
In articol:
- Ce este un Acatist
- Cum se scrie corect un Acatist
- Partea de început
- Mijlocul Acatistului
- Finalul
- Cum te poate ajuta un Acatist depus la biserică
Acatistul este adesea confundat cu pomelnicul, deoarece ambele au în componența lor nume de persoane dragi în viață și decedate.
Însă, Acatistul este mai mult de atât, reprezentând chiar o slujbă liturgică ortodoxă. Iată mai multe detalii despre el!Ce este un Acatist
Acatistele sunt rugăciuni prin intermediul cărora creștinii cer ajutorul lui Dumnezeu sau al Sfinților în momente grele ale vieții. Acestea se citesc în orice vreme, în afara ceasurilor de slujbă ale Bisericii, la cererea credincioșilor pentru diversele lor nevoi. Astfel, ele nu fac parte din celelalte slujbe ale sărbătorilor de peste an.
Citeste si: Sfântul Nectarie 2021. Cea mai puternică rugăciune către marele făcător de minuni
Acatistele poartă acest nume, deoarece termenul „acatist” provine din grecesul „ahatistos” care, înseamnă a sta jos, a ședea. De aceea, în timpul acestora, oamenii nu stau jos, în strane, ci în genunchi în fața icoanei sfântului spre care își îndreaptă rugăciunile.
Deci, Acatistul este o slujbă specială de laudă pentru Dumnezeu, Maica Domnului, Mântuitorul Iisus Hristos sau pentru un Sfânt și de abia apoi pomelnice în care sunt așezate gândurile personale.
Ce este un acatist?
Cum se scrie corect un Acatist
Partea de început
Acatistul începe cu data. Aceasta se trece, de obicei, în colțul din dreapta sus. La mijlocul paginii se scrie „Acatist” plus numărul de zile pentru care persoana dorește să îi fie citit Acatistul. De exemplu, „Acatist 7 zile/10 zile/30 zile/40 de zile”. Sub cuvântul Acatist se specifică dacă este pentru vii sau morți.
Mijlocul Acatistului
După ce s-a specificat pentru cine este Acatistul (vii sau morți), urmează să fie enumerate unele sub altele, prenumele celor pentru care dorești ca preotul să se roage.
Mulți oameni nu acordă importanță ordinii în care numesc persoanele dragi. Însă, acest lucru este foarte important conform tradiției bisericești. Iată ordinea corectă în care se trec persoanele menționate în Acatist:
Preotul de la botez;
Preotul care te-a cununat;
Preotul duhovnic;
Naşii de botez;
Naşii de cununie;
Părinţii şi fraţii;
Socrii și cumnații;
Cel care scrie acatistul, soțul ori soția și copiii;
Finii de cununie;
Finii de botez;
Bunici, unchi, mătuşe, veri;
Prieteni.
Se poate observa că oamenii care ne-au format spiritual se află primii.
Citeste si: Prognoza meteo până la începutul lunii martie: Când vom scăpa de frig?- radioimpuls.ro
Finalul
La sfârșitul Acatistului, în funcție de cei pentru care ne rugăm, vii sau morți, vom avea o anumită formulare. Dacă Acatistul este pentru cei vii, se va specifica pentru ce te rogi, cu formularea „Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru...”, urmând ca fiecare să completeze cu nevoile pe care le are. În ceea ce privește Acatistul pentru morți, acesta se încheie cu formula „Cu tot neamul lor cel adormit.”
În cazul ambelor situații, cuvântul final este Amin.
Citeste si: Rugăciune pentru duhovnic. Cum să te rogi pentru binecuvântarea duhovnicului tău
Cum te poate ajuta un Acatist depus la biserică
Acatistele sunt hrana sufletului, acestea ne apropie de Dumnezeu și ne dau putere în momente dificile ale vieții. Însă, Acatistul nu ar trebui făcut doar în primejdie, ci oricând ca semn de mulțumire pentru tot ce ne oferă Dumnezeu. Este recomandat ca fiecare să aibă un sfânt ocrotitor ales împreună cu Duhovnicul.