Dată Paște 2023! Vezi când sărbătorim Învierea Domnului

Pe ce dată pică Paștele în 2023? Sărbătoarea se mai numește și Învierea Domnului.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Pe ce dată pică Paștele în 2023? Vezi pe ce dată celebrăm Învierea Domnului, cea mai așteptată sărbătoare creștin ortodoxă.

Când pică Paștele ortodox în 2023?

În 2023, Paștele ortodox va avea loc duminică, 16 aprilie, în timp ce Paștele catolic se va sărbători cu o săptămână înainte, adică pe 9 aprilie.

Paștele sau Învierea Domnului este o sărbătoare care nu are o dată fixă, însă se sărbătorește primăvara, în fiecare an.

În seara de Paște, creștinii merg la biserică, ca să ia lumină și participă la Sfânta Liturghie, care ține până în zorii zilei.

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, alături de Nașterea Domnului, Înălțarea Domnului, dar și Cincizecimea.

Citeste si: Viața Sfântului Apostol Toma. Vezi rugăciunea către Sfântul Toma și află când este bine să o rostești

Când pică Paștele în 2023? Vezi pe ce dată sărbătorim Învierea Domnului

Când pică Paștele în 2023? Vezi pe ce dată sărbătorim Învierea Domnului

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Citeste si: „L-am bătut și eu pe el. Ne băteam parte în parte”. Adriana Bahmuțeanu, declarații halucinante despre loviturile încasate de la Silviu Prigoană: „Da, m-a bătut cu pliciul”- kanald.ro

Citeste si: Cutremure în România! Anunțul momentului după cutremurul devastator din Turcia- stirilekanald.ro

De ce Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic?

Reprezentanții celor două biserici țin cont de două fenomene naturale atunci când calculează data Paștelui, respectiv echinocțiul de primăvară și luna plină.

Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic fiindcă cele două culte religioase nu folosesc același calendar.

Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară și calculează Paștele după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează Paștele după același eveniment astronomic, însă ține cont de calendarul iulian (pe stil vechi). 

Astfel, catolicii calculează data Paștelui după o formulă de calcul a lunii pline de după echinocțiul de primăvară, în timp ce ortodocșii calculează în funcție de luna plină astronomică.

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune către Fecioara Maria, care se citește în fiecare seară

Când pică Paștele în 2023? Vezi pe ce dată sărbătorim Învierea Domnului

Când pică Paștele în 2023? Vezi pe ce dată sărbătorim Învierea Domnului

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro

Citeste si: Irina Nicolae, trădată de fostele colege din A.S.I.A.! Cântăreața rupe tăcerea după ce nu a fost invitată să cânte la reunirea formației: ”Am avut un șoc”- radioimpuls.ro

Cum se calculează data Paștelui

Paștele este o sărbătoare cu dată variabilă. În funcție de data la care pică Paștele, se stabilește data altor sărbători, precum Înălțarea Domnului sau Rusaliile.

În Sinodul de la Niceea din anul 325 s-a stabilit regula după care se calculează data Paștelui. Astfel, Paștele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în prima duminică de lună plină, după echinocțiul de primăvară.

În cazul în care în duminica respectivă se sărbătorește și Paștele Iudeilor, Paștele Ortodox se decalează cu o săptămână, potrivit wikipedia.org.

Paște 2023. Tradiții de Paște

 • Există tradiția ca în ziua de Paște, toți membrii familiei să se îmbrace în straie noi, curate și să meargă la biserică pentru a lua ”paște”. După slujbă aceștia ciocnesc ouă roșii și rotesc “Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu “Adevărat a Înviat”.
 • Un alt obicei de la sate este acela de a pune iarbă verde la intrarea în casă pentru ca fiecare membru să calce pe acea iarbă, ca să fie sănătos și voios, tot anul, potrivit traditii-superstiții.ro.
 • În unele regiuni ale țării, oamenii se duc la râu și se scaldă în ziua de Paște. Astfel, se curăță de boli și sunt sprinteni, sănătoși și harnici tot anul.
 • De asemenea în anumite regiuni ale țării se respectă și tradiția conform căreia prima persoană care îți calcă pragul în ziua de Paște să fie un bărbat. În felul acesta vei avea spor și belșug în toate cele.
 • Se mai spune că dacă va ploua în ziua de Paște, atunci anul va fi ploios, însă dacă va bate grindina, anul va fi mănos.

Citeste si: Când pică Paștele ortodox și catolic în 2023

Când pică Paștele în 2023? Vezi pe ce dată sărbătorim Învierea Domnului

Când pică Paștele în 2023? Vezi pe ce dată sărbătorim Învierea Domnului

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Urări de Paște 2023

 • Cei care se războiesc să aducă pace, cei care se urăsc să ştie să iubească, iar cei bogaţi să înveţe să dăruiască. Hristos a înviat!
 • Fie ca lumina Învierii Mântuitorului să vă inunde casa şi să vă aducă numai armonie, fericire şi multă iubire. Paşte fericit!
 • Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi. Hristos a înviat!
 • Un iepuraş cu boticul alb, a venit la voi în prag. Să v-aducă oul roşu, care să vă umple coşul. Hristos a înviat!
 • Sunt zile când trebuie să ne reamintim să fim mai buni, plini de dragoste, cu inima caldă şi mai deschisă, când lumina sfântă coboară în casele şi în inimile noastre. Paşte Fericit!
 • Un gând curat, un miel împănat, un ou înroşit, cozonac îndulcit, un vin de-ai bea, HRISTOS va Învia!
 • Hristos a înviat! Sărbătoarea Învierii Domnului binecuvântată de lumina sfântă să aducă sentimente calde, bogăţie sufletească şi bunăstare într-un ou înroşit de iubire şi într-un cozonac delicios precum voia bună.
 • Fie ca Sfintele Sărbători să ne facă viaţa mai frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată. Fie ca Învierea Mântuitorului să ne facă să aducem lumină, căldură şi iubire în suflet.
 • Sfintele Sărbători de Paşte să vă aducă linişte în suflet, multă bucurie, sănătate, fericire şi puterea de a dărui şi ajuta semenii. Paşte Fericit!
 • Dumnezeu să vă dea un curcubeu la fiecare furtună, un zâmbet la fiecare lacrimă, o binecuvântare la fiecare pas, o promisiune la fiecare grijă și un răspuns la fiecare întrebare! Învierea Domnului să îţi aducă în suflet bucurie și iubire. Paște fericit, alaturi de cei dragi!
 • Paștele este o promisiune pe care Dumnezeu o reînnoişte în fiecare primăvara. Fie ca promisiunea de Paște să îţi umple inima de pace și bucurie! Paște fericit!
 • Oul înroșit, mielul rumenit, cozonacul mărit, Paște fericit. Fie că această sărbătoare să vă aducă multă nădejde și pace în viață.
 • Fie ca Sfânta Sărbătoare de Paște să vă coboare în suflet minunea Învierii. Multa căldură, pace și liniște în suflet. Hristos a Înviat!
Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce sunt mantrele și cum îți pot schimba modul în care transmiți mesaje către Univers

Semnificația fiecărui an de căsnicie. Idei de cadouri pentru persoana iubită

Cum să atragi banii în viața ta. Trucuri simple care aduc succes, prosperitate și bogăție

Cutremur Turcia azi, 6 februarie 2023: Imagini cumplite din Nurdağı / Provincia Gaziantep. Este unul dintre cele mai puternice seisme din ultimii 100 de ani din Turcia

Declarații controversate făcute de Vladimir Putin. De ce a promis că nu-l va ucide pe Zelenski

Iată care sunt câteva dintre efectele stresului de la locul de muncă asupra oamenilor

"Eu sunt femeia cu care Printul Harry și-a pierdut virginitatea! Cum arată Sasha Walpole, femeia care l-a făcut bărbat pe Harry

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies