Cum funcționează creșele în 2022. Tot ce trebuie să știe părinții: Există patru unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară

Guvernul a stabilit o nouă metodă de funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară 2022. Iată tot ce trebuie să știe părinții cu privire la creșe!

Autor: Ioana Enache

In articol:

Guvernul a stabilit o nouă metodă de funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară.

Iată tot ce trebuie să știe părinții cu privire la creșe!

Cum funcționează creșele în 2022

Cum funcționează creșele în 2022. Hotărârea de Guvern a fost emisă în baza Legii nr. 17/2022 de aprobare a Ordonanței de urgență nr. 100/2021, potrivit căreia, începând cu anul școlar 2021 – 2022, creșele devin parte a sistemului de educație.

Hotărârea se referă la principiile de organizare și funcționare a unităților de educație timpurie antepreșcolară, structura anului școlar pentru aceste unități, tipurile de servicii oferite, modalitatea de înscriere, transfer, scoatere din evidență a copiilor în/din unitățile de educație timpurie antepreșcolară, precum și conținutul educativ al activității de educație timpurie antepreșcolară.

În plus, stabilește modalitațile de asigurare a resursei umane, relația unităților de educație timpurie antepreșcolară cu părinții și comunitatea, monitorizarea activității și finanțarea acestor unități.

Citeste si: Înscrieri grădinițe 2022. Ce trebuie să știe părinții care urmează să își înscrie copiii

Conform comunicatului, la momentul actual există 4 tipuri de unități/instituții de educație timpurie antepreșcolară:

a) creșe arondate unei unități de învățământ preșcolar cu personalitate juridică, cu program prelungit (creșa este un serviciu public sau privat cu misiunea de a oferi, pe timpul zilei, servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani).

b) creșe arondate unei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică care are în componență nivel preșcolar, inclusiv creșele confesionale care solicită arondarea prin decizie a inspectoratelor

școlare județene/al municipiului București;

c) creșe nearondate unei unități de învățământ pentru care autoritățile administrației publice locale au calitatea de persoană juridică fondatoare și care devin unități de învățământ cu personalitate juridică și sunt coordonate metodologic de inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București;

Citeste si: "Doamne cat de bronzată ești!" Cum arată Andreea Mantea în costum de baie. Vedeta a făcut senzație pe rețelele de socializare- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

d) centre de zi cu grupe de antepreșcolari (centrele de zi nu au statut de unități de învățământ, ci fac parte din categoria serviciilor sociale fără cazare oferite de furnizorii de servicii sociale acreditați, publici și privați, cu misiunea de a asigura menținerea, refacerea și dezvoltarea capacităților copilului și ale părinților săi).

Cum funcționează creșele în 2022. Tot ce trebuie să știe părinții: Există patru unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară

Cum funcționează creșele în 2022. Tot ce trebuie să știe părinții: Există patru unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară

[Sursa foto: Freepik]

Care va fi programul de funcționare al creșelor 2022

Programul de funcționare al creșelor 2022 este realizat astfel încât să acopere atât nevoile copiilor, cât și pe cele ale părinților.

Tipurile de program sunt cel normal (5 ore pe zi) și programul prelungit (10 ore pe zi). În aceeași unitate pot funcționa și grupe cu program normal și grupe cu program prelungit.

Cum sunt organizate grupele în unitățile de educație timpurie antepreșcolară 2022

În creșe și u nitățile de educație antepreșcolară este recomandată următoarea modalitate de organizare a efectivelor de copii:

a) grupa mică (copii de la 0 la 12 luni);

b) grupa mijlocie (copii de la 13 la 24 luni);

c) grupa mare (copii de la 25 la 36 luni).

Tipurile de servicii oferite de unitățile de educație timpurie antepreșcolară 2022

Tipurile de servicii oferite de unitățile de educație timpurie antepreșcolară sunt:

a) servicii de educație timpurie, realizate în baza unui curriculum național, centrat pe dezvoltarea fizică, cognitivă, emoțională și socială a copiilor, respectiv pe remedierea timpurie a unor dificultăți de adaptabilitate la mediul educațional, de învăţare sau pe remedierea eventualelor deficiențe în dezvoltare.

Citeste si: Când încep înscrierile la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023. Tot ce trebuie să știe părinții

b) servicii de îngrijire, protecție și nutriție a copiilor;

c) servicii de supraveghere a stării de sănătate a copilului;

d) servicii complementare pentru copil și familie, respectiv servicii de informare și consiliere, de educație parentală, servicii de terapie logopedică, servicii de asistenţă psihopedagogică oferite de centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse sau servicii tip: centru de joacă, ludotecă etc.

 

sursă: educatieprivata.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Evaluare Națională 2022. Cum se calculează media de admitere la liceu

Când încep înscrierile la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023. Tot ce trebuie să știe părinții

Înscrieri grădinițe 2022. Ce trebuie să știe părinții care urmează să își înscrie copiii

Momentul adevărului pentru 4 zodii. Vor trece prin schimbări mari

VESTE ȘOC despre Neti Sandu! Ce s-a întâmplat cu vedeta PRO TV

Ce se mănâncă de Sfânta Maria, în data de 15 august

„Moartea subită”, fenomenul care îngrijorează lumea medicală. Legătura cu decesul sportivei Alessia Maria Raiciu

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies