Cum sa iti protejezi creierul de imbatranire

Ca toate celelalte organe, dupa 65 de ani creierul da semne de imbatranire. Intr-o lume in care cu totii visam la tineretea vesnica, ne putem intineri chipul, insa comunicarea intre neuroni este mai greu de accelerat, astfel incat agerimea mintii scade.

Distribuie pe:

Autor: I.M.D.

fara descriereAcest lucru se intampla insa diferit: unii oameni isi pastreaza spiritul tanar si reactiv chiar si dupa 80 de ani, in timp ce altii sunt mai inceti si considera imbatranirea o fatalitate, privind doar spre trecut.

Ce se intampla cu creierul atunci cand imbatranim?

Contrar unor idei preconcepute, odata cu inaintarea in varsta nu pierdem foarte multi neuroni. Ceea ce scade insa este densitatea sinapselor, canalele de comunicare intre neuroni. Acest lucru se vede la un examen RMN.

Dupa 70 de ani, cortexul, in care se situeaza majoritatea neuronilor implicati in procesul de memorare si de decizie, isi piede 1% din volum in fiecare an. Indeosebi hipocampul, gazda memoriei si cortexul frontal, gazda aprecierii si a executarii actiunilor se altereaza cel mai mult odata cu inaintarea in varsta.

Poti ramane tanar mai mult timp daca inveti cum sa iti protejezi creierul de imbatranire Creierul se adapteaza foarte bine mediului si isi cunoaste rezervele. Cu cat ai invatat mai mult si ai acumulat mai multa experienta in tinerete, cu atat mai mult vei folosi aceste lucruri la batranete pentru a compensa incetinrea comunicarii dintre neuroni si a evita un scurtcircuit in memorie. Este ceea ce numim rezerva cognitiva.

Afla mai multe aici!


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate