Cum alegi jucăriile potrivite în funcție de vârsta copilului

Autor: Amalia Florea

In articol:

Chiar dacă bebelușii pot beneficia de avantajele unor jucării adecvate încă din primele zile de viață, de-abia după vârsta de 6 luni vor putea să se joace cu adevărat. Ei vor apuca jucăriile, vor răsturna construcțiile și vor arunca mingile. Pentru ca interacțiunea dintre copil și jucării să aducă beneficii maxime, este important să ții cont de vârsta celui mic și de nivelul de dezvoltare fizică și cognitivă. 

Orice obiect destinat copiilor trebuie să îndeplinească anumite criterii, iar jucăriile nu fac excepție. Va trebui să ai în vedere doar produse care îl antrenează, îl distrează și îl educă, iar toate acestea să aibă loc în condiții de siguranță totală. 

Care sunt principalele criterii de care trebuie să ții cont în alegerea jucăriilor

Oferta de jucării din magazine este destul de generoasă, iar ambalajele multicolore și prețurile atractive fac alegerea destul de dificilă.

Selectarea acelor produse care sunt adecvate vârstei vor stimula dezvoltarea abilităților celui mic, indiferent dacă este vorba despre cele fizice, emoționale, sociale sau de comunicare. Jucăriile potrivite, cum sunt cele din gama de jucării pentru copii de la Mobino.ro, vor ajuta la crearea de noi legături neuronale, ceea ce este similar cu dezvoltarea inteligenței. 

     1. Să fie sigure 

Începând cu modul de utilizare și până la design și funcționare, jucăriile trebuie să nu reprezinte niciun pericol pentru copii.

Ele trebuie să fie realizate din materiale care nu conțin substanțe chimice toxice ori cu potențial alergenic. De asemenea, trebuiesc evitate jucăriile ce conțin piese mici sau detașabile, cum ar fi butoane, catarame sau alte decorațiuni. 

Citeste si: Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească- kanald.ro

Citeste si: "Știam că am murit. Eram separat de trupul meu". Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima- stirileprotv.ro

     2. Să fie rezistente

Jucăriile sunt supuse unui regim destul de dur atunci când sunt folosite de către copii. Ele sunt aruncate, trase, împinse și chiar mușcate. Din acest motiv este nevoie de alegerea unor produse care sunt realizate din materiale rezistente și solide. 

     3. Să fie lavabile

Deoarece sunt utilizate de cei mici cu ajutorul mâinilor, care inevitabil vor ajunge în gura celor mici, este vital ca jucăriile să poată fi spălate și dezinfectate. Dacă pot fi spălate la mașină cu atât mai bine, dacă nu, vor fi șterse cu o lavetă cu detergent ecologic sau cu alcool. 

     4. Să fie ușor de utilizat

Orice copil se bucură enorm atunci când primește o jucărie, cu o singură condiție: să se poată juca singur cu ea. Dacă jucăria este prea complicată, iar el nu reușește să o facă funcțională, atunci întreaga experiență se va transforma în ceva extrem de frustrant pentru el. Cel mic trebuie să se distreze și să primească informații educative de la o jucărie, astfel încât să fie întotdeauna dornic să revină și să încerce lucruri noi.  

Citeste si: „Cristi a fost cel care m-a încurajat și mi-a spus tot timpul că se va întâmpla, să am încredere și răbdare.” Ce a făcut Cristi Borcea când a aflat că va fi din nou tată!- kfetele.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate?- stirilekanald.ro

Citeste si: Un bărbat a rămas șocat după descoperirea făcută în podul casei. A pozat totul și a arătat peste ce a putut să dea- radioimpuls.ro

     5. Să aibă valoare educativă

Joaca este momentul în care copiii învață cei mai mult. Din acest motiv, este important să aibă la dispoziție jucării care stimulează gândirea,  imaginația și creativitatea. Cele mai recomandate jucării sunt cele care inițiază jocul de rol, lucrul în echipă sau rezolvarea problemelor. Atunci când se joacă alături de prietenii lor, cei mici vor descoperi ce este cooperarea, cum să împartă lucruri, cum să recunoască și să exprime sentimente, dar și cum să gestioneze situațiile tensionate. 

Nu în ultimul rând, alegerea jucăriilor trebuie să țină cont de interesele și abilitățile copilului. Deoarece copiii sunt diferiți, este perfect normal să aibă preferințe diferite, indiferent dacă asta are legătură cu forma, culorile sau funcționalitatea. Unii copii vor prefera jucăriile de pluș, alții jocurile de construcție, iar alții seturile de meserii. Unii vor să activeze butoane care aprind lumini și sunete, iar alții vor prefera puzzle-uri sau jocuri art & craft. În timp ce jucăriile potrivite vor ajuta la o dezvoltare armonioasă a celor mici, jucăriile greșite oferite la o vârstă nepotrivită pot încetini sau chiar perturba procesul de învățare. 

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Top 9 filme de groază de pe Netflix. Trebuie să le adaugi neapărat în listă

Rețetă mini gogoși pufoase și aromate. Sunt gata în câteva minute și necesită puține ingrediente, pe care le ai mereu la îndemână în bucătărie

Post negru în Vinerea Mare. Ce trebuie să știi despre această tradiție

Oğulcan din serialul Totul pentru familia mea, în cele mai hazlii ipostaze alături de colegii săi! Iată cum au fost surprinși carismaticii actori în spatele camerelor de filmat!

Ora de vară 2023: Cum ne afectează sănătate schimbarea de oră?

Andreea Marin, la un pas de a-și pierde viața din cauza depresiei! Vedeta a tras un semnal de alarmă, după ce și-a dat seama prin ce a trecut

Marisa Paloma, câștigătoarea sezonului 3 „Bravo, ai Stil!”, se mută în casă nouă: ”Sunt mândră de această realizare”- VIDEO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies