Cum se scrie corect un Acatist pentru biserică și la ce te poate ajuta

Cu siguranță la un moment dat în viață ți-ai auzit mătușa sau vecina vorbind despre Acatiste. Iată la ce se referă acest termen și cum te poate ajuta.

Autor: Daniela Radan

In articol:

Acatistul este adesea confundat cu pomelnicul, deoarece ambele au în componența lor nume de persoane dragi în viață și decedate.

Însă, Acatistul este mai mult de atât, reprezentând chiar o slujbă liturgică ortodoxă. Iată mai multe detalii despre el!

Ce este un Acatist

Acatistele sunt rugăciuni prin intermediul cărora creștinii cer ajutorul lui Dumnezeu sau al Sfinților în momente grele ale vieții. Acestea se citesc în orice vreme, în afara ceasurilor de slujbă ale Bisericii, la cererea credincioșilor pentru diversele lor nevoi. Astfel, ele nu fac parte din celelalte slujbe ale sărbătorilor de peste an.

Citeste si: Sfântul Nectarie 2021. Cea mai puternică rugăciune către marele făcător de minuni

Acatistele poartă acest nume, deoarece termenul „acatist” provine din grecesul „ahatistos” care, înseamnă a sta jos, a ședea. De aceea, în timpul acestora, oamenii nu stau jos, în strane, ci în genunchi în fața icoanei sfântului spre care își îndreaptă rugăciunile.

Deci, Acatistul este o slujbă specială de laudă pentru Dumnezeu, Maica Domnului, Mântuitorul Iisus Hristos sau pentru un Sfânt și de abia apoi pomelnice în care sunt așezate gândurile personale.

Citeste si: Culiță Sterp și logodnica lui, fotografie de excepție împreună: „Faină”. Cât de bine le stă celor doi împreună- kanald.ro

Citeste si: Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare?- stirilekanald.ro

Cum se scrie corect un Acatist

Ce este un acatist?

[Sursa foto: WOWbiz.ro]

Cum se scrie corect un Acatist

Partea de început

Acatistul începe cu data. Aceasta se trece, de obicei, în colțul din dreapta sus. La mijlocul paginii se scrie „Acatist” plus numărul de zile pentru care persoana dorește să îi fie citit Acatistul. De exemplu, „Acatist 7 zile/10 zile/30 zile/40 de zile”. Sub cuvântul Acatist se specifică dacă este pentru vii sau morți.

Mijlocul Acatistului

După ce s-a specificat pentru cine este Acatistul (vii sau morți), urmează să fie enumerate unele sub altele, prenumele celor pentru care dorești ca preotul să se roage.
Mulți oameni nu acordă importanță ordinii în care numesc persoanele dragi. Însă, acest lucru este foarte important conform tradiției bisericești. Iată ordinea corectă în care se trec persoanele menționate în Acatist:

Preotul de la botez;
Preotul care te-a cununat;
Preotul duhovnic;
Naşii de botez;
Naşii de cununie;
Părinţii şi fraţii;
Socrii și cumnații;
Cel care scrie acatistul, soțul ori soția și copiii;
Finii de cununie;
Finii de botez;
Bunici, unchi, mătuşe, veri;
Prieteni.

Se poate observa că oamenii care ne-au format spiritual se află primii.

Citeste si: „Îmi doresc copilul, indiferent că noi suntem împreună sau nu.” Ramona Olaru, declarații despre sarcină, la scurt timp după ce a anunțat că este o femeie singură- kfetele.ro

Citeste si: Prognoza meteo până la începutul lunii martie: Când vom scăpa de frig?- radioimpuls.ro

Finalul

La sfârșitul Acatistului, în funcție de cei pentru care ne rugăm, vii sau morți, vom avea o anumită formulare. Dacă Acatistul este pentru cei vii, se va specifica pentru ce te rogi, cu formularea „Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru...”, urmând ca fiecare să completeze cu nevoile pe care le are. În ceea ce privește Acatistul pentru morți, acesta se încheie cu formula „Cu tot neamul lor cel adormit.”
În cazul ambelor situații, cuvântul final este Amin.

Citeste si: Rugăciune pentru duhovnic. Cum să te rogi pentru binecuvântarea duhovnicului tău

Cum te poate ajuta un Acatist depus la biserică

Acatistele sunt hrana sufletului, acestea ne apropie de Dumnezeu și ne dau putere în momente dificile ale vieții. Însă, Acatistul nu ar trebui făcut doar în primejdie, ci oricând ca semn de mulțumire pentru tot ce ne oferă Dumnezeu. Este recomandat ca fiecare să aibă un sfânt ocrotitor ales împreună cu Duhovnicul.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Rugăciune către Sfinții Mihail și Gavriil 2022. Citește Acatistul Sfinților Arhangheli pe data de 8 noiembrie

Calendar Creștin Ortodox 1 noiembrie 2021. Astăzi este pomenit unul dintre cei mai mari făcători de minuni. Ce sărbătoare este luni

Ghid de înrolare în Armata Română. Cu cât cresc soldele oferite în MApN în 2023

„Spune-mi dacă ești pe undeva, pe aici”. Un bărbat din Turcia își caută cu disperare mama, printre ruinele lăsate în urmă de cutremure

Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare?

„Comunicăm destul de rar.” Lucian Viziru, despre cearta cu Augustin

Shakira vrea să îl ruineze finaciar pe Gerard Pique! Cum i-a închis deja ușile fostului fotbalist după ce a înșelat-o

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies