Controverse privind noile buletine! Tricolorul a fost schimbat cu steagul UE, iar secțiunea „sex” a fost înlocuită de „gen”

MAI a explicat anumite aspecte în legătură cu noul buletin de tip electronic. Oficialii anunță schimbări.

Noua carte de identitate
Noua carte de identitate[Sursa foto: Facebook]
Autor: Alexandra Gabriela

In articol:

Noile buletine electronice lansate la Cluj-Napoca sunt privite cu mult entuziasm de unii oameni, iar alții sunt în continuare sceptici. Cert este că în jurul noilor documente s-au născut numeroase controverse. Directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a MAI, chestorul de poliție Cătălin-Aurel Giulescu a explicat că noua carte de identitate poate suferi modificări, în special

în cadrul secțiunii „gen”, schimbată de la secțiunea inițială „sex”.

Acest document – carte electronică de identitate – în această fază este opţională. Vă pot spune că interesul manifestat în municipiul Cluj-Napoca este deosebit, în numai câteva ore au fost epuizate toate programările până pe data de 3 septembrie. În 17 octombrie au fost publicate în dezbatere publică forma şi conţinutul cărţii electronice de identitate şi o altă anexă cu forma şi conţinutul cărţii de identitate simple. În ceea ce priveşte cartea electronică de identitate, de la momentul respectiv, s-a precizat explicit în anexă că acest document, pentru proiectul pilot va conţine menţiunea ”Gen”, dar tot proiectul la momentul respectiv stabileşte că sunt două opţiuni: feminin şi masculin. Nu există niciun fel de altă intervenţie. Fiind şi document de călătorie conţine steagul UE în interiorul căruia se află indicativul României, cu cele două litere .” a declarat oficialul MAI.

Citeste si: Noile buletinele electronice au fost lansate. Cluj-Napoca este primul oraș unde vor fi folosite

Controversa steagului și a stemei pe de pe documentul de identitate

Cătălin-Aurel Giulescu a declarat că unele țări au ales să își păstreze stema, altele steagul. Spațiul disponibil de pe documentul electronic fiind limitat pentru ambele variante.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Unele state au optat pentru a păstra steagul naţional, spre exemplu Franţa, dar nu există stema, datorită faptului că spaţiul este limitat. Există un număr de state care au păstrat ca element de identitate,stema naţională. Din datele disponibile până în acest moment doar două state, Franţa şi Cipru au notificat noul document de identitate care corespunde standardelor UE.

celelalte state probabil vor notifica în perioada următoare, aşa cum şi România va trebui să o facă ” a mai spus chestorul de poliție.

Controversa privind secțiunea "Gen" de pe buletin
Controversa privind secțiunea "Gen" de pe buletin[Sursa foto: Facebook]

Secțiunea „sex” a fost înlocuită cu „gen”

Întrebarea care stă pe buzele tuturor este aceea dacă secțiunea „gen” va reveni la varianta inițială, și anume „sex”. Oficialul MAI a declarat că acest lucru este posibil și că toate variantele sunt analizate.

Orice opţiune este posibilă, în acest moment. Vom analiza cu foarte mare atenţie şi la final vom trage nişte concluzii. Este foarte posibil ca menţiunea respectivă să fie sex. Nu este nicio problemă în acest sens ”, a mai menționat Cătălin-Aurel Giulescu.

Citeste si: 5 trucuri pentru următoarea ta călătorie în străinătate

Cărțile de identitate vor fi disponibile și pentru minori

Chestorul de poliție a mai spus că noile documente electronice vor servi și pentru minori, care pot fi folosite ca documente de călătorie.

În proiectul pilot am emis un singur tip de document pentru majori, pentru persoane de peste 18 ani. În aproximativ 2 luni intenţionăm să emitem şi pentru grupa de vârstă 14-18 ani având în vedere că în suportul de stocate se află acel certificat digital care pentru persoanele minore, între 14 şi 18 ani necesită un anumit tip de intervenţie, având în vedere că acestea au capacitate de exerciţiu restrânsă. După alte două luni intenţionăm să introducem cartea electronică de identitate pentru grupa de vârstă 0- 14 ani care presupune că documentul e ste neobligatoriu şi doar dacă părinţii îl solicită pentru a-l folosi ca alternativă la călătorie, ca alternativă la paşaport .” a mai Cătălin Giulescu.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Noile buletinele electronice au fost lansate. Cluj-Napoca este primul oraș unde vor fi folosite

Noile buletine cu CIP i-au împărțit pe români în două tabere! „Ortoxodia şi religia nu permit aşa ceva”

Mircea Popescu, miliardar în Bitcoin, a fost găsit mort pe o plajă din Costa Rica

Mesaje importante transmise de astre zodiilor, începând cu noaptea aceasta

VESTE BOMBĂ despre PFIZER! Decizia luată chiar acum: SE PREGĂTESC

Un nou DIVORȚ BOMBĂ în showbiz! Pareau cuplul PERFECT in fata tuturor! Ce se intampla insa cand ajungeau acasa...

ȚEAPA anului în ROMÂNIA! Vă USUCĂ DE BANI. Mare grijă când primiți mesajul

Doliu în sportul din România. A murit un renumit antrenor

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies