
In articol:
- Rețetă pentru ciulama de ciuperci de post
- Ingrediente
- Mod de preparare
- Cum să alegi cele mai bune ciuperci pentru ciulama
Ciulama de ciuperci este unul dintre felurile preferate ale românilor. Se pregătește într-un timp scurt și fără prea mult efort, așa că așteaptă-te să te pui imediat la masă imediat ce ai început gătitul.
Ca o ciulama să fie cu adevărat reușită are nevoie în primul rând un sos cremos. Acest sos se obține dizolvând în prealabil făina în lapte pentru a evita formarea cocoloașelor în timpul gătirii. Dar ce alternativă de sos avem dacă vrem să pregătim ciulamaua de ciuperci de post?Rețetă pentru ciulama de ciuperci de post
Ingrediente
1 kg ciuperci Ciulama de ciuperci de post
1 ceapă
1 morcov mic
1-2 căței de usturoi
3-4 linguri ulei
sare, piper, nucșoară
mărar și pătrunjel
proaspăt
1 lingură de făină
Mod de preparare
Într-o cratiță se pune uleiul, se adaugă ceapa tăiată mărunt, morcovul ras și 50 ml de apă și se lasă la înăbușit, la foc mic, până scade apa.
Se adaugă acum ciupercile, dacă sunt mai mari se taie felii, jumătăți, în 4, cum preferați, iar dacă sunt micuțe, se pot lăsa întregi.
Se presară sare acum și se pune capacul, se lasă să se înăbușe la foc mic. De la sare, ciupercile își lasă zeamă, deci nu mai e nevoie să se adauge apă.
Când a scăzut apa, gustați ciupercile și dacă vreți să fie mai pătrunse, mai adăugați puțină apăși lăsați la fel, acoperit și la foc mic, să se mai înăbușe.
Citeste si: Ciorbe de post mănăstirești. 5 rețete delicioase și ușor de preparat
Citeste si: Cutremure în România! Anunțul momentului după cutremurul devastator din Turcia- stirilekanald.ro
Se amestecă 1 lingură de făină cu 100 ml de apă și se toarnă peste ciuperci. Acum se adaugă piper, nucșoară și usturoi pisat mărunt.
Se amestecă și se lasă să dea în clocot, apoi se oprește imediat focul.
Se presară verdeață tăiată fin.
Se servește caldă sau rece, cu verdeață tocată deasupra, se poate servi cu mămăliguță caldă sau pâine proaspătă.
Cum să alegi cele mai bune ciuperci pentru ciulama
Alături de gustul irezistibil și de textura cărnoasă, ciupercile vin cu o mulțime de beneficii pentru sănătate, pe care le vei descoperi cu ajutorul unui regim de viață echilibrat, pe termen lung, în care le poți include cu încredere. Iată cele mai bune soiuri de ciuperci pentru ciulama.
Champignon
Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro
Champignon este un soi bogat în fibre și în amidon, elemente care contribuie la funcționarea eficientă a sistemului digestiv și la menținerea sănătății colonului. Bogate in antioxidanți, aceste ciuperci sunt considerate un ajutor util pentru întărirea sistemului imunitar.
Citeste si: Iti place mamaliga? VEZI aici 5 retete originale care contin ingredientul traditional romanesc
Maitake si Shiitake
Dacă ciupercă medicinală Shiitake este recunoscută pentru complexul de vitamine B și pentru bogăția de săruri organice și de aminoacizi esențiali, Maitake poate fi consumată ca aliment crud, cu beneficii pe termen lung pentru sistemul imunitar.
Pleurotus
Ciupercile Pleurotus sunt apreciate pentru fibra lor foarte cărnoasă, pentru aromă și pentru savoarea aparte, dar și pentru izul dulceag pe care îl răspândesc. Bogate în vitaminele B1 și B3, în aminoacizi, acid folic, fosfor și potasiu, ciupercile din acest soi sunt apreciate pentru proprietățile antibacteriene și antioxidante.
sursă: pofta-buna.com