Cum să îți schimbi permisul auto expirat. Detalii procedură

Ți-a expirat permisul? Vezi toate detaliile despre procedura prin care îți schimbi permisul auto!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Cum să îți schimbi permisul auto expirat. Preschimbarea permisului auto cuprinde mai multe etape, printre care și vizite la cabinetele medicale.

Vezi detaliile despre cum îți poți schimba permisul auto expirat!

Cum să îți schimbi permisul auto expirat

Schimbarea sau preschimbarea permisului auto expirat implică mai multe etape, printre care și vizite la cabinetele medicale. În lini marii, etapele sunt două la număr: obținerea unei fișe medicale care probează că titularul este apt să conducă un autoturism pe drumurile publice și depunerea unor acte la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare (DRPCIV), despre care vom discuta puțin mai târziu.

Citeste si: Programul Rabla pentru electrocasnice 2022. Când au loc înscrierile și cine poate solicita vouchere

Astfel, primul lucru pe care trebuie să îl facă posesorul de permis expirat este să meargă la un cabinet medical, spital sau policlinică pentru a obține fișa medicală. Prin intermediul acesteia este atestat faptul că deținătorul este apt din punct de vedere medical și psihologic, pentru a conduce pe drumurile publice.

Menționăm că pentru a beneficia de fișa medicală se plătește o taxă care poate să difere la preț de la caz la caz, iar programarea la clinici se poate face atât telefonic, cât și online.

Totodată, potrivit avocatnet.ro fișa medicală poate fi obținută și în străinătate, însă este necesară supralegalizarea sau aplicarea apostilei conform Convenției de la Haga în legătură cu suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine.

Excepție fac cele obținute în Franța, acestea nu trebuie supralegalizate.

permis de conducere

Cum să îți schimbi permisul auto expirat. Detalii procedură

[Sursa foto: PixaBay]

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto

Permisul auto expiră din 10 în 10 ani, iar pentru a-l preschimba este nevoie să depui o cerere. Această cerere se găsește la ghișeu la DRPCIV. Astfel, după ce ai intrat în posesia fișei medicale, poți merge să completezi în format electronic cererea, împreună cu declarația de furt sau pierdere după caz.

Celelalte documente de care ai nevoie pentru a-ți schimba permisul auto sunt:

- Actul de identitate în original

Citeste si: "Doamne cat de bronzată ești!" Cum arată Andreea Mantea în costum de baie. Vedeta a făcut senzație pe rețelele de socializare- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

- Dovada că ai plătit contravaloarea permisului auto, 89 de lei la acest moment

- Permisul de conducere în original

Sursa citată anterior menționează că permisele auto vor fi transmise la domiciliul titularilor prin poștă, iar termenul de livrare este cuprins între 5 și 15 zile. Reamintim și că în această perioadă, persoanele care își preschimbă permisul auto vor avea drept de conducere a autovehiculelor pe drumurile publice, întrucât la depunerea actelor vor primi o dovadă înlocuitoare a permisului cu drept de circulație timp de 15 zile.

Citeste si: Noi schimbări în Codul Rutier! Titi Aur a explicat care sunt categoriile de șoferi ce produc cele mai multe accidente din România | EXCLUSIV

Noile condiții prin care se obține permisul de conducere 2022

Președintele României Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege privind obținerea permisului de conducere în anul 2022. Astfel că, actul normativ inițiat de senatorul USR Cosmin Poteraş, prevede introducerea de cursuri de conducere defensivă și de prim-ajutor, atât pentru obținerea permisului de conducere cât și pentru cei care au permisul suspendat, după cum notează cei de la antena3.ro.

„Anual, aproape 2.000 de oameni își pierd viața în accidente rutiere pe drumurile din România și aproape 10.000 de persoane sunt grav rănite. Nu putem asista pasivi la pierderea de vieți omenești și cea mai simplă cale este prevenția.

Cred că educația rutieră poate fi un pas înainte, în sensul în care, pe de o parte, poate ajuta la conștientizarea pericolului pe care condusul agresiv îl reprezintă și – pe de alta – îi pregătește pe șoferi să conducă defensiv.

De asemenea, abilitatea de a acorda corect primul ajutor în caz de accident auto poate salva vieți omenești, motiv pentru care am propus obligativitatea unui curs de prim ajutor ca o precondiție pentru obținerea permisului.”, a detaliat Cosmin Poteraș, conform unui comunicat de presă al USR, citează aceeași sursă menționată anterior.

Așadar, cele două cursuri prevăzute de proiect vor fi introduse în cadrul pregătirii teoretice și practice pe care o fac persoanele care solicită prezentarea la examen pentru obținerea permisului de conducere în următoarele situații:

- obținerea, pentru prima dată, a permisului de conducere;

- beneficierea de reducerea perioadei de suspendare a sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce în ipotezele constatării de către organele competente a săvârșirii de către participantul la trafic a unei fapte contravenționale;

- dispunerea sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce atunci când fapta contravențională se circumscrie fie conducerii sub influența băuturilor alcoolice, fie nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

- obținerea, după anularea permisului de conducere printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a unui nou permis de conducere.

Surse: antena3.ro, playtech.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Permis Auto 2022. Care sunt noile condiții prin care se obține permisul de conducere

Care sunt condițiile pentru dobândirea permisului la 16 ani și ce masini poți conduce la această vârstă

Care sunt cele mai dificile întrebări ce pot pica la examenul auto în 2022

Momentul adevărului pentru 4 zodii. Vor trece prin schimbări mari

VESTE ȘOC despre Neti Sandu! Ce s-a întâmplat cu vedeta PRO TV

Ce se mănâncă de Sfânta Maria, în data de 15 august

„Moartea subită”, fenomenul care îngrijorează lumea medicală. Legătura cu decesul sportivei Alessia Maria Raiciu

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies