Cum se prepară sarmalele cu păsat. Rețeta uitată a străbunilor

Sarmalele cu păsat este o rețetă veche, țărănească, de pe vremea când orezul era o raritate în gospodăriile de la țară.

Distribuie pe:

Autor: Adriana Mihaela

Sarmale cu păsat
Sarmale cu păsat[Sursa foto: adevărul.ro]

Păsatul, un mălai măcinat mai mare, era ingredientul de bază din umplutura sarmalelor pregătite de gospodinele de odinioară. Această rețetă cu păsat este o rețetă veche, țărănească, de pe vremea când orezul era o raritate în gospodăriile de la țară.


In articol:

Ingrediente:

400 grame de păsat;

- 100 grame orez
- 500 grame gușă de porc (afumată)
ciolan afumat (opțional)
- 2 felii lungi slăninuța afumată
- 3 cepe mari
- 2 verze murate
- 4 fire cimbru (opțional)
- 4 fire marar (opțional)
100 ml ulei
- sare, piper, vegeta de casă.

Mod de preparare: 

- Se desfac frunzele de pe varză (aveți nevoie de cca 35-40 frunze). Se curăță frunzele de nervurile mai tari dinspre cotor. Se gustă și dacă varza este foarte sărată se pun frunzele în apă rece până veți avea nevoie de ele. De asemenea vedeți dacă varza are gust intens de cimbru și mărar, dacă e bine murată, iar frunzele sunt pliabile, ca sa fie ușor de lucrat cu ele. Calitatea sarmalelor depinde si de calitatea verzei. Ce rămâne din verze după ce ați ales frunzele se toacă fideluța;

Citeste si: Decizie bombă despre pensii.Violeta Alexandru dă toate calculele peste cap și face anunțul - evz.ro

Citeste si: Cine este amantul Ralucăi Pastramă. Cei doi ar fi petrecut de curând o vacanță la munte - bzi.ro

-Se spală păsatul în multe ape astfel: se adaugă apă cât să treacă cu cațiva cm de păsat. Se amestecă cu lingura, moment în care veți vedea că toate cojile albe de pe păsat se ridică la suprafață. Se scurge încet apa din oală astfel încat cojile să curgă afară;

Citeste si: Cum se face jeleul de căpșuni. Ingrediente și mod de preparare

Citeste si: Rețeta străveche din Delta Dunării. Cum prepari cea mai bună saramură de pește

- Se spală orezul în câteva ape, până apa rămâne curată pe el. Se adauga peste păsat. Se taie gușa bucăți mai mari. Se toacă ceapa mărunt. Într-o cratiță largă se adaugă gușa și se lasă la foc mic să-și lase un pic de grăsime. Se adaugă apoi ceapa și se călește totul la foc mediu spre mic, amestecând din când în când, până ceapa se înmoaie;

Astăzi, rețeta este doar o amintire din copilărie legată de bunătatea preparată de bunicile noastre

- Se adaugă păsatul cu orez peste ceapă. Se condimentează cu o linguriță piper negru măcinat, 2 lingurițe de sare și o lingură de vegeta de casă (măcinată). Se amestecă și se adaugă o cană de apă. Se mai lasă pe foc, amestecând, până apa este absorbită de păsat. Se pune capacul pe cratiță și se lasă să se răcorească. Se gustă umplutura de sare și piper. Când umplutura poate fi manevrată, formați sarmalele în foile de varză, având grijă să puneți 1-2 bucați de gușă în fiecare sarma;

Sarmale cu păsat
Sarmale cu păsat[Sursa foto: Unica.md]

- Asezați un strat de varză tocată pe fundul unei oale cu fund gros. Se asează sarmalele deasupra. Când ați terminat, introduceti bucăți de slăninuță afumată și ciolan printre sarmale. Presărați restul de varză tocată deasupra, astfel încat saramele să fie acoperite. Se adaugă apă  fierbinte peste sarmale, cât să le acopere complet;

- Când începe să fiarbă, dați focul la mic, puneți capacul și lăsați să fiarba timp de 2 ore. In acest timp verificați dacă apa scade, adăugați câte puțină apă fierbinte. Dupa o oră verificați cum arată apa de pe sarmale și dacă nu e grasă adaugați cei 100 ml ulei;

Se lasă să se răcorească, apoi se pot servi.

Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Iată prima reacție a amantului Ralucăi Pastramă!

E interzis pentru toți românii! Mesaj de ultimă oră. Klaus Iohannis face apel

Câte operații estetice are Simona Gherghe. Vedeta a spus adevărul! Cum de arată mai bine ca niciodată

Ciprian Silași de la Exatlon va deveni tată de băiat pentru a doua oară! Manuela este însărcinată în patru luni

Virgil Musta propune un plan de salvare al barurilor și teraselor! ”Cred că se poate face așa...” Exclusiv

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies