Cum s-a imbogatit Dinu Patriciu! A omul de afaceri a dat lovitura cand a cumparat ROMPETROL - Uite cu ce suma a cumparat afacerea si cat a scos din ea

Dinu Patriciu a murit la Londra, la vârsta de 64 de ani. Omul de afaceri suferea de o boală hepatică progresivă. Numele lui DINU PATRICIU se leagă inevitabil de cel al ROMPETROL, cea mai importantă afacere a sa, de unde a venit şi cea mai mare parte a averii şi care l-a transformat în inculpat într-un proces cu statul român.

Distribuie pe:

Autor: V.P.

fara descriere
Afacerea vietii lui DINU PATRICIU a fost privatizarea Petromidia, in anul 2000, transformarea ei in ROMPETROL si vanzarea la o suma gigantica de 2,7 miliarde dolari grupului din Kazakhstan KazMunai Gaz.

Povestea Rompetrol începe la 1 noiembrie 2000, când Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) şi Rompetrol Group BV Rotterdam, controlat de Patriciu, semnau contractul de privatizare al combinatului petrochimic Petromidia Năvodari. O afacere care la vremea respectivă părea foarte avantajoasă pentru statul român, potrivit Adevarul.ro.

FPS vindea rafinăria pentru 50,5 milioane dolari, iar Rompetrol se angaja sa preia datoriile către stat ale combinatului petrochimic, în valoare de 340 de milioane de dolari, şi să investească alte 225 de milioane de dolari în modernizarea rafinăriei.

Potrivit procurorilor care i-au deschis dosar de cercetare, in anii 1999-2000, Patriciu şi-ar fi însuşit 85 de milioane de dolari, bani cuveniţi bugetului de stat. Omul de afaceri ar fi încercat să piardă urma banilor prin încheierea unor contracte între firme din cadrul grupului Rompetrol, pe care îl administra la vremea respectivă.

DINU PATRICIU acuzat de şapte infracţiuni: delapidare, spălare de bani, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, manipularea pieţei de capital, dezvăluire de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate