Cine sunt „Adoratorii Diavolului”, minoritatea religioasă din Irak persecutată de Statul Islamic

Printre numeroasele victime ale războiului de gherilă purtat de Statul Islamic (IS) în Irak se află şi zeci de mii de kurzi din populaţia Yazidis, o minoritate religioasă întemeiată pe vechea credinţă persană a focului, ai căror membri sunt numiţi în mod eronat „adoratori ai diavolului”, scrie BBC.

Distribuie pe:

Autor: V.P.

fara descriereOrganizaţi în comunităţi mici, împrăştiate mai degrabă în nordul Irakului, nord-vestul Siriei, precum şi în sudul Turciei, adepţii Yazidis au devenit în ultima perioadă persecutaţi de islamiştii jihadişti, fiind forţaţi să se retragă în zonele muntoase din nord-vestul Irakului. Militanţii Statului Islamic i-au ameninţat că îi vor omorî dacă vor coborî de pe muntele Sinjar, înconjurat de luptătorii rebeli. Cu toate acestea, cei circa 40.000 de adepţi Yazidis riscă să îşi piardă viaţa din cauza deshidratării. Din cauze deselor umilinţe şi persecutări la care au fost supuşi, populaţia Yazidis se diminuează de la un secol la altul.

Religia lor cuprinde învăţături atât din Biblie, cât şi din Coran. Din cauza misterului care înconjoară această comunitate, au existat interpretări eronate inclusiv asupra credinţei adepţilor Yazidis, despre care s-a spus adeseori că ar avea legătură cu Zoroastrianismul, o religie iraniană bazată pe dualitatea lumină - întuneric.

Citeste mai mult aici


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate