Crește indemnizația de șomaj. Categoria de români care va primi o indemnizație de șomaj mai mare, începând de luni

Indemnizație șomaj 2022. Cei care au un stagiu de cotizare de cel puțin un an vor beneficia de un șomaj mai mare, potrivit unei noi legi din Monitorul Oficial.

Autor: Georgiana Anton

In articol:

Indemnizație șomaj 2022. 

Cei care au un stagiu de cotizare de cel puțin un an vor beneficia de un șomaj mai mare, potrivit unei noi legi din Monitorul Oficial.

Cu cât va crește indemnizația de șomaj  pentru cei care au un stagiu de cotizare de cel puțin un an

Conform Legii 273/2022, indemnizația de șomaj va crește în conformitate cu indicatorul social de referintă (ISR) pentru persoanele care au efectuat un stagiu de cotizare de cel puțin un an.

Citeste si: Ce legătură a avut Andreea Esca, în trecut, cu familia lui Alexandru Arșinel. Puțini își mai aduc aminte: "La noi în Moldova este o tradiție"

Legea nr. 76/2002 stabilește faptul că valoarea indemnizației de șomaj reprezintă 75% din valoarea ISR pentru cei care au un stagiu de cotizare de minim un an. Mai exact, 75% din valoarea ISR înseamnă 385 de lei, din totalul de 525,5 lei (valoarea indicelui).

Citeste si: Ce trebuie să ai în portofel de Sfântul Andrei 2022? Vei avea noroc la muncă tot anul- kfetele.ro

Citeste si: Și-a cumpărat vechimea în muncă cu o sumă uriașă. Femeia din Iași care a făcut asta a muncit în străinătate- bzi.ro

Începând de luni, o persoană care a contribuit cel puțin un an la bugetul de stat va putea să obțină o indemnizație de șomaj cu 130,5 lei mai mare decât înainte.

Indemnizație șomaj 2022. Cu cât va crește indemnizația de șomaj  pentru cei care au un stagiu de cotizare de cel puțin un an

Indemnizație șomaj 2022. Cu cât va crește indemnizația de șomaj  pentru cei care au un stagiu de cotizare de cel puțin un an

[Sursa foto: Freepik]

Ce documente sunt necesare pentru a beneficia de indemnizația de șomaj

Indemnizație șomaj 2022.  Pentru a primi indemnizația de șomaj  în 2022, va trebui să depuneți o serie de acte la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în județul în care aparțineți.

  • Cerere-tip
  • Actul de identitate (în original)
  • Actele de studii și de calificare (în original, dar și în copie)
  • Adeverință medicală din care să rezulte că ești clinic sănătos sau apt de muncă, ori că ai eventuale restricții medicale

Actele eliberate de organele financiare teritoriale din care să reiasă că nu realizezi venituri sau că realizezi din activități monitorizate legal, dar suma rezultată în urma acestora nu depășește valoarea indicatorului social de referinta (ISR) – 500 de lei.

Citeste si: Ce valoare au tichetele de creșă din octombrie 2022? Vezi cine sunt beneficiarii

Indemnizație somaj 2022. Cât timp se acordă ajutorul de șomaj

Ajutorul de somaj se acordă în funcție de stagiul de cotizare al șomerului:

  • 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an
  • 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani
  • 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

sursă: ziare.com

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cine e Sebastian Burduja, ministrul interimar al Educației. "Sunt recunoscător pentru încredere și conștient de provocări. Misiunea mea este să asigur funcționarea...

Ce legătură a avut Andreea Esca, în trecut, cu familia lui Alexandru Arșinel. Puțini își mai aduc aminte: "La noi în Moldova este o tradiție"

Declarația care i-a lăsat muți pe fanii Simonei Halep, după divorțul de Toni Iuruc! Nimeni nu se aștepta la asta: "Conștientizând problemele violenței..."

5 zodii au parte de belșug și realizări începând de mâine

SOFIA VICOVEANCA a dat vestea cruntă în direct la TV: Sunt la capăt de drum și...

Ce trebuie să facă fetele nemăritate de Sfântul Andrei 2022

Suma uriașă plătă de o ieșeancă pentru a-și completa vechimea. Legea este în vigoare până anul viitor

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies