kanald.ro
Jumări de porc
Jumări de porc
Diverse
Iată cum poți face jumările de porc perfecte, urmând doar câțiva pași simpli!
Perioada sărbătorilor de iarnă vine la pachet cu o mulțime de tradiții și obiceiuri, printre care și tăierea porcului. Cu bucățile de carne, dar și de slănină, rezultate în urma tăierii porcului, românii pregătesc nenumărate delicatese, unele dintre ele fiind și jumările.
Iată cum poți găti jumările de porc perfecte, urmând o rețetă simplă!
Locuitorii țării noastre, în special cei din mediul rural, așteaptă cu nerăbdare tăierea porcului, pentru a pregăti numeroase rețete delicioase. Unele dintre cele mai cunoscute delicatese făcute din slănina de porc sunt jumările, ce obișnuiesc să se mănânce încă de pe vremea strămoșilor noștri.
Pentru a pregăti cea mai cunoscută delicatesă a românilor, rețeta este una extrem de simplă, însă există și câteva secrete, pentru ca rezultatul să fie unul delicios.
Dacă doriți să vă bucurați de jumări delicioase, secretul este să folosiți o oală din inox sau fontă, ori chiar un ceaun de tuci, pentru ca modul în care le preparați să fie unul tradițional.
După ce v-ați asigurat că aveți toate ingredientele, dar și oala necesară, puteți începe cu segmentarea slăninei în bucăți mici, de 2-3 cm, pe care le adăugați în oală, punând totul la foc mic. Ulterior, adăugați apă peste bucățile de slănină, astfel acestea nu se vor prăji și nici nu se vor lipi de oală, ba mai mult, vor deveni crocante și gustoase.
Bucățile de slănină vor fi lăsate pe foc timp de o oră, cel mult o oră și jumătate, timp în care trebuie să amestecați din cât în când, pentru a vă asigura că jumările nu se vor prinde de oală.
După ce constatați că jumările sunt gata și că s-au rumenit complet, prinzând o culoare aurie, scoateți totul pe o tavă acoperită cu un prosop de hârtie, care să absoarbă surplusul de grăsime rămas după topirea slăninei și presărați sare.
Apoi, cu un polonic, adunați untura rezultată din topirea slăninei și puneți-o într-un alt vas, pentru a se păstra, astfel încât să o folosiți pentru alte rețete.
Jumări în tigaie
După ce ați terminat întreg procesul, lăsați jumările la răcit, căci este timpul să vedem cu ce alte alimente le putem consuma.
Jumările pot fi degustate ca atare, simple, cu muștar sau mujdei de usturoi, alături de pâine sau mămăligă, ori pot fi adăugate în alte rețete precum omletă sau chiar sarmale, dacă le tocați mărunt.
Jumările de porc sunt considerate „mâncarea săracului”, căci le poate găti oricine, rețeta fiind una extrem de simplă, care necesită foarte puține ingrediente, însă este și un fel de mâncare extrem de delicios, care se pregătește încă de pe vremea străbunilor noștri. Dacă vreți să le degustați în stil tradițional, cea mai bună metodă de a mânca jumările de porc sunt împreună cu ceapa roșie, dar le puteți adăuga și în fasole, varză sau cartofi.
Surse: bucataras.ro, temananc.ro, pofta-buna.com, retetetraditionaleromanesti.ro