Cum se schimbă Europa după criza COVID-19. China și Rusia se luptă pentru Italia

Rusia și China și-au stabilit principala țintă în plină criză: Italia. Anunțul vine de la specialistul României în geopolitică, Iulian Fota. 

Cum se schimbă Europa după criza COVID-19. Dispare Italia de pe hartă?
Cum se schimbă Europa după criza COVID-19. Dispare Italia de pe hartă?
Autor: D.A.

In articol:

Cum se schimbă Europa după criza COVID-19. Dispare Italia de pe hartă?
Cum se schimbă Europa după criza COVID-19. Dispare Italia de pe hartă?

Specialist în geopolitică și fost consilier prezidențial pentru securitate națională, Iulian Fota a explicat, într-un interviu pentru Europa Liberă ,  care par a fi efectele pandemiei de coronavirus în relațiile internaționale.

În momentul de față, susține Iulian Fota, marile câștigătoare ale situației de criză creată de pandemia de COVID-19 par a fi Rusia și China. 

Italia, la mâna Rusiei și a Chinei?

Coronavirus nu oprește decât la nivel declarativ dorința de expansiune a marilor puteri. În acest moment, afirmă Fota, Rusia și China văd în situația de față o oportunitate. Iar prima victimă a celor două țări pare a fi Italia, o țară cu milioane de români.

„Reașezarea marilor puteri și competiția internațională nu se vor opri doar pentru că avem coronavirus. Reașezarea ordinii internaționale va fi influențată, se vede deja că în vreme ce Occidentul încearcă doar să facă față pericolului, țări precum Rusia și China văd și partea de oportunitate în această pandemie. Știm că în limba chineză există un simbol pentru cuvântul „criză” și la ei criza înseamnă pericol și oportunitate în același timp.

Și unde este oportunitatea pentru cele două țări? De exemplu, în Italia, unde ambele state, China și Rusia, au interese importante. Ambele curtau de mai multă vreme Italia și avem suficientă cazuistică în ultimii doi ani pentru a înțelege acest lucru.

Citeste si: Dezastru produs de Covid-19 la New York. Epicentrul pandemiei se mută peste Ocean

Citeste si: Guvernul pune stop ratelor la bănci. Perioada va fi una lungă

Citeste si: Lumea muzicii este în doliu. Solistul și-a pus capăt zilelor. Avea doar 22 de ani

Citeste si: Luiza Melencu, găsită moartă- bzi.ro

Citeste si: Criză mondială, rezolvare românească. Firmă de bauturi alcoolice, contract de milioane de lei cu Guvernul pentru cumpărarea măștilor de protecție

Rușii au folosit Italia pentru interese energetice și pentru ca cineva să le pledeze cauza în interiorul UE, iar China vizează Italia ca poartă pentru produsele chineze de pe noul Drum al mătăsii pe piața Uniunii Europene. Deci, pe un fond deja creat și Rusia, și China au văzut că pot acționa în favoarea intereselor lor, fiindcă după părerea mea ajutorarea Italiei de către Rusia și China doar așa se explică. Geopolitica și competiția merg înainte, dar se adaptează la noul context și cine poate profita de oportunități o face”.

Diferența esențială între SUA- UE și China- Rusia

Iulia Fota a explicat de ce nu trebuie să ne îngrijorăm de o atitudine ostilă din partea SUA, ci să conștientizăm pericolul venit dinspre Rusia și China.

„Trebuie să vorbim puțin despre ce fel de actori sunt SUA și UE sau China și Rusia. Europenii și americanii sunt actori de tip statu-quo: lumea construită de ei după al Doilea Război Mondial e una occidentalizată, influențată de Vest, cu instituții de tip occidental și atunci interesul Occidentului este să-și prezerve acest statut de putere.

Citeste si: Raed Arafat, bilaț de ultim moment: Sunt 794 de persoane confirmate cu coronavirus, 79 vindecate şi 11 decese

Citeste si: Ludovic Orban: Noua Ordonanță militară va impune noi restricții pentru români. Decizii pentru persoanele vârstnice

Citeste si: Un alt actor celebru a fost diagnosticat cu coronavirus. Mărturii cutremurătoare: „Eram un tânăr sănătos”

Citeste si: Ludovic Orban, declarații despre achiziţia de echipamente pentru protecţie: "Au existat contracte care nu au putut fi onorate"

În schimb, China și Rusia au fost excluse din acest sistem: Rusia după prăbușirea URSS și China, fiindcă multă vreme a fost o țară slabă, deci cele două nu au luat parte la această modelare a ordinii internaționale și acum încearcă să recupereze. Ambele sunt țări revizioniste și fiecare încearcă să obțină concesii de la Occident prin negocieri sau prin măsuri de forță, cum este cazul Rusiei, astfel încât interesele lor să fie mai bine reprezentate. În general țările de tip statu-quo nu-și permit să facă ceva, ci doar răspund atunci când sunt atacate. Or, în momentul acesta interesele occidentale sunt atacate în Italia de ruși și de chinezi.”

Citeste si: Bianca Drăgușanu iubește din nou, după divorțul de Alex Bodi? Imaginile care aruncă totul în aer! Cum a fost surprinsă diva în miez de noapte

Citeste si: Cercetătorii chinezi au răspunsul. Ce se întâmplă cu plămânii celor decedați în urma infectării cu COVID 19?

Citeste si: Pierdem salavatorii! 103 cadre medicale au fost infectate cu coronavirus! Spitalul județean din Suceava s-a transformat în focar de infecție

Iulian Fota: În România văd multă prostie

Specialistul în geopolitică a analizat și reacțiile pe care le-a întâlnit sau văzut în țara noastră legate de atitudinea la nivel global a marilor puteri.

”În România văd deocamdată foarte multă prostie. Mai multă decât altădată. Probabil că lumea e speriată și îngrijorată. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar văd foarte multă superficialitate, oameni care dau cu piatra în UE, poate, mai mult de frică, decât din cunoaștere a felului în care aceasta funcționează. Avem și tot felul de frustrați și nostalgici care ies acum la bătaie împotriva UE și care dau vina pentru ceea ce se întâmplă pe felul în care funcționează instituțiile europene. Eu mă tem de cei mulți, care nu înțeleg și care vor constitui o miză și pentru cei care consideră că Occidentul trebuie să rămână drumul României, dar și pentru ceilalți care vin cu tot felul de soluții alternative”

Citeste si: Lia Bugnar, gest emoționant pentru actorii rămași lefteri din cauza epidemiei de coronavirus! ”Pune mâna pe telefon și…”

Citeste si: Ce să faci când ajungi acasă, pentru a evita infectarea cu coronavirusul COVID-19

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Scuipat pe stradă, suflat nasul pe jos, când renunțăm? Ce facem cu animalele de companie?

Lumea muzicii este în doliu. Solistul și-a pus capăt zilelor. Avea doar 22 de ani

Guvernul pune stop ratelor la bănci. Perioada va fi una lungă

Horoscop Zilnic Duminică 25 Iulie 2021: Vărsătorii se află în toiul unei perioade aglomerate a vieții lor însă este și una în care au parte de rezultate foarte bune

Lovitură teribilă pentru cei care refuză să se vaccineze! Nu mai au nicio şansă. Ce s-a decis

Momente de teroare pentru Gina Pistol. O femeie s-a prezentat în fața porții ei: „Să aveți parte de ce mi-a făcut mie Smiley…”

NASA a descoperit un sistem misterios sub Antarctica „conectat la întregul Pământ”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies