Cum arată copacul mai vechi decât țara în care se află. Deși e o raritate, oamenii vor să-l taie

E mai vechi decât Toronto, mai vechi decât Canada și se spune că ar fi cel mai bătrân copac dintr-un oraș de pe continentul american. E vorba de un stejar roșu american care are aproximativ 350 de ani și pentru care se duce o luptă acerbă pentru a fi salvat.

Distribuie pe:

Autor: Calin Perian

Copacul
Pentru salvarea copacul mai batran decat Canada se duce o lupta serioasa


In articol:

Situația copacului mai bătrrân decât țara în care este situat, Canada, a devenit problematică în 2015, atunci când proprietarul casei lângă care sălășuiește stejarul roșu de 350 de ani a observat că fundația clădirii a devenit șubredă din cauza rădăcinilor fosilei vii care o urmbrește.

Citeste si: Cele mai bune unelte pentru gradinarit

Citeste si: Vrei sa daruiesti buchete de flori in perioada aceasta? Iata recomandarile noastre!

Citeste si: Zăpada a paralizat Bucureștiul! Zeci de copaci s-au rupt și au căzut pe mașini și carosabil, stâlpi de electricitate s-au prăbușit și ei

Citeste si: Marius de la Puterea Dragostei este devastat! „Are tumoră pe creier...” - evz.ro

Evident, așa cum se procedează în țările civilizate, proprietarul casei a început să trimită sesizări edililor, iar la un moment dat, s-a luat decizia de a se tăia copacul care are o vârstă mai mare decât Canda. Cu toate acestea, asociațiile ecologiste din Toronto au intervenit, s-a dus o adevărată campanie pentru salvarea stejarului de 350 de ani, iar de curând primăria din Toronto a decis să înceapă o serie de negocieri cât se poate de serioase cu proprietarul casei de lângă pentru a o cumpăra, edilii dorind acum să demoleze casa și să amenajeze un spațiu în jurul copacului, practic un parc.

Cu toate acestea, situația stejarului mai bătrân decât Canada pare să fie extrem de complicată acum, în ciuda negocierilor pentru cumpărarea proprietății, suma cerută pentru aceasta fiind de 750.000 de dolari, din care edilii sunt dispuși să plătească doar jumătate, restul trebuind să fie strânși din donații, termenul limită fiind de 12 decembrie 2020.

 

"Un arbore precum acesta este greu de întreţinut. Dacă se va afla într-un spaţiu public, oraşul va putea să se ocupe mai bine de el", a recunoscut Ali Simaga, proprietarul casei începând din 2015. "Nu vreau nici să fiu egoist şi să îl păstrez doar pentru mine", a adăugat el, citat de presa din Toronto.

Copacul
Copacul mai batran decat tara afecteaza fundatia unei case

Stejarul mai bătrân decât țara e ultimul vestigiu al unei păduri uriașe

Stejarul se află în proximitatea Portage de Toronto, o fostă mare rută comercială, folosită odinioară de toate populațiile care au trăit în zopnă, fie că vorbim de amerindieni sau coloniştii europeni, a explicat istoricul local Madeleine McDowell. Stejarul din cartierul North York este ultimul "vestigiu" al acelei păduri și exista deja în vremea în care a fost fondat orașul York – așezarea peste care s-a ridicat, apoi Toronto - , în 1793, de coloniștii britanici.

 

Copacul este de două ori mai bătrân decât Canada

Copacul, despre care unii specialiști susțin că are în jur de 350 de ani este, de fapt, de două ori mai bătrân decât Canada, ca țară, aceasta fiind fondată, conform Wikipedia,  în jurul coloniilor britanice și franceze abia în anul 1867. Mai mjult, copacul mai bătrân decât ţara în care se află ar mai avea de trăit, susţin specialiştii, cel puţin 150 de ani.

Fotografii: www.cbc.ca 

Galerie foto 
Citește și:

Legile pe care ar trebui să le știe orice votant. Iată sub ce parametrii legali se desfășoară și se organizează alegerile

Cutremur, din nou! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit

Secretar de stat în Ministerul Economiei, implicat într-un accident rutier în Argeș. Imagini de la locul fața locului VIDEO

COVID-19. Numărul cazurilor noi de coronavirus, extrem de ridicat pentru o zi de weekend.  33 de oameni au murit în ultimele 24 de ore

Situație critică în Marea Britanie. Guvernul britanic ia în considerare o nouă izolare totală. „Trebuie să acționăm”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies