
In articol:
Temutul COVID-19 continuă să facă ravagii la nivel mondial. Deja am intrat în valul trei al pandemiei, iar măsurile restrictive încep să fie mult mai aspre în multe țări. În ceea ce privește țara noastră, în urma prelungirii stării de alertă, singura măsură care s-a luat în plus este restricționarea circulației începând cu ora 22.00.
Experții propun măsuri mai drastice în lupta cu COVID-19
Experții în sănătate consideră că indicat ar fi să nu se mai circule de la ora 18.00, așa cum se întâmplă deja în alte părți. Florin Cîțu susține, însă, că nu sunt necesare măsuri mai drastice în România.
„Este o măsură care a funcţionat, iar dacă vă uitaţi la celelalte ţări, România este cea mai permisivă: sunt ţări dezvoltate unde după ora 6 seara nu se mai poate circula. Vom vedea cum va evolua, eu zic că diferenţa faţă de data trecută când am introdus această măsură o fac dozele de vaccin.
În martie vom vaccina un milion de români, în aprilie mergem deja la două milioane de români. Va ajuta foarte mult campania de vaccinare care merge în paralel cu aceste reguli. Este o restricţie minoră – dacă mă întrebaţi pe mine – având în vedere contextul european”, a declarat Premierul Florin Cîțu.
Experții îl contrazic, bazându-se pe studii care arată clar că limitarea circulației pe timp de noapte scade rata de transmitere a noului coronavirus.
Cu toate astea, toți sunt conștienți de faptul că o astfel de mișcare ar lovi în afacerile din România în momentul de față.
COVID-19 face ravagii la nivel mondial
„Sunt studii care arată că limitatea mişcării pe timp de noapte contribuie la scăderea ratei de transmitere a virusului. Puţin, dar contribuie. Ar fi fost mult mai eficient dacă, de exemplu, ar limita libertatea de mişcare după ora 6 seara, dar asta ar lovi masiv în afaceri, mulţi oameni lucrează până seara, deci ar fi foarte complicat de implementat.
Şi atunci, fiecare oră în plus de limitare – diferenţa dintre 23.00 şi 22.00 – va fi mică, dar contribuie corespunzător. Care e grupul care ar circula după ora 10 sau 11 seara? Discutăm despre tineri, în principal. Prin această măsură se limitează petrecerile, consumul de alcool, nerespectarea purtării măştii sau a distanţării pe timpul nopţii”, a spus rofesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş, potrivit Adevărul.