
In articol:
- Cum citești corect etichetele de pe produsele alimentare
- ANPC interzice vânzarea alimentelor care au etichetă-semafor
Cum citești corect etichetele de pe produsele alimentare. Eticheta cu informații nutriționale a fost stabilită prima oară în 1990 și a fost concepută ca un instrument pentru a informa consumatorii despre Ingrediente și nutrienți. Cei mai mulți consumatori nu verifică etichetele, dezinteres ce dăunează asupra sănătății lor.
Cum citești corect etichetele de pe produsele alimentare
Cel mai bun sfat pe care specialiștii îl oferă este ignorarea totală a ambalajelor ce se află pe partea din față a produsului. De cele mai multe ori, aceste etichete au rolul de a ademeni cumpărători, menționând cât de benefice sunt Ingredientele și proprietățile produsului. Studiile arată că etichetele din față îi face pe oameni să creadă că alimentul este mult mai sănătos decât un produs care nu are astfel de inscripții.
Trei aspecte de care să ții cont când citești etichetele alimentare
Un alt aspect de care să țineți cont este citirea atentă a ingredientelor de pe lista alimentară. Acestea sunt poziționate de la cea mai mare la cea mai mică cantitate, ceea ce înseamnă că primul ingredient primează.
Regula de aur este să inspectați primele trei ingrediente, iar dacă acestea includ cereale rafinate, un tip de zahăr sau uleiuri hidrogenate, produsul este nesănătos. O listă cu mai mult de trei rânduri de ingrediente este, de asemenea, considerat nesănătos.Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
Majoritatea persoanelor nu sunt atente la ingrediente, căci sunt preocupate să inspecteze numărul de calorii și carbohidrați ai alimentului. O mișcare absolut necesară, însă de cele mai multe ori oamenii consumă mai mult decât o singură porție din produsul respectiv, adică un număr mult mai mare de calorii. De aceea, este bine să vă uitați la valorile nutriționale care sunt indicate pentru 100 de grame de produs și să le înmulțiți cu cantitatea totală a alimentului pe care urmează să-l cumpărați.
ANPC interzice vânzarea alimentelor care au etichetă-semafor
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a transmis la jumătatea lunii septembrie că își dorește scoaterea din vânzare a alimentelor cu etichete-semafor. Măsura urmează să fie luată în considerare chiar de la 1 noiembrie, ceea ce bagă în sperieți comercianții care trebuie să scoată de la rafturi sute de mii de produse în următoarele două săptămâni.
„Consumatorul mediu informat nu are bagajul de cunoștințe necesar pentru a lua orice decizie de tranzacționare, așa cum este ea indicată sau cum este sfătuit să o facă prin ambalarea produselor”, a transmis șeful ANPC, Horia Constantinescu.
Citeste si: Se spală rufe pe 4 iunie, în prima zi de Rusalii? Preoții au răspuns la această întrebare!- stirilekanald.ro
Eticheta-semafor este cea în cinci culori, de la verde la roșu, unde verde închis înseamnă că produsul este sănătos și roșu înseamnă că alimentul are multe calorii și se recomandă consumarea rară a acestuia.
sursă: libertatea.ro