Cum se acordă primul ajutor în caz de înec. Specialiștii trag un semnal de alarmă: "După 4-5 minute şansele de reuşită scad" | EXCLUSIV

În sezonul estival, înecul este unul dintre cele mai mari pericole la care se expun turiștii, în special tinerii. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu doctorul Tudor Ciuhodaru pentru a afla care sunt măsurile prin care oamenii își pot salva viața în caz de înec.

Autor: Maria Zarnescu

In articol:

Înecul este cea de-a treia cauză de înec la adulți, în sezonul estival, după cum a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.

Acesta spune că există și o serie de gesturi care ne pot salva viața în caz de înec sau o pot salva pe a celor din jur.

Mai mult decât atât, este foarte important ca o persoană aflată în această situație să primească primul ajutor, iar starea lui să fie evaluată de cadrele medicale.

Care sunt gesturile care ne pot salva viața în caz de înec

Salvatorul trebuie să ajungă la victimă într-un timp cât mai rapid. În ceea ce privește primul ajutor, este esențială este scoaterea din apă. Dincolo de asta, starea persoanei trebuie să fie evaluată, iar persoana să fie stabilizată.

Citeste si: După ce au furat o mașină, doi tineri din Vrancea și-au găsit sfârșitul. Hoții au plonjat în canalul râului Siret

Înecul este letal în cele mai frecvente cazuri și este cea de-a treia cauză de deces la adulți, în sezonul estival.

"E frecvent letal- a treia cauză de deces la adult în sezonul estival.  Primul ajutor constă în scoaterea din apă urmată de evaluarea şi stabilizarea semnelor vitale. Şansele de reuşită sunt condiţionate de intensitatea şi durata lipsei de oxigen la nivelul organismului determinată atât de durata submersiei, temperatura apei cât şi de vârsta, boli sau leziuni asociate.

De aceea salvatorul trebuie să ajungă la victimă cât mai rapid.

După 4-5 minute şansele de reuşită scad. Siguranţa salvatorului e pe primul plan. Apreciați corect resursele fizice necesare unui astfel de demers. Aveţi grijă la posibilele reacții de panică în care victima se agaţă de salvator şi pune viaţa ambelor persoane în pericol.

Victima care a plonjat este considerată ca având leziuni de coloană vertebrală. Stabilizaţi cu mâinile gâtul victimei în poziţie neutră. Scoateţi victima din apă pe un suport rigid. Evaluaţi semnele vitale. Dacă sunt prezente se plasează pacientul în poziţie laterală de siguranţă iar dacă sunt absente se începe resuscitarea cardiopulmonară. După restabilirea semnelor vitale se va efectua încălzirea progresivă pană la sosirea echipajului medical de urgenţă.

Supravieţuirea unei submersii prelungite, chiar după resuscitarea îndelungată, este neobişnuită", a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: Ce pensie are, de fapt, Adriana Iliescu, cea mai vârstnică mamă din România- kfetele.ro

Citeste si: Laurențiu Reghecampf reacționează, după scandalul cu Anamaria Prodan. Cum explică situația creată..- bzi.ro

salvamar

Salvamar pe plajă

[Sursa foto: PixaBay]

Cum puteți preveni înecul și ce trebuie să respectați

De cele mai multe ori, autoritățile fac apel la turiști să nu înoate dacă condițiile meteo nu permit acest lucru, însă există mereu aventurieri care fac acest lucru. Dincolo de asta, neatenția sau chiar faptul că nu știu să înoate îi pot pune pe oameni în astfel de situații neplăcute.

Citeste si: Cazul bizar al fetei din Brașov, găsită moartă pe un drum abandonat în 1990. Poliția nu i-a trimis niciodată trupul acasă și a fost îngropată în secret deplin. Părinții, încă în viață, mai au o ultimă dorință: „Vrem să ne ducem liniştiţi"

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat, pentru WOWiz.ro, ce ar trebui să facă turiștii ca să nu se înece pe litoral.

"Nu înotaţi în zonele de plajă nesupravegheate/neamenajate sau fără persoane în jur. Apa poate fi înşelătoare şi pentru înotătorii experimentaţi.

Intraţi treptat în apă. Diferenţa mare de temperatură sau trauma poate duce la deces.

Evitaţi plonjările şi udaţi în prealabil faţa, gâtul, ceafa, pieptul, spatele pentru a permite termoreglarea. Evitaţi îmbăiatul fără acomodare dacă aţi stat mult în soare sau dacă temperatura apei e mai mică de 20 de grade.

Supravegheaţi cu mare atenţie copiii, vârstnicii şi persoanele cu afecţiuni asociate. Nu intraţi în apă după ce aţi consumat alcool, aţi mâncat copios sau după un efort fizic intens", a mai adăugat medicul Tudor Ciuhodaru.

medicul tudor ciuhodaru

Medicul Tudor Ciuhodaru

[Sursa foto: Facebook]

Cum se acordă primul ajutor în caz de înec

Primul ajutor constă în scoaterea persoanei respective din apă, urmată de verificarea semnelor vitale. Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat, pe înțelesul tuturor ce presupune procedura.

"Primul ajutor constă în scoaterea din apă urmată de verificarea semnele vitale. Dacă sunt prezente se plasează pacientul în poziţie laterală de siguranţă iar dacă sunt absente se începe resuscitarea cardiopulmonară. După restabilirea semnelor vitale se va efectua încălzirea progresivă pâna la sosirea echipajului medical de urgenţă", a precizat medicul de UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență Iași, pentru WOWbiz.ro.

Totuși, el atrage atenția și asupra faptului că există câteva reguli de bază atunci când încercați să salvați o persoană de la înec:

"Salvatorul trebuie să ajungă la victimă cât mai rapid. Dacă nu realizează în maxim 4-5 minute şansele de reuşită scad. Utilizaţi o barcă sau orice alt mijloc de transport.

Salvatorul trebuie să ţină cont de siguranţa personală. Apreciaţi corect resursele fizice necesare unui astfel de demers. Apropiaţi-vă de victimă din spate şi o apucaţi de braţ sau păr pentru a o menţine deasupra apei. Aveţi grijă la posibilele reacţii de panică în care victima se agaţă de salvator şi pune viaţa ambelor persoane în perocol.

Victima este considerată ca având leziuni de coloană vertebrală. Stabilizaţi cu mâinile gâtul victimei în poziţie neutră. Scoateţi victima din apă pe un suport rigid.

Supravieţuirea unei submersii prelungite, chiar cu resuscitare lungă, este neobişnuită. Cei care supravieţuiesc înecului trebuie evaluaţi într-un spital pentru continuarea terapiei şi a eventualelor complicaţii", a explicat doctorul Tudor Ciuhodaru.

Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cu cine a vorbit ultima oară la telefon artista găsită înecată în Lacul Morii. S-a întâmplat cu puțin timp înainte de tragedie: "A zis că are un eveniment important"

Detaliul care a ieșit la iveală după moartea Simonei Săndulescu, artista găsită înecată în Lacul Morii. Dezvăluirea făcută de prietena pe care a menționat-o în mesajul de adio

El este salvamarul care și-a pierdut viața în Eforie Nord, după ce a încercat să scape un tânăr de la înec. Sorin avea doar 48 de ani

Mâine este ziua cu trei ceasuri bune pentru 7 zodii. Iată zodiile care vor avea spor în toate

Veste şoc pentru Reghecampf! Decizie OFICIALĂ după bătaia cu Anamaria Prodan

Cine este soția lui Visarion Alexa, preotul acuzat de agresiune sexuală? Cei doi au împreună 4 copii

Reghecampf s-a trezit cu poliția la ușă și a ajuns la secție. Un scandal cu implicații majore

FRF a decis soarta lui Edward Iordănescu! Anunțul făcut de directorul tehnic Mihai Stoichiță

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies