Cumpara de la noi încălțăminte de alergare perfectă pentru a practica sportul preferat

Autor: Dragos Stefan

Restricțiile de a participa în sporturile de grup și de a merge în centrele de fitness din ultimele luni i-au făcut pe mulți să se îndrepte către jogging. În acest an, în care răspândirea coronavirusului restricționează viața publică, mai multe persoane apelează la alergare, pe lângă ciclism. Pentru a vă antrena eficient și fără accidente, este esențială o pereche de pantofi de alergare potrivită. Dar găsirea acesteia nu este o sarcină ușoară, deoarece fiecare alergător, fiecare stil de alergare și fiecare domeniu de aplicare are cerințe diferite asupra pantofului.

Trebuie să vă cunoașteți mișcarea de alergare

Cel mai important aspect atunci când cumpărați incaltaminte de alergare – este https://www.gofit.ro/alergare/incaltaminte cunoașterea mișcării individuale de alergare. Toată lumea ar trebui să știe cum se mișcă picioarele, genunchii și bazinul atunci când aleargă. Poate fi efectuată o analiză profesională în care este observat tiparul dinamic de rulare al persoanei. Mișcarea de rulare poate fi, de asemenea, analizată folosind acasă o versiune simplificată, așa-numitul test funcțional. Pentru a face acest lucru, trebuie efectuate genuflexiuni în fața oglinzii astfel: stați pe un picior, îndoiți genunchii, săriți în sus și în jos.

Această mișcare se apropie relativ de mișcarea de alergare. În timpul exercițiului, se observă modul în care glezna și genunchiul se comportă sub sarcină atunci când stați pe un picior. Dacă piciorul și genunchiul se îndoaie spre interior, ar trebui să decideți să cumpărați pantofi care oferă stabilitate.

Dacă întregul lanț de mișcare se înclină spre exterior, ar trebui să optați pentru un pantof neutru care nu oferă stabilizare suplimentară.

Cu toate acestea, testul din fața oglinzii este puțin mai complicat, deoarece puteți greși, iar purtarea încălțămintei de alergare greșite poate duce la simptome de utilizare excesivă, cum ar fi inflamația tendonului lui Ahile, inflamația periostului pe tibie sau probleme cu rotulele.

Confortul este, de asemenea, un criteriu important: după cum arată studiile, alergătorii care se simt complet confortabili în pantofii de alergare tind să aibă mult mai rar probleme.

Confortul este adesea echivalat cu amortizarea, însă există unele diferențe. Deoarece forțele de impact experimentate în timpul joggingului corespund de aproximativ două ori jumătate până la trei ori din greutatea corpului, dezvoltarea pantofilor de alergare în anii 1990 a început să încorporeze perne de aer și alte elemente moi în zona călcâiului. Cu toate acestea, niciun studiu nu a dovedit încă că există o corelație între reclamațiile privind utilizarea excesivă și forțele de impact.

Un corp sănătos observă de îndată că pământul se schimbă, de exemplu de la gazon la asfalt și reacționează neuromuscular prin controlul mișcării. Dar dacă pantoful de alergare este prea moale, îi dă corpului senzația că nu are nevoie de nicio amortizare. Așa realizăm exact opusul a ceea ce vrem de fapt să obținem de la un pantof amortizant.

Cum să găsiți dimensiunea potrivită:

Citeste si: Noua lege a asociațiilor de proprietari. Mii de români sunt afectați! Urmează controale în blocuri?- bzi.ro

Când stați în picioare, ar trebui să existe spațiu pentru un deget în fața pantofului. Călcâiele trebuie să fie stabile și să nu alunece înainte sau înapoi. Secțiunea frontală a pantofului de alergare nu trebuie să fie prea largă sau prea strânsă, iar zona gleznei nu trebuie să se simtă prea strânsă.

Piciorul devine mai lung datorită efortului din timpul zilei, motiv pentru care ar trebui să planificați să cumpărați pantofi după-amiază. Dimineața devreme este mai scurt, ceea ce va poate face să cumpărați pantofi prea mici.

Dacă pantoful este prea mare și există prea multă libertate la nivelul picioarelor, există mișcare și frecare, care, pe lângă o senzație de mers incomodă, pot duce la vezicule sau chiar la unghiile învinețite sau încarnate. Teama de forțele de impact este, de asemenea, motivul pentru care mulți sportivi preferă să alerge pe suprafețe moi decât pe asfalt.

Nu există un pantof care să fie ideal pentru toate circumstanțele, deși pantofii de alergat au fost cercetați de zeci de ani. Cercetările arată că două treimi dintre alergători au simptome o dată pe an și, dacă ne uităm la ultimii 40 de ani, nici frecvența leziunilor nu s-a schimbat. În această privință, potrivit experților în alergare, nu există o tehnologie sau o marcă de pantofi corectă sau greșită.

Multe mărci au acum o puternică diversificare, cu între 10 și 15 modele diferite pentru fiecare cerință din gama lor. În orice caz, calitatea pantofului de alergare trebuie să fie una foarte mare, iar brandul joacă un rol secundar.

Atunci când alegeți un pantof de alergare ar trebui să mai știți și că tipul individual de antrenament și domeniul de aplicare joacă, de asemenea, un rol semnificativ în alegerea pantofului de alergare.

1. Pentru începători: stabilitate și confort

Pentru începători, potrivirea este deosebit de importantă, deoarece mușchii mici care sunt aproape de gleznă și sunt responsabili pentru stabilitatea articulațiilor nu au fost încă antrenați. În acest caz, mușchii mari preiau automat stabilizarea, ceea ce poate duce la forțe interne ridicate în articulație și astfel la probleme. Prin urmare, un pantof de alergare pentru începătorii ar trebui să ofere mai mult confort și stabilitate.

2. Pentru sprinteri: direct și ușor

Cu cât vreți să alergați mai repede, cu atât pantoful ar trebui să fie mai “direct”. Aceasta înseamnă că mulți alergători de top care aleargă cu viteză mare doresc o senzație directă de alergare și nu au tălpi groase între picioare și pământ. Cu toate acestea, un pantof direct și ușor necesită mult mai multă stabilitate musculară.

3. Pentru alergătorii de distanță: confort și protecție

În perioade lungi de efort, alergătorii tind să caute mai mult confort și protecție. Tendința este de a alege pantofi cât mai groși și amortizați posibil. Acest lucru are legătură în primul rând cu protecția piciorului: cu cât alergătorii amatori aleargă mai mult, cu atât pantofii ar trebui să fie mai stabili și mai confortabili. Oamenii foarte experimentați ar prefera un pantof mai ușor, cu puțin material.

 

A alege încălțămintea sport potrivită pentru alergare nu este un moft, ci o necesitate pentru sănătatea picioarelor și confortul alergătorului

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Un pompier chemat la o intervenție a avut parte de șocul vieții! Victima era chiar fiica lui!

Ce au descoperit rudele unei femei după moartea acesteia? Un necrolog a ajuns viral pe internet

Bărbatul din cartierul Militari care și-a ucis concubina a fost găsit fără viață în propria locuință

Prima brioșă pe care ai ales-o va dezvălui defectele pe care le ai

Umilinţă totală pentru Şoşoacă! Toată lumea a văzut. S-a întâmplat în Parlament

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Bomba anului! Viorica și Ioniță de la Clejani, despărțiți. Viorica a găsit mesaje de la amantă

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies