinți spune că fetele porneau la fugă spre sat și băieții le urmăreau (zburătorit). Cei ce reușeau să le prindă și să le fure o sărutare erau cei mai norocoși. Acesta reprezenta un legământ în fața tuturor și o mărturisire a iubirii. De aici și zicala: “Dragobetele sărută fetele”.

După 1990, românii au importat din Vestul Europei Valentine's Day, sărbătorită pe 14 februarie și considerată Ziua Îndrăgostiților. Au existat însă și contestări ale acestei datini, unele persoane acordând o importanță mai mare păstrării tradițiilor autohtone și, implicit, sărbătorirea zilei de Dragobete la 24 februarie în locul acesteia.

Sărbătoarea populară a iubirii, Dragobetele, este celebrată în fiecare an la 24 februarie, de români. Pe de altă parte, data de 24 februarie marchează şi începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaşte.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cadouri Dragobete 2021. Idei de cadouri pentru EL sau pentru EA de ziua iubirii

Superstiții și obiceiuri de Dragobete 2021. Ce tradiții se respectă pe 24 februarie de sărbătoarea românească a iubirii

Vacanțe de Dragobete, 24 februarie 2021. Cele mai romantice destinații din România

Horoscop Zilnic Vineri 30 Iulie 2021: o zi foarte productivă

Boala gravă care apare după COVID-19. Te bagă imediat în spital. Care sunt primele semne

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

Descoperire științifică: Câinii știu când oamenii îi mint!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies