
In articol:
Cum fentează muncitorii români autoritățile din Italia pentru a scăpa de carantină
Mai multe ziare italiene au scris în aceste zile despre faptul că autocarele cu români ajung fără pasageri la capăt. În alte cazuri, cursele sunt contramandate, notează Radio Europa Libera.
Ziarul Corriere Della Sera scrie că unii români aleg să coboare la ultimele stații de autobuz înainte de Roma și, apoi, schimbă mijloacele de transport pentru ultima porțiune a traseului.
„Este posibil să ajungeți la Roma din București sau din Transilvania, de asemenea, cu o rețea de conexiuni: schimbarea mijlocului de transport la Trieste, Veneția sau Padova. În plus, alți transportatori, de dimensiuni mai mici, ajung săptămânal la terminalul Anagnina, care transportă pachete, dar și persoane, greu de verificat. Situație pe care ASL RM1 o monitorizează, încercând să încurajeze schimbul de protocoale sanitare. Dar nu este ușor.
Și povestea modului în care virusul s-a răspândit în Italia este demonstrația clară a cât de iluzorie este marcarea exactă a granițelor Capitalei", scrie Corriere Della Sera, potrivit sursei citate.
Citeste si: Haos pe litoralul românesc! Turiștii nu respectă regulile. S-au dat amenzi usturătoare
Autocarele cu români se golesc înainte de destinație
Ziarul Il Messaggero citează un medic italian, care este surprins că autocarele din România ajung goale la ultima stație, unde sunt așteptate de echipele de control, gata să-i testeze.
„În urmă cazurilor de contagiune între îngrijitorii și lucrătorii casnici care s-au întors în Italia, personalul sistemului regional de sănătate s-a alertat încă de joia trecută, făcând teste serologice tuturor celor care au ajuns la Roma din țările din Europa de Est.
Românii, speriați de carantină
Controalele ar fi evitate de români pentru că se tem să nu rămână în carantină, iar astfel să nu poată începe munca mai devreme de două săptămâni.
„Se pare că mulți se tem că ar trebui să rămână în carantină. Mai ales pentru că pasagerii din România și Bulgaria care ajung la stația Tiburtina sunt înregistrați și primesc o foaie cu o solicitare de izolare timp de 14 zile, pentru a se evita posibilă răspândire a coronavirusului. Ceea ce înseamnă că nu pot începe să lucreze mai devreme de două săptămâni. Iată de ce unii dintre ei preferă să coboare înainte și să ajungă în capitală în alt mod", scrie cotidianul Il Giornale.