Cum să faci colivă tradițională, ca la mânăstire

Coliva este un preparat vechi, nelipsit în manifestările mortuare precreștine.

Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Coliva este preparatul nelipsit la pomenirea mortilor, în zilele de sărbătoare sau la trecerea în nefință a unei persoane.

Ingredientul principal este grâul, hrana trupului omenesc, din care se face și pâinea.

Ce semnificație are, de fapt, coliva

Coliva a apărut în jurul anilor 361, iar la început era servită ca hrana. Ulterior a rămas ca desert făcut din grâu fiert servit exclusiv pentru pomenirea mortilor. Conform dogmelor bisericești, aceasta reprezintă trupul mortului, dar și credința în Înviere, deoarece Domnul s-a folosit de exemplul bobului de grâu pentru a-și anunța Învierea.

Citeste si: Rugăciune pentru bunici. Cum să te rogi pentru sănătatea și bunăstarea lor

Ingredientele principal, grâul, este îngropat în pământ, ca să se descompună, să încolțească și să rodească, lucru care se întâmplă și cu trupul omului care se îngroapă, se alterează, după care învie.

Rețetă de colivă ca la mănăstire

Ingrediente:

  • 1 kg arpacaș
  • 1,5 kg mieji de nuci
  • 250 g zahăr
  • Coaja rasă de la 2 lămâi
  • Coaja rasă de la 1 portocală
  • 2 lingurițe Scorțișoară
  • 3 linguri esență de rom
  • Pentru ornat: bomboane, cacao, zahăr pudră, miere etc.

Mod de preparare:

Se alege grâul și se spală de nouă ori în apă călduță. Într-o oală încăpătoare se pune la fiert 3 litri de apă, iar când începe să fiarbă se adaugă grâul, se dă la foc mic și  se mai mișcă oala din când în când ca să nu se lipească grâul.

Citeste si: Gina Pistol și-a luat fiica și-a plecat din casa lui Smiley. Prezentatoarea de la Antena 1 s-a mutat într-un apartament- bzi.ro

Cum să faci colivă tradițională, ca la mânăstire

În momentul în care mai rămâne puțină apă se adaugă zahărul și se amestecă cu o lingură de lemn. Se lasă pe foc până se evaporă toată apă, apoi se răstoarnă grâul într-un vas smălțuit, se acoperă cu un prosop curat, umezit și se lasă peste noapte.

Jumătatea din cantitatea de nuci se dă prin mașina de tocat, se păstrează câteva întregi pentru ornament, iar restul se taie bucățele cu cuțitul. Toată cantitatea de nuci se amestecă cu coaja rasă de lămâie și portocală, peste care se adaugă esența de rom și scorțioana și se gustă, iar în funcție de gust se mai poate adaugă puțină miere.

Citeste si: De ce se ține post miercurea și vinerea. Care sunt beneficiile acestui ritual

Compoziția de grâul se amestecă cu celelalte ingredient și se așează pe platou. Se ornamentează după propriul gust.

Cum să faci colivă tradițională, ca la mânăstire

Care este secretul unei colive delicioase

Pentru o colivă reușită și delicioasă este nevoie ca grâul să fie foarte bine fiert, iar nucile folosite să nu fei vechi, cu un gust rânced. De asemenea, ca să iasă extrem de parfumată, se folosesc cât mai multe esențe sau doar portocală, scorțișoară și rom. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cristina Cioran, dezvăluiri fără perdea legate de Ema, fiica ei: „Sunt seri în care...”

Irina Tănase a încheiat ”cum laude” prima sesiune la Drept! Iubita lui Liviu Dragnea învață la o facultate particulară și vrea să devină judecător! Cât plătește anual frumoasa...

EXCLUSIV! Ce știe Patrick, fiul Elodiei și al lui Cristian Cioacă, despre mama sa. Unde crede băiatul că este Elodia. Dezvăluiri tulburătoare făcute de avocata familiei Ghinescu

Horoscop Zilnic Luni 18 Octombrie 2021: Săgetătorii au o zi plină, Taurilor le recomandam azi să nu intre în discuții financiar

Bombă despre vaccinul Pfizer! S-a aflat adevărul. E vorba de cel mai periculos efect

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Alertă! Liviu Dragnea anulează căsătoria cu Irina Tănase. Ea a vorbit prima: E urât

Ana Muntean, „amanta lui Ciprian Marica”, dezvăluiri inedite despre relația cu fostul fotbalist: „Nu am niciun fel de regret”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies