Cum se face zacusca de ghebe. Mod de preparare și ingrediente

Ghebele sunt o specie de ciuperci care crește pe trunchiurile copacilor din pădurile de foioase și conifere. Cum să prepari zacusca de ghebe.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Sunt multe soiuri de ghebe, în multe nuanțe de maro și galben: mai deschise sau mai închise la culoare. Sunt comestibile și delicioase. Au gust plăcut și aromă delicată.

În majoritatea cazurilor, ghebele sunt considerate ciuperci parazite, care distrug lemnul și îi afectează mult pe cei care au livezi. În pădure sunt lemne în diferite stadii de descompunere, exact raiul ghebelor. Sunt multe variante din care să scoți niște preparate din ghebe, bune de te lingi pe degete!

Cum se face zacusca de ghebe

Ingrediente

4,5 kg ghebe (cantarite dupa ce au fiert)
4 kg gogosari (curati, fara cozi si seminte)
1 kg ceapa curatata
1 l ulei
700 g morcov curatat
370 g pasta de tomate
4 foi de dafin
sare, piper

Mod de preparare

1. Ghebele fierte le clătim cu apă rece de câteva ori, le punem la scurs, apoi le dăm prin mașina de tocat, prin sită cu găuri mari.

2. Dăm ceapă și morcovii prin robot separat.

Citeste si: Mancarica de primavara cu stevie si leurda. Reteta de post

Citeste si: Schimbări pentru călătorii care utilizează metroul. Cât vor aștepta oamenii în stațiile de metrou?- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

3. Gogoșării îi tocăm mărunt cu ajutorul robotului de bucătărie.

4. Într-o oală groasă punem uleiul la încins și punem ceapa cu o linguriță de sare, piper și foile de dafin.

Când devine translucidă punem și morcovul tocat. După 10 min adăugăm gogoșarii tocați, iar după încă 20 minute adăugăm ghebele și pasta de tomate în oală. Lăsăm la foc potrivit până când la suprafață se ridică uleiul, având grijă să învârtim cu o lingură la fiecare 10 minute în compoziție.

5. Punem zacusca fierbinte în borcanele sterilizate. Punem borcanele pe capac (cu fundul în sus) și le acoperim cu o pătură până când se răcesc, apoi le putem depozita.



Ciupercile ghebe

Ce preparate delicioase poți să faci din ghebe

[Sursa foto: Shutterstock]

Ce beneficii au ghebele

Ghebele reprezintă o sursă excelentă de antioxidanți, care sunt compuși care ajută la neutralizarea radicalilor liberi.

Deși sunt necesare încă mai multe cercetări pentru a determina modul în care ghebele  pot afecta cancerul la oameni, unele studii arată că ar putea ajuta la blocarea creșterii și răspândirii celulelor canceroase in vitro.

Citeste si: Reteta de zacusca originala- reteta veche de 100 de ani

Una dintre cele mai promițătoare utilizări ale acestor ciuperci este potențialul său de a spori funcția creierului și de a proteja împotriva tulburărilor neurodgenerative.

Pe lângă numeroasele beneficii pentru sănătate, ghebele sunt gustoase, versatile și ușor de savurat în mai multe rețete diferite. Au o aromă ușor dulce, dar pământească și o textură distinctă, masticabilă.



surse: bucataras.ro, libertatea.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

5 rețete de post mănăstirești pe care le poți încerca acasă

Reţete de post: Mâncare de vinete cu măsline

Zodia vedetă a zilei! Ei sunt nativii care au parte de echilibru în viața lor. Astrele le zâmbesc și le aduc o veste importantă

Conjuncția Luna-Marte de astăzi aduce schimbări în viitorul zodiilor

Anunț pentru cei care scot bani de la bancomat! Toți românii trebuie să știe

Cât a costat inelul de logodnă al Ramonei Olaru. Cătălin Cazacu a scos din buzunar o avere

Udrea, în război cu Predoiu. Ce rol joacă ministrul Justiției

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies