
In articol:
- Care sunt principalele criterii de care trebuie să ții cont în alegerea jucăriilor
- 1. Să fie sigure
- 2. Să fie rezistente
- 3. Să fie lavabile
- 4. Să fie ușor de utilizat
- 5. Să aibă valoare educativă
Chiar dacă bebelușii pot beneficia de avantajele unor jucării adecvate încă din primele zile de viață, de-abia după vârsta de 6 luni vor putea să se joace cu adevărat. Ei vor apuca jucăriile, vor răsturna construcțiile și vor arunca mingile. Pentru ca interacțiunea dintre copil și jucării să aducă beneficii maxime, este important să ții cont de vârsta celui mic și de nivelul de dezvoltare fizică și cognitivă.
Orice obiect destinat copiilor trebuie să îndeplinească anumite criterii, iar jucăriile nu fac excepție. Va trebui să ai în vedere doar produse care îl antrenează, îl distrează și îl educă, iar toate acestea să aibă loc în condiții de siguranță totală.
Care sunt principalele criterii de care trebuie să ții cont în alegerea jucăriilor
Oferta de jucării din magazine este destul de generoasă, iar ambalajele multicolore și prețurile atractive fac alegerea destul de dificilă.
Selectarea acelor produse care sunt adecvate vârstei vor stimula dezvoltarea abilităților celui mic, indiferent dacă este vorba despre cele fizice, emoționale, sociale sau de comunicare. Jucăriile potrivite, cum sunt cele din gama de jucării pentru copii de la Mobino.ro, vor ajuta la crearea de noi legături neuronale, ceea ce este similar cu dezvoltarea inteligenței.1. Să fie sigure
Începând cu modul de utilizare și până la design și funcționare, jucăriile trebuie să nu reprezinte niciun pericol pentru copii.
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
2. Să fie rezistente
Jucăriile sunt supuse unui regim destul de dur atunci când sunt folosite de către copii.
3. Să fie lavabile
Deoarece sunt utilizate de cei mici cu ajutorul mâinilor, care inevitabil vor ajunge în gura celor mici, este vital ca jucăriile să poată fi spălate și dezinfectate. Dacă pot fi spălate la mașină cu atât mai bine, dacă nu, vor fi șterse cu o lavetă cu detergent ecologic sau cu alcool.
4. Să fie ușor de utilizat
Orice copil se bucură enorm atunci când primește o jucărie, cu o singură condiție: să se poată juca singur cu ea. Dacă jucăria este prea complicată, iar el nu reușește să o facă funcțională, atunci întreaga experiență se va transforma în ceva extrem de frustrant pentru el. Cel mic trebuie să se distreze și să primească informații educative de la o jucărie, astfel încât să fie întotdeauna dornic să revină și să încerce lucruri noi.
Citeste si: Calendar ortodox 5 iunie 2023. Sărbătoare importantă pentru credincioși- stirilekanald.ro
5. Să aibă valoare educativă
Joaca este momentul în care copiii învață cei mai mult. Din acest motiv, este important să aibă la dispoziție jucării care stimulează gândirea, imaginația și creativitatea. Cele mai recomandate jucării sunt cele care inițiază jocul de rol, lucrul în echipă sau rezolvarea problemelor. Atunci când se joacă alături de prietenii lor, cei mici vor descoperi ce este cooperarea, cum să împartă lucruri, cum să recunoască și să exprime sentimente, dar și cum să gestioneze situațiile tensionate.
Nu în ultimul rând, alegerea jucăriilor trebuie să țină cont de interesele și abilitățile copilului. Deoarece copiii sunt diferiți, este perfect normal să aibă preferințe diferite, indiferent dacă asta are legătură cu forma, culorile sau funcționalitatea. Unii copii vor prefera jucăriile de pluș, alții jocurile de construcție, iar alții seturile de meserii. Unii vor să activeze butoane care aprind lumini și sunete, iar alții vor prefera puzzle-uri sau jocuri art & craft. În timp ce jucăriile potrivite vor ajuta la o dezvoltare armonioasă a celor mici, jucăriile greșite oferite la o vârstă nepotrivită pot încetini sau chiar perturba procesul de învățare.