Daca tii post, n-ai voie sa ratezi placinta cu varza! Se prepara usor si o sa te lingi pe degete!

Ingrediente pentru aluatul placintei cu varza: 200 ml apa, 25 g drojdie proaspata, 2 linguri ulei, 1 lingura si jumatate de zahar, 1 lingura si jumatate de sare, 500 g de faina. Ingrediente pentru umplutura placintei: un kg varza, o legatura de marar, 2 linguri bullion, ulei, sare si piper.

Distribuie pe:

Autor: Lili Lascar

Modul de preparare a retetei:

Placinta cu varza dulce presupune framantarea unui aluat simplu pe baza de faina, apa si drojdie (practic un aluat de paine sau blat de pizza) si calirea verzei tocate cu putin ulei, bulion si marar, dupa care placintele se coc la cuptor.

Prepararea aluatului placintei. Intrucat aluatul placintei cu varza va avea nevoie de ceva timp pentru a creste, incepem cu acesta prepararea retetei. Faramitam un cubulet de drojdie proaspata si o punem intr-un vas incapator (sau putem folosi un pliculet de drojdie uscata de 7 g, practic este acelasi lucru). Mai punem in vas si o jumatate de lingurita cu zahar, plus o alta jumatate de lingurita cu sare. Peste acestea turnam 200 ml de apa pe care o incalzim in prealabil (apa trebuie sa fie doar calduta, nu fiarta, altfel este posibil sa "omoare" drojdia) si doua linguri de ulei (uleiul este optional).

Amestecam foarte bine ingredientele pana cand drojdia, zaharul si sarea se dizolva, apoi incepem sa adaugam treptat faina. Este de asteptat sa intre cam o jumatate de kg, insa va trebui sa punem atata faina cat sa obtinem un aluat nelipicios, pe care sa-l putem intinde usor atunci cand vom forma placintele cu varza. Dupa ce-l framantam putin, acoperim cu un prosop curat aluatul obtinut si il lasam la crescut intr-un loc caldut (de obicei eu asez vasul deasupra cratitei in care am incalzit mai devreme apa). Timpul de crestere difera in functie de cat de bine este framantat aluatul, de caldura din camera etc, stim ca aluatul pentru placinta cu varza a crescut suficient atunci cand aproape si-a dublat volumul.

Prepararea umpluturii placintei. Tocam fideluta o jumatate de kg de varza, o frecam cu putina sare si o punem la calit in cateva linguri de ulei. Atunci cand varza incepe sa se inmoaie, adaugam doua linguri de bulion (pe care, daca vrem, le putem "desface"/amesteca cu putina apa) si niste boia daca avem la indemana si daca ne place (boiaua este optionala). Mai lasam varzala foc mediu aproximativ zece minute, apoi adaugam mararul tocat si condimentam cu putin piper. La placinta cu varza putem folosi si varza murata, nu neaparat varza dulce (daca alegem sa folosim varza murata, trebuie sa stim ca aceasta are nevoie de mai mult timp de preparare termica si este indicat sa-i adaugam si o cana de apa fiarta).

Impaturirea placintei cu varza. Dupa ce aluatul a crescut suficient, il rasturnam pe blatul de lucru tapetat cu faina si il impartim in sase bucati egale. Intindem cu sucitorul (sau cu o sticla) fiecare bucata de aluat, incercand sa obtinem o foaie cat mai rotunda, iar in mijlocul foii intindem cateva linguri cu varza calita. Impaturim foaia placintei indoindu-i marginile (la fel ca la un plic) si apoi aducand spre mijloc colturile formate in urma impaturirii (se poate vedea si in imaginile retetei). Aceasta este varianta aleasa de mine, insa exista si altele mai simple, fiecare poate alege varianta de placinta cu varza care i se pare mai potrivita (de exemplu, putem sa intindem mai multe foi subtiri si sa le facem rulouri, sau, o varianta si mai simpla, putem sa impartim aluatul in doua bucati, intinzand doua foi si punand varza la mijloc).

Coacerea placintei cu varza. Tapetam o tava cu hartie de copt (sau o ungem cu grasime si presaram putina faina), asezam placintele cu varza in tava si o introducem in cuptorul foarte bine incins. Coacem placintele la foc mediu (175 grade C) timp de aproximativ 40 de minute, pana cand observam ca acestea se rumenesc putin deasupra. Un mic pont: placinta cu varza o putem face si cu o mancare de varza calita de care poate ne-am plictisit, tuturor cred ca ni se intampla uneori sa facem prea multa si apoi fie sa o aruncam, fie sa ne para rau s-o aruncam si, prin urmare, sa o mancam fara chef.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
P