Curtea Constituţională a decis! Ordonanţa de Urgenţă care reglementează starea de alertă este constituţională

Curtea Constituţională a decis miercuri că Ordonanţa de Urgenţă care reglementează starea de alertă este constituţională, respingând sesizarea Avocatului Poporului.

Distribuie pe:

Autor: A.B.G.

Ordonanţa care reglementează starea de alertă este constituţională
Ordonanţa care reglementează starea de alertă este constituţională


In articol:

Curtea Constituţională a decis miercuri că Ordonanţa de Urgenţă care reglementează starea de alertă este constituţională, respingând sesizarea Avocatului Poporului, care acuza că se încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile legale constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării. Judecătorii constituţionali au stabilit că OUG este constituţională în măsura în care prevederea în baza căreia pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră nu vizează restrângerea exerciţiului unor drepturi sau a unor libertăţi fundamentale, informează News.ro.

Citeste si: Mărturia tulburătoarea a unui cadru medical din Suceava internat în spital abia după ce s-a vindecat de coronavirus: „M-au obligat sa ma internez ca sa iesim la numar. Nu m-a consultat nimeni”

Comunicatul oficial al Curții Constituționale 

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a decis:

Citeste si: Marius de la Puterea Dragostei este devastat! „Are tumoră pe creier...” - evz.ro

1. Cu unanimitate de voturi, a respins excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.2 lit.f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

Citeste si: Primul sportiv de nivel înalt mort de coronavirus. Despre cine este vorba

2. Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituţionale în măsura în care acţiunile şi măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exerciţiului unor drepturi sau a unor libertăţi fundamentale (n.r. - alineatul 2 al articolului 4 prevede că pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră).

Citeste si: Coronavirus România 13 mai 2020: 224 de noi cazuri de îmbolnăvire. Bilanţul total ajunge la 16.002

În motivarea soluţiei pronunţate, Curtea, în mod similar considerentelor pe care s-a întemeiat Decizia nr.152 din 6 mai 2020 privind starea de urgenţă, a statuat că actul normativ care restrânge/afectează drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor sau instituţii fundamentale ale statului cade în sfera interdicţiei prevăzute de art.115 alin.(6) din Constituţie, astfel că, respectând cadrul constituţional rezultat ca urmare a revizuirii Legii fundamentale din anul 2003, o reglementare cu un atare obiect nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului”

Urmatorul articol
Citește și:

Bilanțul deceselor provocate de coronavirus crește de la o zi la alta! Alte 14 persoane și-au găsit sfârșitul

Anchetă epidemiologică in Buzau după ce un medic a fost infectat cu coronavirus

Dezvăluirile șocante ale unui fotbalist care și-a omorât propriul copil simptomatic: „Pur și simplu nu-l iubeam”

Patru morti si 100 de persoane infectate cu coronavirus dupa ce au participat la un concert

Live Video În căutarea adevărului - Ediția de marți, 22 septembrie - Vezi emisiunea Online | Episodul 337, BOLNAVUL MINCINOS

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies