Cum să faci cel mai bun aluat de pizza, subțire, pufos sau crocant

Pizza este una dintre cele mai iubite feluri de mâncare din întreaga lume. Vestea bună este că nu trebuie să fii un maestru pizzar italian pentru a pregăti acest fel de mâncare.

Aluat de pizza subțire
Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Blatul se obține dintr-un aluat frământat cu mâinile, se coace într-un cuptor de cărămidă sau cel de la aragaz, și se decorează cu ingrediente proaspete, pe gustul fiecăruia. Cu toate acestea, există mai multe tipuri de blat ideale pentru pizza, iar deși diferențele dintre ele pot părea minore, fiecare tip de blat în parte oferă un rezultat final ușor diferit, dar la fel de delicios. Iată cum prepari cele mai bune aluaturi de pizza.

Aluat de pizza subțire

Ingrediente

1 kg de făină

400 ml de apă

100 ml de ulei de măsline

1 linguriță de zahăr

42 de grame de drojdie proaspătă

1 vârf de linguriță de sare

Mod de preparare

1. Cu o furculiță, sfărâmă drojdia pe care o amesteci împreună cu sarea, zahărul și o lingură de apă plus una de făină, până când amestecul se omogenizează.

Lasă-l să se odihnească timp de 10 minute.

2. Într-un bol mare, pune făina, fă o adâncitură în ea și toarnă compoziția din drojdie, zahăr, sare și apă cu făină. Amestecă-le împreună, iar din acest moment, începe să frămânți și să adaugi apa caldă treptat. Ușor-ușor, aluatul de pizza va începe să se lege. Acum că ai reușit să incorporezi toată apa, adaugă și uleiul, după care frământă bine aluatul, până la omogenizare.

Continuă să frămânți aluatul de pizza încă 10 minute pentru a te asigura că este gata.

Citeste si: Drojdie facuta in casa. Cum se face drojdia acasa

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

3. Este momentul să lași aluatul la crescut într-un loc cald, acoperit cu un prosopel curat de bucătărie.

Lasă-l la crescut până când observi că și-a dublat volumul. Între timp, poți pregăti topping-ul din ingredientele tale preferate.

Aluat de pizza pufos

Ingrediente

500 grame de făină

20 grame de drojdie proaspătă

50 ml de ulei

300 ml de apă caldă

1 linguriță cu vârf de sare

1 linguriță cu vârf de zahăr

Mod de preparare

1. Începe prin a amesteca apa caldă cu drojdia și zahărul, după care adaugă uleiul, făina și sarea. Știm că vei frământa toate ingredientele energic, adăugând mult drag și pasiune pe parcurs ce vei obține aluatul de pizza. Acum că este gata, ai grijă să-l lași undeva într-un loc călduț la dospit, timp de 40-50 de minute. Acoperă-l și cu un prosopel curat, pentru a se odihni mai bine.

2. Ia o tavă mare și ocrotește-o cu hârtie de copt. Întinde frumos aluatul de pizza pe hârtia de copt, într-un strat nici prea gros, nici prea subțire. Este momentul să ungi aluatul cu un sos de roșii fie cumpărat, fie pregătit de tine, după bunul plac. Adaugă ingredientele preferate de topping, iar apoi așază tava cu pizza în cuptorul preîncins, lăsând-o la copt timp de 15-20 de minute, la temperaturi mari, între 200-220 de grade Celsius.

Aluat de pizza crocant

Ingrediente

300 gr de făină

10 gr de drojdie proaspătă

30 ml de ulei de măsline

1 jumătate de lingură de zahăr ars

220 ml de apă caldă

1 vârf de cuțit de sare

Citeste si: Rulada cu aluat de pizza! Nu-i poti rezista

Mod de preparare

1. Cerne cu multă energie făina într-un vas mare, după care adaugă drojdia proaspătă și amestecă-le bine împreună. Este rândul să pui zahărul și sarea, apoi circa 170 de ml din apa caldă. Dacă făina mai are nevoie de apă, adaugă pe parcurs. Frământă bine compoziția până când obții un aluat. Pentru un aluat elastic, însă potrivit de tare, adaugă și ulei de măsline din când în când, astfel încât aluatul de pizza să se desprindă ușor de pe mâinile tale. 

2. După ce aluatul de pizza a crescut frumos, este momentul să întinzi foaia în tava de copt. Mai întâi, tapetează tava cu hârtie de copt și unge-o cu puțin ulei. Pentru a obține un blat de pizza crocant, presară peste tava de copt mălai, care va ajuta foaia să se întindă lin și să devină ușor crocantă la exterior.


Surse:  bucataras.ro

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies