Călugării au învățat și perfecționat, în sute de ani, mâncărurile făcute exclusiv din legume.
Ciorbă de fasole boabe, rețeta de la Mănăstirea Prislop
Ingrediente 500 g fasole boabe uscată 2 cepe 1 morcov 2 ardei 100 ml suc de roșii 1 lingură pastă de tomate 1/2 ţelină mică 50 ml ulei pătrunjel proaspăt sare şi piper după gust
Ciorbă mănăstirească de fasole
[Sursa foto: PixaBay]
Mod de preparare Fasolea boabe (aleasă) se pune la înmuiat de seara, în apă.
Se pune la fiert cu apă rece( 3 litri), după 10 min de la fierbere se înlocuieşte cu altă apă. Procedura se repetă de două, trei ori, apoi se lasă pe foc. Legumele se spală şi se curată apoi le tăiem cubuleţe. Separat într-o oală se adaugă uleiul la încins, se adaugă legumele şi se lasă câteva minute să se soteze.
Se adaugă pasta de tomate, sucul de roșii şi supa de fasole, circa cinci polonice, apoi se lasă să fiarbă la foc mic circa 12 minute. După acest timp se adaugă peste legume fasolea fiartă.
Ciorbă mănăstirească de legume
Ciorbă mănăstirească de legume
[Sursa foto: PixaBay]
Ingrediente o mână de păstăi galbene 2 ardei grași 1 dovlecel 4 cartofi 2 morcovi 1 ceapă 4 roșii 1 păstârnac 1 leg mărar 1 leg pătrunjel 1 lg leuștean o crenguță de cimbru verde 1 l borș de putină 3 lg
Mod de preparare Într-o oală cu apa rece (cam 4 l) se adaugă ceapă, morcovul, păstăile și păstârnacul și se pune la fiert la foc potrivit.
Când a dat în primele clocote adăugăm și ardeiul gras. Lăsăm să fiarbă cam 20 min după care adăugăm dovlecelul și cartofii. Când cartofii sunt pătrunși adăugăm și roșiile uleiul și potrivim de sare. Punem și crenguță de cimbru și borșul de puțină încălzit bine. Înainte de a stinge flacără adăugăm zarzavatul verde. Se servește atât caldă cât și rece alături de un ardei iute.
Ingrediente 3-4 cartofi 2 cepe 2 morcovi o rădăcină de pătrunjel o țelină medie o varză mică jumătate de litru de borș 2 lg bulion ulei cimbru sare, piper
Mod de preparare Se curăță și se spală zarzavaturile. Se taie ceapa mărunt și se pune la călit cu ulei, într-o oală încăpătoare. Se adaugă morcovul ras, țelina și rădăcina de pătrunjel tăiate bucățele și varza tăiată fideluță și se lasă la înăbușit sub capac. Se adaugă bulionul, se pun semințele de mărar și o linguriță de cimbru uscat. Se “sting” legumele cu apă clocotită, se adaugă cartofii tăiați bucățele și se lasă să clocotească la foc mic. Când totul e fiert, se adaugă borșul dat în prealabil în clocot, se potrivește de sare și piper și se pune verdeața. Se stinge focul și se acoperă oala. Se servește cald, cu ardei iute și mămăligă.
Ciorbă de varză
Ciorbă de varză
[Sursa foto: PixaBay]
Ingediente 1 varză mare 1 ceapă mare 2-3 rădăcini de pătrunjel 2-3 rădăcini de morcov 1 țelină mică 0,5 l zeamă de varză murată, pentru acrit 2-3 linguri suc de roșii 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui cimbru uscat sau proaspăt pătrunjel proaspăt, tocat mărunt (sau mărar) sare piper măcinat boia de ardei (dulce sau iute)
Mod de preparare Se curăță și se spală bine legumele (morcovul, pătrunjelul și țelina), după care se dau prin răzătoarea mică. Se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt. Se toarnă uleiul într-o tigaie, se pune ceapa la călit, până ce se înmoaie, moment în care se adaugă și celelalte legume și se călesc împreună cca. 5 minute. Punem apoi 2-3 linguri de suc de roșii, amestecăm bine și lăsăm la călit cam 5 minute. În oala pregătită pentru prepararea ciorbei, punem apă la fiert. Adăugăm legumele călite, în oală și lăsăm să fiarbă cam 10 minute. Între timp spălăm varza, îndepărtăm cotorul și o tăiem fideluțe după care o punem în oală, la fiert, cam 10-15 minute, deoarece varza fierbe foarte repede. Gustăm și când este fiartă punem o crenguță de cimbru și zeamă de varză murată, pentru acrit. Mai dăm doar un clocot, oprim focul și condimentăm cu piper, boia și sare, după gust.
Ingrediente ½ kg de ciuperci proaspete 2 cepe 2 morcovi 2 ardei grași o rădăcină de țelină o rădăcină de pătrunjel 500 g de roșii o legătură de pătrunjel verde sare, piper și ulei, după gust
Mod de preparare Ceapa, țelina, pătrunjelul și morcovii se curăță de coajă și se spală. Ceapa se taie solzișori, iar țelina, pătrunjelul și morcovii se dau pe răzătoarea cu găuri mari. Se pune puțin ulei la încins într-o cratiță mare. Se adaugă legumele pregătite mai sus și se călesc timp de 5 minute. Se adaugă apoi ardeii și ciupercile tăiate felii sau cubulețe. Se mai lasă câteva minute la călit, apoi se umple cratița cu apă și se adaugă sare. Până când apa începe să fiarbă, se curăță roșiile de coajă și se pasează. Se poate folosi pastă de roșii sau bulion în loc, însă într-o cantitate mai mică (doar câteva linguri). Când ciorba a început să clocotească, se pun roșiile sau pasta de roșii și se lasă până când toate legume sunt fierte. Dacă vreți ca ciorba să fie mai acră, adăugați puțin borș sau zeamă de lămâie. La final se presară deasupra pătrunjelul verde tocat mărunt și se stinge focul. Se pune capacul și se mai lasă la infuzat câteva minute.