
In articol:
Cozonac cu cacao și rahat- Ingrediente
- 1 kg făină
- 6 ouă
- 300 ml lapte
- 100 ml ulei
- 50 g unt
- 50 g drojdie
- 2 linguri cacao
- 200 g zahăr
- esență de vanilie
- esență de rom
- 400 g rahat multicolor
-
Cozonac cu cacao și rahat. Rețeta tradițională a bunicii
Cozonac cu cacao și rahat- Mod de preparare
Frecăm drojdia cu o lingură de zahăr, adăugăm puțin lapte călduț și puțină făină, apoi așteptăm ca drojdia să se activeze.
Separăm albușurile de gălbenușuri. Apoi frecăm gălbenușurile cu sare, pentru o culoare mai intensă, după care adăugăm 100-150 grame de zahăr și se freacă până devin spumoase.
Se face o adâncitură în făină, acolo unde adăugăm compoziția formată din gălbenușuri. Peste gălbenușuri se adaugă și untul topit, ulei ușor încălzit, esența și maiaua ușor crescută.
Citeste si: Piftie de porc. Rețetă tradițională de Crăciun
Citeste si: Rețetă simplă de clătite cu dovleac. Un desert parfumat și delicios
Citeste si: Top retete traditionale romanesti de Craciun
Cozonac cu cacao și rahat. Incorporăm în mod treptat făina, alternând cu laptele cald.
Aluatul se frământă, însă nu trebuie să fie foarte ferm, dar nici lipicios, apoi se lasă la dospit, acoperit și într-un loc cald.
Cozonac cu cacao și rahat. Într-un vas separat, se bat albușurile spumă, cu 100 de grame de zahăr, se adaugă cacaua și rahatul tăiat cubulețe.
În momentul în care aluatul și-a dublat volumul, acesta se împarte în patru, se întind patru foi care se ung cu compoziția pentru umplutură, se rulează și se împletesc două câte doua.
Acestea se pun în tăvile tapetate cu hârtie de copt sau unse cu grăsime și zahăr.Citeste si: Revelion 2020. Cum se sărbătorește Anul Nou în alte țări: obiceiurile altor popoare
Cozonac cu cacao și rahat. Cozonacii se lasă la crescut timp de aprooximativ o oră, după care se ung cu gălbenușul de ou și se coc la 160-170 de grade, timp de 40-45 de minute, până când se rumenesc la suprafață.