Crăciunul - Nașterea Domnului 2021. Mare sărbătoare, cruce roșie în calendarul creștin ortodox

Nașterea Domnului 2021. Creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului Iisus Hristos pe 25 decembrie.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Nașterea Domnului 2021. Cea mai mare sărbătoare a creștinătății, cruce roșie în calendarul creștin ortodox, în ziua de Crăciun.

Crăciun 2021. Sărbătoarea Nașterii Domnului 

Crăciunul sau sărbătoarea Nașterii Domnului are loc în fiecare an la data de 25 decembrie, fiind cea mai importantă sărbătoare a creștinismului. În calendarul creștin ortodox, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie.

De mai bine de 2000 de ani, sărbătoarea se celebrează în toate colțurile lumii. Crăciunul este sărbătoarea iubirii, a iertării, a jerfei, a păcii, dar și a familiei.

Naşterea Domnului este şi cel dintâi praznic împărătesc, care se sărbătorește în fiecare an la data de 25 decembrie, în calendarul gregorian sau la data de 7 ianuarie, în calendarul iulian.

Citeste si: Acatistul Nașterii Domnului 2021. Rugăciunea care se citește în ziua de Crăciun

Nașterea Domnului - Crăciunul 2021

Nașterea Domnului - Crăciunul 2021

[Sursa foto: Shutterstock]

Crăciun 2021. Povestea Crăciunului

Potrivit tradiției bisericești, Fecioara Maria urma să-l nască pe Iisus, umblând din casă în casă, rugându-se de oameni să îi ofere adăpost. Însă pe Maica Domnului au apucat-o durerile nașterii când a ajuns acasă la bătrânul Crăciun și la soția sa Crăciunoaia. Aceștia o primesc pe Maria în ieslea animalelor, iar acolo în naște pe pruncul Iisus.

În acea noapte, în apropiere de Betleem, se aflau trei păstori cu turmele pe câmp, cărora li s-au arătat îngerul și le-a spus ca să meargă să se închine Lui Iisus.

Ajunși la iesle, păstorii au găsit-o pe Fecioara Maria, pe Iosif și pe pruncul Iisus, exact așa cum le spusese îngerul.

Citeste si: Reacția mamei Geta la vederea fiicei sale în rochie de mireasă. Momentele emoționante prin care a trecut Geta Sterp- kfetele.ro

Citeste si: Ce a făcut fiul lui Arșinel după ce a murit marele actor! Imaginile au apărut pe internet..- bzi.ro

La ieslea unde s-a născut Iisus au sosit și magii, care în acea noapte au văzut pe cer o stea strălucitoare, care i-a direcționat către iesle. Cei trei magi au îngenuncheat în fața lui Iisus și i-au oferit daruri precum aur, tămâie și smirnă.

O altă legendă spune că Hristos s-a născut în ziua de 25, însă nu se știe luna exactă. Însă s-a ales luna decembrie, fiindcă în această lună nu aveau loc sărbătorile păgâne.

Citeste si: „Moș Crăciun și prietenii săi”. Povestea unuia dintre cele mai amuzante dialoguri de la televizor

Nașterea Domnului - Crăciunul 2021

Nașterea Domnului - Crăciunul 2021

[Sursa foto: Shutterstock]

Crăciun 2021. Tradiții și obiceiuri

În România, Crăciunul este marcat de tradiția colindelor, care vestesc Nașterea Domnului Iisus Hristos.

În Bucovina, în Ajunul Crăciunului se pune pe masă un colac şi un pahar de apă, deoarece se crede că sufletele celor răposaţi vin în această noapte pe la casele lor, gustă din colac şi îşi udă gura cu apă.

În România,  bradul de Crăciun  a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție.

Bradul de Crăciun era împodobit, la început, cu fructe, flori de hârtie sau biscuiți. În timp, s-a trecut la ornarea acestuia cu fel si fel de decorațiuni, precum: globulețele de sticlă, beteală, bomboane de ciocolată și instalații luminoase.

De Crăciun, se obișnuiește ca bănuți de argint în apa în care se spală, ca să fie sănătoși tot anul următor, potrivit traditii-superstitii.ro.

În unele zone ale țării zilele de 24, 25, 26 și 27 decembrie sunt asociate cu cele patru anotimpuri. Dacă vremea e bună în aceste patru zile, așa vor fi și anotimpurile în anul următor.

La masa de Crăciun există obiceiul de a se consuma cârnaţii, caltaboş, tobă, răcituri și sarmalele, făcute din porcul tăiat în ziua de Ignat, precum şi tradiţionalul cozonac.

Citeste si: De ce nu e bine să porți pantofi noi de Crăciun 2021. Ce obicei vechi le arată fetelor nemăritate dacă se vor căsători în anul ce vine

Nașterea Domnului - Crăciunul 2021

Nașterea Domnului - Crăciunul 2021

[Sursa foto: Shutterstock]

Crăciun 2021. Cea mai puternică rugăciune

Stăpâne, Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, când Te-ai născut din Fecioara Maria în Betleemul Iudeii, cu spaimă făpturile s-au minunat şi lumea s-a bucurat de Naşterea Ta, Cel ce ai făcut pe om după chipul şi asemănarea Ta şi i-ai dat botezul spre pocăinţă; Care ne-ai adus pe noi la preacuratele zilele acestea pentru înfrânarea patimilor, spre nădejdea Învierii, şi ne îndreptezi pe noi spre adevărul dumnezeirii Tale şi ai luminat mintea noastră spre a Te cunoaşte pe Tine, Fiul lui Dumnezeu, Care ridici păcatele a toată lumea. Tu şi acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi precum ai primit pe Petru, care se afundase în mare, iar mai pe urmă, lepădându-se de Tine, dar plângând cu amar, iarăşi l-ai primit. Că am auzit glas grăind şi magii închinându-se cu daruri şi îngerii cântând, iar Irod tulburând-se, că Dumnezeu în trup S-a arătat spre mântuirea noastră. Pe Tine acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, toată făptura Te laudă, grăind: Hristos Se naşte, măriţi-L! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Puterile îngerilor se bucură, cetele mucenicilor se veselesc văzând mărita şi cinstita serbare, şi toţi după vrednicie o laudă cu inima şi cu buzele. Şi acum, Bunule, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi, precum şi plecarea genunchilor şi umilinţa noastră, ca plinind poruncile Tale, curaţi şi neprihăniţi, ajungând acum la cinstită Naşterea Ta, să ne împărtăşim cu Preacuratul Trup şi Cinstitul Sânge al Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia se cuvine mărirea, cinstea şi închinăciunea, împreună şi Tatălui şi Duhului Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Unde vedem slujba de Crăciun 2021 de la Patriarhie, la televizor și pe internet

Obiceiuri și superstiții de Crăciun. Află ce să nu faci de Nașterea Domnului

Tradiții de Crăciun în România. Cum sărbătoresc românii Nașterea Domnului

Mâine 6 zodii trebuie să acorde o atenție specială horoscopului. Balanțele vor avea parte de surprize extraordinare!

Asta este Noua Ordine Mondială! Informația cumplită despre GERMANIA a venit chiar acum

Cine este Sebastian Crăciunescu. Bărbatul cu care și-a unit destinul Geta Sterp

Exclusiv. Rusia flutură bomba nucleară, NATO se încălzește la vestiare! Ce este scenariul gambitului și ce implică pentru România. Video

Doliu în sportul românesc! Un fost campion a fost găsit împușcat în cap, la Otopeni

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies