Cum poți să te programezi pentru a te vaccina împotriva COVID 19! Totul despre etapele vaccinării

Vaccinul împotriva COVID 19 a ajuns deja în România, iar până acum câteva mii de oameni din sistemul medical s-au vaccinat.

Autor: Ana Maria Petre

In articol:

 

În trei zile de la intrarea în țara noastră a vaccinului anti COVID 19, 2.778 de cadre medicale au fost vaccinate, conform datelor oficiale.

Vaccinarea la noi în țară este prevăzută a se face în trei etape. În prima etapă se află lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmează etapa a II-a- populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și abia apoi grupa a III-a – populația generală.

Zilele trecute, Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva noului coronavirus a activat o platformă informatică ce permite programarea persoanelor pentru vaccinare, în funcție de etape.

Citeste si: Au apărut primele complicații ale vaccinului anti-coronavirus! Ce a pățit un american la câteva minute după ce s-a injectat? ”Inima mi-a luat-o razna”

 

Vaccinarea în masă a populației ar trebui să aibă loc în primăvară

România a primit de Crăciun, primele 10.000 de doze de vaccin Pfizer. Populația ar urma să fie vaccinată, în etapa a III-a, mai exact în primăvară.( VEZi si proespectul vaccinului împotriva COVID 19, tradus in română)

Platforma informatică ce permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 –  https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/  – este operaţională.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Acum,  se pot programa la vaccinare persoanele din etapa I, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate şi social, urmând să se activeze accesul în aplicaţie şi pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populaţia cu grad de risc şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale şi grupa a III-a – populaţia generală.( VEZi si ce s-a intamplat cu masina care transporta vaccinul)

Categoriile care intră in etapa I de vaccinare împotriva COVID 19

Iată categoriile de persoane care se pot înscrie pentru vaccinarea împotriva COVID 19 în prima etapă:

 1. personalul din spitale și unități ambulatorii, respectiv personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii;
 2. personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;
 3. personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;
 4. personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;
 5. personalul din serviciile stomatologice;
 6. medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
 7. paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;
 8. personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;
 9. personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;
 10. personalul din serviciile de sănătate publică și anume din Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică;
 11. personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;
 12. personalul din centrele de dializă și transfuzii;
 13. personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

Citeste si: Medicul Adrian Marinescu vorbește despre noua tulpină a coronavirusului: „Nu avem date că avem pacienți cu noua tulpină”

Cum te poți programa pentru vaccinarea împotriva COVID 19

Vaccinarea împotriva COVID 19. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populaţia generală din etapa a III-a. Paşii de înscriere sunt uşor de parcurs.

Din platforma naţională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, https://vaccinare-covid.gov.ro/, se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau se accesează direct link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/.

Persoanele care se planifică la vaccinare îşi creează un cont pe baza datelor de identificare şi a numărului de telefon. În contul creat, cetăţenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare şi rapelul (cea de-a doua doză). De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată.

Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărţii de identitate.

adeverinta vaccinare
Asa arata adeverenta primita dupa vaccinare[Sursa foto: PixaBay]

Unde te poți vaccina împotriva COVID 19

Conform Strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România, vaccinarea se va realiza în etape, respectând grupele populaționale. Pentru etapa I, vaccinarea se va organiza la locul de muncă și prin centrele de vaccinare fixe și mobile, iar pentru etapele II și III vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie, centre drive-through.

Citeste si: Cercetătorii au descoperit un nou simptom al virusului SARS-COV-2

Cum arată adeverința privind vaccinarea împotriva COVID 19

Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.

Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel) și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat.

 

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

AMENZI DE REVELION 2021. Autoritățile sunt în alertă în noaptea dintre ani

Un alt medic a pierdut lupta cu COVID-19! „Este al treilea coleg cu Covid pe care-l pierdem într-o lună, trebuie să ne vaccinăm”

Marea Britanie a adoptat noi restricții: ”Ne aflăm aproape de lockdown”

Horoscop 4 Decembrie 2021: astăzi, ești hotărât: totul sau nimic

BOMBA ANULUI de la PFIZER! S-a aflat ce vrea să facă, de fapt: Mai durează UN PIC!

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Efectele neștiute ale celui mai popular analgezic din lume. Afectează comportamentul oamenilor!

Mister elucidat! Anamaria Prodan a aflat cine ”a scăpat” pozele cu ea dezbrăcată: ”Va plăti. În timp foarte, foarte scurt”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies