Dată Paște 2022! Zile libere legale la sărbătoarea Învierii Domnului

Pe ce dată este Paștele în 2022. Sărbătoarea se mai numește și Învierea Domnului.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Când pică Paștele în 2022. Vezi pe ce dată celebrăm Învierea Domnului, cea mai așteptată sărbătoare creștin ortodoxă.

Angajații primesc două zile libere plătite, pe 24-25 aprilie, sâmbătă și duminică, la sărbătoarea Învierii Domnului.

Când pică Paștele ortodox în 2022?

În acest an, Paștele ortodox va avea loc duminică, 24 aprilie, în timp ce Paștele catolic se va sărbători cu o săptămână înainte, adică pe 17 aprilie.

Paștele sau Învierea Domnului este o sărbătoare care nu are o dată fixă, însă se sărbătorește primăvara, în fiecare an.

În seara de Paște, creștinii merg la biserică ca să ia lumină și participă la Sfânta Liturghie, care ține până în zorii zilei.

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, alături de Nașterea Domnului, Înălțarea Domnului, dar și Cincizecimea.

Citeste si: Paște 2022. Când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în anul 2022?

Când pică Paștele în 2022? Vezi pe ce dată sărbătorim Învierea Domnului

Când pică Paștele în 2022? Vezi pe ce dată sărbătorim Învierea Domnului

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Citeste si: Noi indicii din noaptea jafului, care a avut loc în locuința lui Culiță Sterp- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

De ce Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic

Reprezentanții celor două biserici țin cont de două fenomene naturale atunci când calculează data Paștelui, respectiv echinocțiul de primăvară și luna plină.

Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic fiindcă cele două culte religioase nu folosesc același calendar.

Citeste si: Sărbători calendarul ortodox 2022. Cele mai mari sărbători ale anului

Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară și calculează Paștele după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează Paștele după acelaşi eveniment astronomic, însă ține cont de calendarul iulian (pe stil vechi). 

Astfel, catolicii calculează data Paștelui după o formulă de calcul a lunii pline de după echinocțiul de primăvară, în timp ce ortodocșii calculează în funcție de luna plină astronomică.

Cum se calculează data Paștelui

Paștele este o sărbătoare cu dată variabilă. În funcție de data la care pică Paștele, se stabilește data altor sărbători, precum Înălțarea Domnului sau Rusaliile.

În Sinodul de la Niceea din anul 325 s-a stabilit regula după care se calculează data Paștelui. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în prima duminică de lună plină, după echinocţiul de primăvară.

În cazul în care în duminica respectivă se sărbătorește și Paștele Iudeilor, Paștele Ortodox se decalează cu o săptămână, potrivit wikipedia.org.

Citeste si: Când sunt Floriile în 2022? Vezi pe ce dată sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim

Când pică Paștele în 2022? Vezi pe ce dată sărbătorim Învierea Domnului

Când pică Paștele în 2022? Vezi pe ce dată sărbătorim Învierea Domnului

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Paște 2022. Tradiții de Paște

Există tradiția ca în ziua de Paște, toți membrii familiei să se îmbrace în straie noi, curate și să meargă la biserică pentru a lua ”paște”. După slujbă aceștia ciocnesc ouă roșii și rotesc “Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu “Adevărat a Înviat”.

Un alt obicei de la sate este acela de a pune iarbă verde la intrarea în casă pentru ca fiecare membru să calce pe acea iarbă, ca să fie sănătos și voios, tot anul, potrivit traditii-superstiții.ro.

În unele regiuni ale țării, oamenii se duc la râu și se scaldă în ziua de Paște. Astfel, se curăță de boli și sunt sprinteni, sănătoși și harnici tot anul.

De asemenea în anumite regiuni ale țării se respectă și tradiția conform căreia prima persoană care îți calcă pragul în ziua de Paște să fie un bărbat. În felul acesta vei avea spor și belșug în toate cele.

Se mai spune că dacă va ploua în ziua de Paște, atunci anul va fi ploios, însă dacă va bate grindina, anul va fi mănos.

Paște 2022. Urări de Paște

 • Cei care se războiesc să aducă pace, cei care se urăsc să ştie să iubească, iar cei bogaţi să înveţe să dăruiască. Hristos a înviat!
 • Fie ca lumina Învierii Mântuitorului să vă inunde casa şi să vă aducă numai armonie, fericire şi multă iubire. Paşte fericit!
 • Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi. Hristos a înviat!
 • Un iepuraş cu boticul alb, a venit la voi în prag. Să v-aducă oul roşu, care să vă umple coşul. Hristos a înviat!
 • Sunt zile când trebuie să ne reamintim să fim mai buni, mai plini de dragoste, cu inima caldă şi mai deschisă, când lumina sfântă coboară în casele şi în inimile noastre. Paşte Fericit!
 • Un gând curat, un miel împănat, un ou înroşit, cozonac îndulcit, un vin de-ai bea, HRISTOS va Învia!
 • Hristos a înviat! Sărbătoarea Învierii Domnului binecuvântată de lumina sfântă să aducă sentimente calde, bogăţie sufletească şi bunăstare într-un ou înroşit de iubire şi într-un cozonac delicios precum voia bună.
 • Fie ca Sfintele Sărbători să ne facă viaţa mai frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată. Fie ca Învierea Mântuitorului să ne facă să aducem lumină, căldură şi iubire în suflet.
 • Sfintele Sărbători de Paşte să vă aducă linişte în suflet, multă bucurie, sănătate, fericire şi puterea de a dărui şi ajuta semenii. Paşte Fericit!
 • Dumnezeu să vă dea un curcubeu la fiecare furtună, un zâmbet la fiecare lacrimă, o binecuvântare la fiecare pas, o promisiune la fiecare grijă și un răspuns la fiecare întrebare! Învierea Domnului să îţi aducă în suflet bucurie și iubire. Paște fericit, alaturi de cei dragi!
 • Paștele este o promisiune pe care Dumnezeu o reînnoişte în fiecare primăvara. Fie ca promisiunea de Paște să îţi umple inima de pace și bucurie! Paște fericit!
 • Oul înroșit, mielul rumenit, cozonacul mărit, Paște fericit. Fie că această sărbătoare să vă aducă multă nădejde și pace în viață.
 • Fie ca Sfânta Sărbătoare de Paște să vă coboare în suflet minunea Învierii. Multa căldură, pace și liniște în suflet. Hristos a Înviat!
Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cele mai norocoase zodii în 2022. Un nativ își va găsi jumătatea în noul an

Pe ce dată sunt Floriile în 2022? Sărbătoarea are loc cu o săptămână înainte de Paște

Ora de vară 2022. Când trecem la ora de vară? Data și ora exactă când dăm ceasurile înainte cu o oră

Horoscop Zilnic Joi 11 August 2022. LEUL trebuie să evite conflictele, nativul SĂGETĂTOR va primi un cadou bănesc

Dezvăluiri cutremurătoare despre crima de la Bascov! Adevăratul motiv pentru care criminalul și-a ucis familia

Cine este Sorin Georgian Olariu, salvamarul care şi-a pierdut viaţa încercând să salveze un om din apele învolburate ale Mării Negre

ANAF îi pregătește darul de nuntă. Fiscul vrea să-l execute silit pe George Simion pentru amenzile din pandemie

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies