Cum să alegeți vinul din meniul de la restaurant

Autor: Amalia Florea

Vă pierdeți în lista de vinuri? Stați fără grijă, vă oferim sugestiile-cheie pentru a alege vinul din meniul de la restaurant!

         În general, posibilitățile de a alege sunt mult mai limitate într-un restaurant sau bar decât într-un magazin specializat, iar prețurile sunt mult mai ridicate (între 100 și 300% față de prețul de cost), prin urmare greșelile se plătesc mult mai scump. 

În ciuda complexității și pompozității aparente cu care sunt prezentate uneori unele practici legate de vin, adevărul este că vinul este o lume simplă

         Nu este surprinzător că este una dintre cele mai vechi băuturi elaborate și consumul său a fost legat de istoria noastră pentru totdeauna. Prin urmare, cel mai bine este să acționați în mod natural și să vă bucurați de vin fără complexe. Și acest lucru este valabil și atunci când alegeți vinul într-un restaurant sau bar, așa cum veți vedea în rândurile de mai jos. 

Dacă doriți să faceți deplin conștient alegerea din meniu, profitați de mulțimea de surse de informare disponibile astăzi

Citeste si: Vasilică Ceterașu și-a întrebat soția la TV cu câți bărbați s-a iubit înainte să fie cu el. Răspunsul Amaliei este surprinzător- bzi.ro

Multe restaurante publică online listele lor de vinuri, așadar puteți face un studiu prealabil, verificând cum este evaluat – de critici reputați și/ sau de website-uri populare – fiecare vin care vă atrage.

Dacă nu reușiți să vă hotărâți sau aveți sentimentul că nu dețineți suficiente informații, cereți sfatul chelnerului pentru vinuri ori somelierului

Contrar părerii generale, nu este deloc un semn de slăbiciune.

De fapt, a cere un sfat poate să reprezinte o dovadă de siguranță de sine și de experiență, pe când persoanele informate au mai degrabă tendința să evite, din timiditate, conversația cu un chelner. Orice bun specialist va fi încântat să discute despre vin. Somelierii de astăzi sunt mai aproape de un entuziasm autentic, fiind gata să facă recomandări la niveluri de preț diferite. După ce ați comandat mâncarea, o întrebare adecvată poate fi „Sunt dispus să plătesc X și, în general, ne place Y”; sau „Aș dori un vin alb și un vin roșu.
Ce ne-ați recomanda?”. Îl veți face fericit pe chelnerul de vinuri. 

Nu vă jenați să comandați vinuri mai ieftine din meniu

Numai oligarhii și magnații petrolului, care își găsesc deliciul în cheltuiala peste măsură, se îndreaptă spre cele mai scumpe vinuri din listă. Este important să rețineți că nu numai cele mai scumpe vinuri vă pot satisface gustul.

Zece moduri de a alege sticla de vin potrivită:

  1. Evitați sticlele care au stat depozitate aproape de o sursă puternică de lumină (nu cumpărați din vitrina magazinului) sau de căldură. Este posibil ca vinul să-și fi pierdut aroma sau prospețimea.
  2. Căutați în mod special vinuri îmbuteliate cât mai aproape de locul unde au crescut strugurii. Toate etichetele de vin trebuie să precizeze adresa sau cel puțin codul poștal al celui care le-a îmbuteliat, dacă nu este unul și același cu producătorul. Fiți precauți cu un vin, de exemplu, din Noua Zeelandă îmbuteliat în Marea Britanie. Tot mai mult vin din întreaga lume este transportat în vrac, fapt rațional din punct de vedere ecologic în ce privește vinurile ieftine, însă producătorii cu adevărat serioși țin să-și îmbutelieze singuri vinurile. Pe vinurile franțuzești, căutați Mis en Bouteille au Domaine/ Château.
  3. Dacă vinul a fost închis cu un dop din material natural, alegeți o sticlă care a stat orizontal, în așa fel încât dopul s-a menținut umed și nu a lăsat să pătrundă oxigenul. Pe de altă parte, trebuie să mirosiți dopul. Dacă dopul miroase a vin, nu există nicio problemă. Dar dacă dopul miroase a plută, este foarte posibil ca vinul să fie afectat de tricloroanisol sau  TCA.  Este un compus produs de o ciupercă care poate fi prezentă în dopurile de plută și, deși nu este dăunătoare, adevărul este că poate distruge aromele vinului în sine. 
  4. Controlați nivelul de umplere la gât. Un spațiu mai mare de doi sau de trei centimetri deasupra nivelului lichidului dintr-o sticlă ținută vertical este de nedorit, fiind semn că vinul ar fi fost în contact cu prea mult oxigen dăunător.
  5. În privința vinurilor fine, poate fi extrem de greu de memorat cu exactitate ce an a fost cel mai bun și în ce regiune. Pentru  ieși din impas, se poate aplica regula de cinci: începând din 1985, toate recoltele din ani divizibili la cinci (cu 5 sau 0 la coadă) au fost de bună calitate.
  6. Fiți precauți cu etichetele lipite pe spatele sticlei care intră prea mult în amănunte legate de arome și de mâncărurile cu care se armonizează. Ar putea sugera un exces de marketing, nu neapărat onest. Alegeți etichetele pe care sunt scrise detalii despre cum a fost făcut vinul!
  7. Nu uitați să luați smartphone-ul, astfel veți putea verifica evaluările și părerile criticilor și ale altor pasionați ai vinului.
  8. Adresați-vă unor vânzător de vin independeți, cereți-le sfatul. Dacă sugestiile lor nu sunt valabile, căutați alții, până veți fi mulțumiți.
  9. În cazul vinurilor albe ieftine și în special al celor roze, alegeți cea mai nouă recoltă de vin.
  10. Dacă o sticlă este în ofertă specială, întrebați de ce. Uneori, cauza este că vinul se prezintă în condiție proastă sau este prea vechi. 

După cum ați văzut, alegerea unui vin într-un restaurant nu este o sarcină complicată. Tot ce trebuie să faceți este să acordați atenție unor reguli de bază și să urmați o serie de pași pentru a verifica calitatea vinului. Și odată ce acest lucru este făcut, este timpul pentru ceea ce este cu adevărat important: să vă bucurați de compania și vinul vostru.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

In aceasta seara, de la ora 20:00, in “Doctorul minune”, Ferman, luat prin surprindere

Horoscopul zilei, 28 septembrie 2021. O zodie este pusă la încercare

Nepoata părintelui Arsenie Boca, destăinuiri incredibile despre viața celui numit ”Sfântul Ardealului”: ”Se uita la om și știa tot despre el”

Horoscop Zilnic Marți 28 Septembrie 2021: Taurul se va simţi deosebit de înviorat şi va căuta experienţe care îl vor face să se simtă proaspăt şi plin de energie

Alertă la granița cu România! ARMATA a intrat pe fir! Suntem la un pas de RĂZBOI

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Simona Halep i-a impus condiții speciale lui Toni Iuruc. Știa doar familia, dar acum știu toți

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies