Cine este Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiu. Au trecut 40 de ani de la misiunea Soyuz 40

40 de ani de când românul Dumitru Prunariu a efectuat primul zbor spațial.

Cine este Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiu
Dumitru Prunariu[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

S-au împlinit 40 de ani de când Dumitru Prunariu a efectuat primul zbor în spațiul cosmic. Este primul și singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiu, unde a stat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Cine este Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiu

Dumitru Prunariu este născut la data de 27 septembrie 1952 în Brașov. Acesta a absolvit Liceul de Cultură Generala nr. 4, actualul Colegiu National "Grigore Moisil", din Brașov în anul 1971. Tatăl său a fost inginer, iar mama sa era profesoară la o școală generală.

Citeste si: Ce avere are Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român! Pe 14 mai s-au împlinit 39 de ani de la zborul său în spațiu

Pasiunea pentru zbor s-a manifestat încă din copilărie, iar drumul lui Dumitru Prunariu catre stele a început la cercul de aeromodelism de la Casa pionierilor din Brașov, unde construia modele de planoare și de avioane.

Primul premiul a fost obținut la Concursul de creații tehnice „Minitehnicus”, la vârsta de 17 ani. Cu această ocazie a primit carnetul de membru Minitehnicus nr. 103, iar 11 ani mai târziu devine cel de-al 103-lea pământean care ajunge în Cosmos.

În 1976 termină Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității "Politehnica" din București cu specializarea inginerie aeronautică. După finalizarea studiilor universitare a lucrat ca inginer stagiar la Întreprinderea de Construcții Aeronautice din Ghimbav.

În mai anul 1977, în timp ce urma stagiul militar în cadrul Școlii de ofițeri de rezervă aviație de la Bacău, locotenentul-colonel Ioan Stahie, comandantul de atunci al unității militare, a anunțat la curs că se fac selecționări pentru programul Intercosmos.

După efectuarea testelor medicale la București, Prunariu este respins din cauza unor perturbații ale parametrilor inimii, cauzate de o răceală. La două luni după respingere, dosarul lui Dumitru Prunariu a fost reluat, acesta reușind de data aceasta să treacă cu succes de toate probele.

Cine este Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiu

În toamna anului 1977 finalizează cursurile Școlii de ofițeri de rezervă aviație din Bacău, cu gradul de sublocotenent în rezervă, și este detasat de la locul de muncă al unității militare fiind inclus în programul de pregătire multidisclipinar.

A urmat o serie de cursuri de pregătire teoretică efectuate la Academia Militară din București, iar pe 1 ianuarie 1978 a fost selecționat împreuna cu doi colegi, ing. Cristian Guran și căpitanul ing. Mitică Dediu, ca membri ai grupului de candidați cosmonauți pentru misiunea spațială Româno-Sovietice Intercosmos.

Citeste si: Drama continua in familia lui Dumitru Prunariu! Dupa ce nepoata i-a murit de meningita, si fiul cosmonautului a divortat de Codruta! Campion la acrobatie aeriana, Catalin a fost nemultumit de decizia instantei

Ajunși la Moscova au fost supuși la mai multe evaluări finale de către specialiștii ruși din cadrul Institutului de Cercetări Biomedicale în domeniul aviației și cosmonauticii. În urma testelor, Cristian Guran a fost eliminat din echipa de potențiali cosmonauți români din cauza unor probleme de sănătate, iar Prunariu și Dediu au fost aleși să efectueze programul întreg de pregătire pentru a deveni cosmonauți.

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

În perioada martie 1978-mai 1981, Prunariu și Dediu au urmat o pregătire de specialitate în calitate de candidați cosmonauți în cadrul Centrului de Pregătire a Cosmonauților "Iuri Gagarin".

Pe 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat în mod oficial ca primul nominalizat în cadrul zborului spațial româno-sovietic, alături de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov, un cosmonaut experimentat care efectuase un zbor cu durata de 186 de zile, la bordul stației cosmice „Saliut-6".

40 de ani de la misiunea Soyuz 40

Pe data 14 mai 1981, un autobuz special i-a dus pe cei doi cosmonauți, colonelul sovietic Leonid Popov și locotenentul major inginer Dumitru Prunariu, echipați pentru zbor, către Platforma 17 de la cosmodromul Baikonur.

Nava cosmică  Soiuz-40, la bord cu echipajul mixt româno-sovietic format Dumitru Prunariu și Leonid Ivanovici Popov, este lansat, iar după 8 minute și 50 de secunde nava se desprinde de ultima treaptă a rachetei purtătoare. Conform planificării zborurilor Intercosmos, zborul avea să dureze aproape 8 zile.

Decolarea a decurs fără probleme, iar după înscrierea pe orbita circumterestră și efectuarea protocolului, cei doi cosmonauți au avut permisiunea să dezbrace costumele spațiale și să treacă în modulul orbital.

A doua zi au efectuat manevra de ridicare și corecție a orbitei navei cosmice în vederea începerii manevrelor de cuplare cu stația orbitală Saliut-6. Dumitru Prunariu a fost cel care trecut prin deschizătura trapelor deschise ale celor două obiecte cosmice.

Cine este Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiu

În timpul petrecut împreuna au lucrat la 22 de experimente științifice, și anume „Capilar”, „Biodoza”, „Astro” sau „Nanobalanța”. Cu ajutorul experimentelelor au obținut informații prețioase, care au ajutat la lărgirea cunoștințelor în domeniul astrofizicii.

Citeste si: Vesti bune pentru pasionati! Se va deschide un observator astronomic privat in Bucuresti

Revenirea celor doi din spațiul cosmic a fost pe data de vineri, 22 mai 1981, iar modulul de aterizare al navei spațiale „Soiuz 40“ a fost în condiții aproape normale. Pentru succesul zborului cosmic, atât Prunariu, cât și Popov au fost decorați cu cele mai înalte ordine ale României și URSS.

Într-un interviu din anul 2006, Dumitru Prunariu mărturisește că ar pleca oricând în spațiu.  "John Glenn, care în 1962 a efectuat primul zbor cosmic orbital american, a mai zburat în Cosmos și la vârsta de 77 de ani, pentru a studia efectele spațiului asupra îmbătrânirii. Dacă s-ar pune problema să reiau pregătirea pentru un zbor cosmic, cred că aș face orice pentru a-mi reintra în formă cât mai rapid. Mi-e dor de cosmos“, a declarat Dumitru Prunariu.

Între 14 şi 22 mai, cu ocazia celor 40 de ani de la primul zbor spatial a lui Dumitru Prunariu, România celebrează printr-o serie de evenimente ştiinţifice şi culturale organizate prin intermediul Fundaţiei" Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu".

Evenimentele vor avea loc atât fizic, în Bucureşti, Braşov şi Timişoara cât şi online, pe canalele de social media ale Fundaţiei şi ale partenerilor. Agenda evenimentelor în perioada 14-22 mai 2021.

14 mai, 14:00- Eveniment ştiinţific la sediul ROSA- Romanian Space Agency 

14 mai, 18:30- Difuzare emisiune aniversară la TVR1, TVR Internaţional şi TVR+ 

15 mai, 10:00 – Inaugurarea expoziţiei aniversare la Muzeul Militar Naţional 

17 mai, 11:00 – Eveniment în Aula Universităţii Transilvania din Braşov 

17 mai, seara- Eveniment ştiinţifico-educativ organizat la Palatul Cotroceni cu participarea Preşedintelui României 

18 mai- Conferinţă cu reprezentanţi ai corpului diplomatic la sediul MAE, Sala Gafencu, şi recepţie pe bază de invitaţii la Clubul Diplomatic, oferită de MAE cu ocazia evenimentului 

19 mai, 11:00 – Eveniment în Aula Universităţii de Vest- Timişoara 

22 mai, 17:00 – Eveniment cultural la Casa Artelor Dinu Lipatti 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Denisa Sîrbu, monolog emoţionant la Românii au Talent, sezonul 11. Alexandra Dinu: "Ai reuşit să mă duci în povestea ta"

Culiță Sterp primește mesaje înduioșătoare de la mama Geta, Iancu Sterp și Daniela Iliescu la Survivor România 2021. Ce i-a transmis mama copilului său: „Am o surpriză!”

Teste plătite din propriul buzunar de către medicii și asistentele care refuză vaccinarea. Ministrul Sănătății: ”Avem în gând pacientul”

Anamaria Prodan nu recunoaște divorțul de Laurențiu Reghecampf

Anunț bombă pentru care REFUZĂ să se vaccineze! Un medic din România a spus totul foarte clar

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

„Febra șoarecilor” cuprinde Europa. Molima poate provoca moartea

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies