Cruce Roșie mâine, în prima zi din octombrie: de ce se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului

Sărbătoare mare pe 1 octombrie 2020. Ce nu trebuie să faci în această zi sfântă!

Cruce Roșie mâine, în prima zi din octombrie
Autor: Cristina Cruceru

In articol:

Prima zi a lunii octombrie are o semnificație aparte pentru credincioșii din țara noastră. Creștinii ortodocși sărbătoresc, pe 1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului. Este cruce roșie mâine, iar această sărbătoarea amintește de arătarea Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se face priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată.

La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „ O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „ O vad, Parinte, si ma minunez!”.

Citeste si: Îl mai știți pe Sergiu, tăticul călăreț de la Iași? A dat cu piciorul la tot, a vândut casa cumpărată din donații și s-a mutat din nou în ghetou. Acum, în fața porții stă parcat șmecherește un BMW X6 – Foto- bzi.ro

Sărbătoarea ”Acoperământul Maicii Domnului” este marcată în calendar cu cruce roșie.

Cruce Roșie mâine, în prima zi din octombrie
Cruce Roșie mâine, în prima zi din octombrie[Sursa foto: PixaBay]

Tradiții și superstiții:

Persoanele care se tund nu trebuie să arunce sau să ardă părul, fiindcă ar putea fi luat de vrăjitoare, care vor face farmece. Gospodinele prepară plăcinte de post, cu mere sau dovleac. Sărbătoarea Acoperamantulul Maicii Domnului este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave. Acum se face pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece și acoperirea pământului cu brumă. 

Fetele se roagă Sfântului Procroavă pentru podoaba capilară deasă. Fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau în această zi Sfantului Procoavă să le acopere capul cu păr.

Se ține post. De Procoave credincioșii țin post, fiindcă astfel sunt feriți de boli, de înec sau de supărări. Împodobirea fetelor pentru nuntă. În unele zile se zice că fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă și fericită.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Checklist pentru botez: de la locatie la torturi botez perfecte pentru o petrecere reusita !

Top 5 destinații de vacanță pentru Crăciun și Revelion pe timp de pandemie

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci. Ce e important să faci astăzi ca și creștin

Vor veni Ducii de Sussex la înmormântarea Prințului Philip?

Horoscop duminică, 11 aprilie. Zodia care are o zi extrem de importantă: Astăzi, poate fi un termen, sau un prag

Radu Bănică, fiul lui Ștefan Bănică rupe tăcerea! Ce îi făcea Andreea Marin când era copil!

Lovitura sub centură primită de Charles. Regina Elisabeta nu va face niciodată acest gest

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies