Cum alegem grădinița ideală pentru copil: sfaturi și sugestii!

Autor: Amalia Florea

Când vine momentul alegerii grădiniței pentru cei mici, părinții își pun multe întrebări sau au unele îndoieli cu privire la ceea ce ar trebui să țină cont în funcție de fiecare instituție și oferta acesteia.

Există mai multe aspecte importante de luat în considerare. În primul rând, grădinița trebuie să respecte programul curricular, care depinde de Ministerul Educației la nivel național, însă ar trebui să aibă și ceva diferit.

Apoi trebuie să vezi dacă este o instituție de stat sau una privată. Trebuie să luăm în considerare ambele tipuri de grădinițe pentru că, dacă dorim o educație deosebită pentru copilul nostru, nu este cazul să spunem pas unor alte opțiuni.

Alegerea unei grădinițe depinde de vârsta cronologică și evolutivă a fiecărui copil. Nu toți copiii sunt la fel, iar dacă copilul prieteni sau al vecinei merge la o anumită grădiniță pentru că studiază pian și cânta deja la concerte, nu trebuie să presupunem că și al nostru va putea să facă același lucru. Poate că are înclinație spre știință, tehnică, desen sau sport. Alegerea trebuie să țină cont de ce înclinații are copilul și de nivelul sau de înțelegere.

Într-o grădiniță trebuie să existe activități legate îngrijirea familiară și rutine care să acopere nevoi de bază precum odihnă, igienă și hrană. Și activități senzoriale-perceptive și de stimulare cognitivă, care au legătură cu inteligența copilului nu trebuie să lipsească din metoda educativă a unei grădinițe.

Un copil intră la grădiniță, în general, la vârsta de 3 ani. La această vârstă ar trebui abordate activități care să promoveze atât stimulii intelectuali (predarea literelor, îmbogățirea vocabularului, noțiuni elementare de matematică precum cifrele, număratul, artă, noțiuni despre mediul înconjurător etc), cât și cel social-afectiv (pregătire personală și socială). În general, este respectat planul elaborat de către Ministerul Educației. Însă, dacă vei alege o grădiniță privată, precum Equilibrum, gradinita Sector 1 București, activitățile și experiența educativă este mult mai mare și mai diversificată.

Unele instituții pot oferi activități complementare, de exemplu, cele mai recente programe educative sunt legate de abordarea „educației emoționale” și a „neuroștiințelor”, întrucât ambele curente indică dezvoltarea integrală a copilului mic, adică capacitatea copilului de a încorpora cunoștințe noi. Astfel de grădinițe oferă însă și activități de educație fizică și educație muzicală.

Pe parcursul anului, părinții primesc frecvent feedback în legătură cu evaluarea proceselor de predare și învățare numite rapoarte pedagogice. În general sunt oferite de către educator și se face ori o ședința ori individual. Orice sugestie este binevenită, mai ales când vorbim de grădinițele private care, deși au un program bine implementat, se pot adapta la numite nevoi sau idei.

Să vedem câteva aspecte de luat în considerare atunci când alegem grădinița, în afară de partea educativă, cu privire la:

Citeste si: “Am o viață foarte activă.” Cristi din Banat, despre ocupația lui din Spania, și motivul pentru care a dispărut din luminile reflectoarelor- kfetele.ro

Citeste si: Ana Maria Pantaze, croitoreasa care a câștigat „Românii au talent”, este șomeră. Nu mai are nimic din cei 120000 de euro câștigați- bzi.ro

Clădire

Locul trebuie să fie luminos, ventilat, să se poată intra doar cu o supraveghere atentă, astfel încât familia să poată avea încredere că cel mic este într-un loc sigur. De asemenea, părintele trebuie să aibă oricând acces. Important este să fie o lumina bună, să aibă pereți luminoși și spații ventilate.

Băile trebuie să respecte în mod obligatoriu dimensiunea reglementată. Înălțimea lavoarelor, toaletelor și mobilierului pentru copii mici nu trebuie să depășească 70 cm înălțime, pentru că un copil de 3 ani să se poată curăța și descurcă singur. Trebuie să existe intimitate în fiecare toaletă. Și mobilă trebuie să aibă capete sigure, fără colțuri ascuțite. Acestea trebuie acoperite cu cauciuc cu semne fluorescente, balustradă dublă și fiecare treaptă protejată de margine în cazul în care grădinița are etaj.

Harta de evacuare, extinctorul și toate acestea la înălțimea de 2 metri trebuie să fie vizibile. În cazul în care scările au fost pentru copii peste 2 ani, aceștia ar trebui să urce întotdeauna însoțiți de un adult.

Sănătatea

Grădinița trebuie să aibă un serviciu medical de urgență și în ceea ce privește îngrijirea copilului, ar trebui să aibă asistent și medic pediatru în instituție.

În ceea ce privește sănătatea copiilor, medicul pediatru al grădiniței trebuie să solicite părinților istoricul clinic furnizat de medicul de familie, cu carnetul de vaccinări la zi și alte evaluări dacă este necesar.

Bucătăria

Această trebuie să fie foarte curată și bucătării să aibă avizul epidemiologic la zi. Dacă nu are bucătărie proprie, trebuie să ne interesăm de unde este procurată hrana celor mici. Sălile de mese trebuie să fie spațioase și dotate cu mobilier specific pentru copii. Ar trebui folosite tacamuri care nu sunt periculoase pentru cei mici. În ultimul timp, este implementată folosirea tacamurilor de unică folosință din lemn. Acestea sunt igienice și nu pun copiii în pericol.

Alte observații

Trebuie să vezi cum răcoresc locul și cum îl încălzesc. Dacă au aer condiționat, ventilator, încălzire centrală, în cazul sobelor, vezi dacă au tiraj echilibrat și dacă aerisirea se face spre exterior.

Vezi cum sunt spațiile de dormit, dacă copiii stau comod, dacă paturile sunt călduroase și curate etc.

Mai exact, părinții trebuie să aibă libertatea de a cunoaște toate facilitățile și să aibă încredere în acel loc după o primă impresie. Dacă prima impresie a fost bună și apoi ți-a plăcut ceea ce ți s-a prezentat, nu poți să greșești.

Atunci când alegi grădiniță pentru micuțul tău gândește-te dacă este cel mai apropiat lucru de ceea ce i se oferă copilului acasă. Vezi dacă acolo va găsi ceea ce îi oferi tu acasă adică ordinea, curățenia, bunătatea, dragostea, căldura? Este recomandabil să vizitezi diferite grădinițe și să ai încredere în prima impresie. În plus, dacă ai cunoștințe care au avut copiii în acel loc, cere un sfat, un feedback. Chiar și recenziile Google sunt importante și îți pot fi de ajutor.

Alege grădiniță perfectă pentru copilul tău urmând pașii de mai sus!

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Ortodox, luni, 5 decembrie 2022. Creștinii sărbătoresc astăzi un mare sfânt! Sărbătoare cu cruce neagră!

Cine a fost Sfânta Muceniță Varvara. A fost ucisă cu sabia de propriul său tată

Zodia vedetă a zilei! Acești nativi iau decizii pripite! Trebuie să vă conservați energia și să acționați înțelept

3 zodii au o zi excepțională. Celelalte zodii atenție la sfatul astrelor

Este informația momentului despre CREȘTEREA PENSIILOR! Anunțul făcut în direct la TV: Este o greșeală pentru ROMÂNIA

Se oferă 5.000 de euro de persoană! Nicolae Ciucă a făcut anunțul momentului, în urmă cu puțin timp. Cine va putea beneficia de bani

Scăpați rapid de condensul de pe geamuri. Cea mai eficientă soluție se găsește în toate locuințele

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies