Clotilde Armand: Cer în continuare starea de alertă. Nu acceptăm șantajul Romprest. Primarul Sectorului 1 respinge soluția propusă de prefectul Capitalei

Continuă scandalul gunoaielor din Sectorul 1, după ce Clotilde Armand a refuzat înțelegerea propusă de Alin Stoica, prefectul Capitalei.

Autor: Loredana Dobre

In articol:

Primarul Clotilde Armand a declarat miercuri că nu este de acord cu înțelegerea la care s-a ajuns la Prefectura Capitalei, în ce privește problema gunoiului din Sectorul 1.

Propunerea Prefecturii în scandalul gunoaielor din Sectorul 1

În urma discuțiilor pe care reprezentanţii Romprest şi cei ai Primăriei Sectorului 1 le-au avut marți, compania de salubritate a înaintat o propunere cu care prefectul Capitalei, Alin Stoica, a fost de acord, conform căreia operatorul și-ar fi reluat activitatea după ce Primăria de sector i-ar fi plătit o primă tranșă din datoria de 120 milioane de lei pe care o are de achitat firmei.

Citeste si: Șeful Gărzii de Mediu anunță plângeri penale și sancțiuni dure în scandalul gunoaielor din Sectorul 1. Octavian Berceanu, declarații de ultimă oră

Romprest spune că Primăria Sectorului 1 are mai mult de 100 de milioane de lei de achitat prin facturile restante și sunt înregistrate alte întârzieri de peste 200 de zile pentru facturi în valoare de 12 milioane de lei.

Din această cauză, firma nu îşi poate achita în continuare restanţele către operatori.

Clotilde Armand respinge propunerea prefectului: Nu acceptăm șantajul Romprest

Clotilde Armand respinge acordul propus de Prefectura Capitalei și cere în continuare instituirea stării de alertă în Sectorul 1. Edilul acuză firma Romprest de șantaj.  Operatorul de salubritate lucrează pentru statul român, și nu invers. Ce se întâmplă acum e un șantaj total inacceptabil, pe care statul român nu trebuie să îl accepte. 

Vedeți pe străzile Sectorului 1 niște muncitori ai operatorului de salubritate, care muncesc, mătură, prestează servicii scumpe, dar când e vorba de serviciul public, de ridicare de gunoi, ei nu prestează acest serviciu care e obligatoriu prin lege, prin regulamentul de salubritate, prin contractul lor au obligația să presteze acest serviciu public.

Ei ce fac- prestează celelalte servicii scumpe, dar serviciul public nu îl prestează.

Acest operator lucrează pentru statul român și nu invers. Am văzut gunoaie care erau... muncitorii dădeau cu jet de apă pe carosabil și dădeau și pe gunoaie, fără să îl ridice.  E o situație de șantaj care nu e acceptabilă. În orice capitală europeană s-ar fi oprit de a doua zi acest șantaj”, a spus Clotilde Armand.

Citeste si: A murit. Angela Similea în doliu...- bzi.ro

Citeste si: Lovitură pentru Clotilde Armand! Prefectul Capitalei NU declară stare de alertă în criza gunoaielor din sectorul 1

Clotilde Armand a cerut declararea stării de alertă în sector pentru a putea rezilia contractul cu actualul operator de salubrizare, despre care spune că are prețurile umflate, facturează lucrări neexecutate și pentru a putea încredința serviciul unui alt operator.

„Salubristul trebuie să asigure continuitatea serviciului. Nu are voie să întrerupă ridicarea gunoiului menajer, trebuie să asigure continuitatea serviciului, este lege. Ei au obligaţie, după lege. Dacă nu pot să-şi respecte obligaţia trebuie pur şi simplu să renunţe la contract. Eu sper că starea de alertă va fi declarată ca să pot să pregătesc eu alternativa. Eu sunt de acord să plătesc direct facturile sortatorilor, nu prin Romprest, dar pentru asta trebuie operatorul să fie de acord cu cesiunea de creanţe”, declara, luni, Clotilde Armand.

Prefectul Capitalei nu declară stare de urgență în Sectorul 1

Alin Stoica așteaptă raportul Gărzii de Mediu privind gunoaiele din Sectorul 1 și impactul acestora asupra sănătății oamenilor, pentru a lua o decizie cu privire la solicitarea de a fi declarată starea de alertă în sector. „Înţeleg că îl va trimite mâine. Între timp, discuţiile cu Romprest şi Sectorul 1 nu au dus la un rezultat imediat”, a explicat Alin Stoica. 

„Prestatorul este de acord, doar cu condiţia ca Primăria Sectorului 1 să achite 14 milioane de lei, reprezentând acele facturi aflate în dispută între ei. Primăria Sectorului 1 nu acceptă condiţia.(...) Nu avem acum un acord”,  explică Alin Stoica refuzul lui Clotilde Armand. 

Citeste si: Clotilde Armand va depune plângere penală pentru șantaj împotriva companiei Romprest. „Vor răspunde în Justiție!”

Prefectul Capitalei a menţionat că s-a identificat un blocaj în relaţia dintre prestator şi sortatori, prestatorul afirmând că nu are fonduri să achite din cauza autorităţii locale, care nu plăteşte integral facturile de salubritate stradală.  „Sectorul 1 spune că a achitat colectarea şi transportul gunoiului şi jumătate din salubritatea stradală”, a explicat prefectul Capitalei, potrivit Agerpres.

Stoica a subliniat din nou că serviciul de salubritate trebuie asigurat în regim de continuitate. „Nici prestatorul nu are voie să afecteze în niciun fel colectarea şi transportul gunoiului menajer. Ce poate face, din punct de vedere contractual, este să reducă frecvenţa şi cantitatea serviciilor prestate, dar nu trebuie să afecteze în niciun fel colectarea”, a mai spus prefectul Capitalei.

Florin Cîțu, despre scandalul gunoaielor din Sectorul 1

Premierul Florin Cîțu a spus despre problema gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei că înainte de o decizie a instanței toate contractele trebuie respectate atât de primărie, cât și de firma Romprest. El subliniază că cetățenii nu trebuie să sufere.

Citeste si: Gunoaie pe scările Primăriei Sectorului 1 în semn de protest! Cetățenii, sătui de conflictul dintre Clotilde Armand și firma de salubritate

„Cei care au contracte semnate trebuie să le respecte, inclusiv primăria. Cetățenii nu trebuie să sufere din cauza unei dispute în instanță. Nu este un lucru ok. Garda de Mediu trebuie să-și facă datoria, să verifice să meargă în forță și să amendeze unde este cazul. Am discutat astăzi cu prefectul Capitalei, lucrurile sunt putin complicate. Nu știu dacă intervenția mea e salutară, dar e important să se respecte contractele și la prestator și la primărie”, a declarat miercuri Florin Cîțu. 

 

SURSE: Agerpres 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Valeriu Gheorghiță, scenariu sumbru! Medicul anunță valul patru al pandemiei: ”Virusul este în continuare circulant”

Guvernul prelungește starea de alertă cu alte 30 de zile în România. Ce se întâmplă cu nunțile și botezurile

Valeriu Gheorghiță, despre obiectivul României privind populația imunizată: ”Îmi doresc să creștem rata de vaccinare”

8 zodii primesc o veste bună de mâine

BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul. Pentru doar 6 lei...

Dănuț Lupu și strigătul său de disperare: „Am trecut pe la poarta Iadului. Am stat 16 zile la ATI. Vaccinați-vă!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies