Cum s-a provocat un dezastru uriaș. Românii au evadat din carantină într-un mod unic

Situație incredibilă întâlnită în România. Pentru a scăpa de carantina, zeci de suceveni au fugit pe drumuri agricole de polițiști. Totul pentru a pleca la muncă, în străinătate.

Distribuie pe:

Autor: Cristi Bus

 


In articol:


Evadarea din carantină a mai multor suceveni a creat un scandal de proporții, ajungându-se la anchetarea cazului în Parlamentul României. 45 de suceveni, majoritatea din localitatea Pătrăuţi, zonă aflată sub carantină în perioada stării de urgență, au ajuns la Aeroportul Cluj în zilele de 8, 9 şi 10 aprilie.

Toți cei 45 de români au evadat din zonele roșii fugind pe drumuri agricole. Scopul a fost să se evite punctele de control, a afirmat prefectul judeţului, Alexandru Gheorghe Moldovan. Ulterior, au apărut mai multe cazuri printre românii care au plecat la muncă în străinătate.

Cum au plecat românii la muncă

Comisia „Sparanghelul” din Parlament anchetează modul în care mai mulți români au plecat în străinătate la cules de sparanghel în perioada stării de urgență, potrivit Agerpres.

Citeste si: Adelina Pestrițu s-a mutat în casă nouă! Primele imagini din superba locuință - evz.ro

„În ceea ce priveşte numărul de cetăţeni din judeţul Suceava aflaţi în zona carantinată care au părăsit judeţul şi s-au deplasat către Aeroportul Internaţional Cluj în perioada indicată, ei s-au deplasat pe drumuri agricole secundare, iar efectiv îmbarcarea şi deplasarea lor către Cluj au avut loc în afara zonei de carantină, deci în zona de protecţie a judeţului Suceava, nefiind dispuse restricţii legale în acel moment cu privire la deplasarea lor în interiorul ţării”, a spus Moldovan.

El a adăugat că organele de cercetare penală au deschis un dosar penal „in rem” în această cauză, pentru că „această deplasare din zona carantinată a fost facilitată prin emiterea unor adeverinţe eliberate de către autorităţile publice locale, respectiv Primăria comunei Pătrăuţi”.

„Un număr de 456 de persoane din judeţul Suceava - este numărul total de persoane care ar fi ajuns pe aeroportul din Cluj în cele trei zile, 8, 9 şi 10 aprilie, când au fost zborurile efectuate. În cele trei zile, vorbim de mai multe zboruri efectuate de pe Aeroportul Internaţional Cluj către Germania şi Olanda. Din datele preliminare care mi-au fost comunicate de la nivelul IPJ Suceava, înţeleg că avem 456 de cetăţeni din judeţul Suceava, iar din interiorul zonei de carantină - aproximativ 45 de persoane, majoritatea provenind din localitatea Pătrăuţi", a spus prefectul de Suceava.

Cine a aprobat plecarea sutelor de români la muncă în Germania?

Prefectul a adăugat că nu a fost sunat de la Guvern să permită ca mijloace de transport cu muncitori din zona carantinată a Sucevei să se deplaseze spre Aeroportul Cluj, în scopul îmbarcării în avioane spre Germania şi Olanda la cules de sparanghel.

„Nu am fost contactat nici telefonic, nici printr-o altă modalitate referitor la o posibilitate la a oferi explicaţii, interpretări, derogări vizavi de posibilitatea deplasării unor cetăţeni din judeţul Suceava, inclusiv din zona supusă carantinării, la Aeroportul Internaţional Cluj”, a spus Moldovan.

Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia deplasării muncitorilor sezonieri români la cules de sparanghel în străinătate în perioada în care în România era instituită starea de urgenţă continuă audierile săptămâna viitoare, când este posibil să fie invitat şeful Poliţiei Transporturi din cadrul Aeroportului Internaţional din Cluj, a declarat preşedintele comisiei, Radu Oprea.

„În acea perioadă existau restricţii foarte puternice, existau dispozitive în care MAI, Ministerul Sănătăţii, MApN erau prezente. Românii trebuiau să stea acasă. Pentru a părăsi o localitate, trebuia să completeze tot felul de declaraţii. (....) Și, într-o noapte, 2.000 de români au fost înghesuiţi pe Aeroportul de la Cluj”, a spus Oprea la prima şedinţă a comisiei de anchetă.


Citește și:

Un tânăr de 16 ani a fost împușcat într-un parc din Sălăjan! Se afla la plimbare cu sora lui, în vârstă de 7 ani!

Cine este interlopul care l-a călcat în picioare pe Anaser Duduianu? Gruparea craioveană, mai puternică și mai bogată decât a Duduienilor! FBI și CIA nu s-au putut atinge de ei....

Majorat cu scene incredibile: un stripper a fost cel care a primit cadoul cel mare. Până și Livian a vorbit despre eveniment!

Ce a apărut pe contul ”interlopului Câine”, după ce Nicușor Dan a ieșit Primar al Capitalei?

Sfatul zilei, marți, 29 septembrie 2020. Vești bune pentru nativii din zodia Leu! Noi surprize la locul de muncă

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies