
In articol:
- Creșterea salariului minim pe economie îi ca afecta pe antreprenori
- Cresc taxele și impozitele la stat
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că de la data de 1 ianuarie 2024, se ia în considerare majorarea salariului minim pe economie, obiectivul fiind de 1000 de euro lunar, adică 4000 de lei.
Creșterea salariului minim pe economie îi ca afecta pe antreprenori
Pentru mulți ar însemna o bucurie ca salariul minim să crească, însă pe alții nu i-ar ajuta, ba chiar i-ar încurca. Antreprenorii sunt cei lezați, ajungându-se în situația de a fi nevoiți să reducă din personal. WOWbiz a contactat un analist economic, pe Constantin Rudnițchi, pentru mai multe explicații.
"În aparență, creșterea salariului minim este un lucru bun pentru lucrătorii care muncesc pe acest nivel de venit. Sigur, spun în aparență, pentru că trebuie să gândim și din altă direcție, punct de vedere și anume din cel al antreprenorului. Am văzut că în ultimii ani am avut o serie de creșteri agresive ale salariului minim, în sensul că au fost destul de mari și dese.
Din acest punct de vedere, antreprenorii mici și mijlocii, care au întreprinderi mici și mijlocii, nu sunt deloc comozi cu această creștere a salariului minim, nu îi avantajează. O creștere în salariul minim înseamnă nu doar o creștere a salariului în sine plătit unor angajați, ci și e posibil să ducă la o creștere pe scară, în continuare, adică și cei care aveau salarii mai mici să fie acum nevoiți investitorii să le crească salariile.
Cresc taxele și impozitele la stat
Majorarea salariului minim pe economie nu va combate inflația și va veni la pachet cu taxe și impozite mai mari. Analiștii economici propun reevaluarea subiectului și găsirea unei strategii care să nu dăuneze și mai tare bugetului românilor.
"Cred că trebuie să fim mai circumspecți vis-a-vis de creșterea salariului minim pe de o parte și pe altă parte, cred că ar trebui să găsim un algoritm de creștere. S-a tot discutat pe această temă, în funcție de o serie de indicatori, fie că e vorba de inflație, creșteri salariale de la nivelul societății în general. Trebui să se găsească un algoritm care să dea predictibilitate, adică să știe antreprenorii că în următorii 2-3 ani vor avea o creștere de salariu minim de un anumit nivel. Dacă se aruncă astfel de cifre așa în piață, cred că nu ajută pe nimeni, nici autoritățile, administrația, nici pe antreprenori, pentru că îi pot pune într-o zonă de stres. Sigur că statului îi convine să crească salariul minim pentru că ar încasa mai mulți bani din impozitul pe salariu și din contribuții, dar totodată trebuie să ne punem în locul antreprenorilor care vor fi afectați de creșterea salariului minim.", a explicat Constantin Rudnițchi, în exclusivitate, pentru WOWbiz.ro.
Ai un pont WOW? Dacă deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!